Hlavní navigace

Objevil se vzorek 24jádrového 10nm procesoru Intel Ice Lake. ES má takty 2,2–2,9 GHz

3. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: Intel
Uvedení serverových 10nm procesorů Ice Lake-SP se blíží, prosákl ES 24jádra. Podobná CPU by Intel mohl postavit proti AMD Threadripperům.

V poslední době se objevovala řada různých úniků procesorů Tiger Lake nebo pro změnu budoucích Ryzenů (respektive, úniky jejich ES vzorků). Ovšem teď tu máme něco vzácnějšího: v databázích se objevil procesor Intel Ice Lake pro servery, tedy vyzyvatel 7nm Epyců druhé generace (a potažmo možná i té třetí).

V databázích SiSoft Sandra a také v Geekbench byl nalezen serverový procesor Ice Lake-SP s 24 jádry a HT, tedy 48 vlákny). Toto nepředstavuje maximální konfiguraci, podle uniklých zpráv by měly tyto procesory mít až 38 jader. Tento model by tedy mohl být něco pro mainstreamovější servery. A něco podobného by také asi Intel mohl nabízet v highendovém desktopu coby nástupce platformy X299, i když takový produkt na bázi Ice Lake zatím pořád není potvrzený.

Vzorky Ice Lake-SP zatím pod 3,0 GHz

Frekvence procesoru nejsou nijak vysoké: základní frekvence je jen 2,2 GHz, ovšem je třeba pamatovat, že Ice Lake má při stejném taktu o dost vyšší výkon než předchozí architektura. A maximální boost by zřejmě měl být 2,9 GHz, nebo tak ho alespoň detekoval program Geekbench.

Zde je ale třeba pamatovat, že jde jenom o ES vzorek, který nemusí mít finální takty. A současně jde o serverové CPU, u kterého netušíme, jaké je jeho TDP a zda třeba nejde o úsporný model nebo čip určený pro levnější modely, pročež také nemá nijak závratné frekvence.

Potvrzuje se nám starší informace, že serverová verze jádra Ice Lake má 1,25MB L3 cache a v tomto procesoru pak 36 MB sdílené L3 cache. Intel tedy bude používat 1,5 MB L3 cache na jedno jádro (drobně více než 1,375 MB u Skylake-X). Proč je L2 cache takové neobvyklé kapacity, jsme vysvětlovali zde. Jde zřejmě důsledek toho, jak Intel vytváří serverová jádra z těch notebookových/desktopových, toto architektonické řešení je převzaté ze Skylake-SP.

Na webu se objevil také záznam validátoru v CPU-Z, který je ovšem pro 2,2GHz šestijádro, tedy o dost slabší verzi. Tento záznam uvádí, že 1,25MB L2 cache má 20cestnou asociativitu (každý 256KB blok dává zřejmě 4-way) a L3 cache 12cestnou.

Prezentace architektury procesoru Intel Ice Lake neboli Sunny Cove 02 Schéma architektury procesoru Intel Ice Lake neboli Sunny Cove

Osud TSX nejistý?

Je zajímavé, že CPU-Z uvádí, že tento vzorek Ice Lake podporoval TSX, zatímco dříve se objevila informace, že by u Ice Lake mohlo být vypnuté. Nicméně může dojít k tomu, že TSX bude přítomné jenom na ES vzorcích, zatímco u prodejních verzí bude neaktivní.

CPU-Z si také myslí, že by serverové Ice Lake možná mohlo mít 25MHz granularitu v nastavování frekvencí a boostu, násobič je uvedený 88,0× a základní frekvence 25 MHz. Ale toto by asi mohla být pouze chyba detekce, zde bude třeba čekat na potvrzení.

Zatím není jasné, kdy tyto procesory vyjdou. Unikly zatím jen označení a parametry ES vzorků, nikoliv finálních modelů, takže vydání Xeonů s touto architekturou asi ještě není bezprostředně blízko a nastane až v druhé polovině roku.

Galerie: Únik 10nm procesoru Intel Ice Lake s 24 jádry na 2,2–2,9 GHz

Zdroje: Geekbench, SiSoft Sandra, CPU-Z Validator, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?