Hlavní navigace

Unihertz Titan s QWERTY klávesnicí chce pokračovat v odkazu BlackBerry

Sdílet

Nové smartphony značky BlackBerry už možná nepřijdou, naděje fanoušků na telefony s poctivou QWERTY klávesnicí ale nezhasly. Jeden takový totiž již příští měsíc začne prodávat čínská společnost Unihertz. Ta před lety zaujala prťavým Atomem, její novinka Titan je ale pravý opak. Váží 303 gramů a v pase má skoro 17 mm, kompenzuje to ale bohatou výbavou.

Zařízení s půdorysem 153,6 × 92,5 mm obsahuje „čtvercový“ IPS displej s rozlišením 1430 × 1438 px a úhlopříčkou 4,6 palce, což zhruba odpovídá pět let starému BlackBerry Passportu. Nad displejem je 8Mpx foťák, pod ním pak podsvícená QWERTY klávesnice se třemi řádky a lištou funkčních tlačítek, kde uprostřed najdeme drobný trackpad kombinovaný se čtečkou otisků. Opancéřované tělo je odolné vůči vodě i prachu (IP67), displej ale kryje jen standardní gorilí sklo.

Unvnitř telefonu se ukrývá první menší zklamání. Výrobce vsadil na čipset MediaTek Helio P60, což není žádný trhač asfaltu, ale dnes už spíš slabší střední třída. Sestává z osmi procesorových jader o frekvenci 2 GHz, z nichž hlavní klastr využívá čtyři výkonnější jádra Cortex-A73, ten sekundární pak Cortex-A53. Grafikou je Mali-G72 MP3, která se v benchmarcích také ztratí hluboko v tabulce. Potěší ale 6 GB RAM a 128 GB flash paměti, kterou lze rozšířit pomocí microSD karty. Ta se dělí v šuplíku o místo s druhou SIM kartou. Na telefonu je předinstalován Android 9, ale výrobce už slíbil upgrade na desítku.

Titan má pouze jediný zadní foťák. Disponuje rozlišením 16 Mpx a vzhledem k tomu, že se o něm výrobce moc nerozpovídal, nečekejte žádné oslnivé snímky. Taháky telefonu jsou jinde. Kromě zmíněné klávesnice potěší štědrý 6000mAh akumulátor, který se dobíjí pomocí USB-C i bezdrátově (Qi).

Nechybí žádný důležitý senzor, FM rádio, NFC ani sluchátkový jack. Kvůli čipsetu ale počítejte se slabší síťovou konektivitou. LTE podporuje i česká pásma, ale Wi-Fi je pouze ve verzi 802.11a/b/g/n (aka Wi-Fi 4), Bluetooth pak ve verzi 4.1. Žádná tragédie (Wi-Fi si poradí s pásmem 5 GHz), ale obě síťová rozhraní již jsou dvě generace pozadu.

Unihertz Titan se prodává na webu výrobce za 320 dolarů, což odpovídá zhruba 9000 Kč s DPH. Firma bude objednávky odesílat od 2. 3. 2020. Výrobce s Titanem oslovil fanoušky loni v létě v crowdfundingových kampaních na Kickstarteru a Indiegogo, kde vybral přes 1,5 milionu dolarů a osminásobně pokořil cílovou metu. Nejrychlejší zájemci si mohli telefon zamluvit za 239 dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?