Hlavní navigace

Umírání GeForce GTX 590: nVidia varuje před zvyšováním napětí

26. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před několika dny obletělo svět video natočené redaktory SweClockers, na kterém se GeForce GTX 590 se světelnými a kouřovými efekty odporoučí do věčných lovišť. Následně několik serverů vyhlásilo do světa, že umírání způsobují ovladače, konkrétně verze 267.52. Pokud ale náhodou patříte ke šťastným majitelům nejnovějšího modelu přímotopu od Nvidie, nemusíte propadat panice. Problém není až tak závažný, jako loňský kiks způsobující umírání GeForce 9800.

" width="560" height="349" frameborder="0">

Neopatrným zacházením ale můžete kartu velice snadno odpravit. Ovladače GeForce 267.52, které původně měly být určeny pouze recenzentům, ale možná se s prvními prodejními sériemi karet dostaly i mezi běžné uživatele, totiž neobsahují ochranu proti nadměrnému proudu. Pokud při přetaktování zvýšíte napětí, riskujete spálení napájecích obvodů (což se zřejmě stalo na videu výše). Zatímco standardní napětí na jádrech je v rozpětí 0,91 až 0,96 voltů, u odpálených karet bylo zvyšováno až na 1,2 V (SweClockers však stačilo 1,025 V a frekvence 772 MHz).

Nvidia tedy doporučuje použít nejnovější WHQL certifikované drivery 267.85, které karty lépe chrání před odpálením, a také uživatele důrazně varuje, aby na GeForce GTX 590 nezvyšovali napětí. Druhým dechem ale dodává, že ovladače kartu před zničením neochrání stoprocentně – těžko říct, zdali se jedná o reálné riziko, nebo o standardní zříkání se zodpovědnosti za vzniklé škody – a že jakékoliv přetaktování a zvyšování napětí může vyústit v neplatnost záruky. I s fullcover vodními bloky, které se teprve dostanou na trhu, Nvidia nedoporučuje zvyšovat napětí o více než 0,025 V.

Je umírání karet vina Nvidie, která do ovladačů nezabudovala dostatečně spolehlivé ochranné mechanismy, nebo nezodpovědných uživatelů a recenzentů, kteří se hájí tím, že podobným zkouškám podrobují všechno hardware, které jim projde rukama?

Byl pro vás článek přínosný?