Hlavní navigace

Máme první pohled na Radeon Navi. 256bitové GDDR6, dva osmipiny, USB-C a GPU Tach

28. 4. 2019

Sdílet

Možná dřív, než by se čekalo, možná ani ne, ale zdá se, že je tu po dlouhé době spekulací a asi vymyšlených zvěstí konečně první reálnější únik ke grafikám AMD Navi. Tedy k nové generaci GPU, která by měla být vyráběná na 7nm procesu a ke kterým se teď upíná pozornost červených fandů poté, co Nvidia uvedla vlastní novou architekturu Turing s 12 nm čipy. Reálně to vypadá, protože prosákla fotografie PCB, chystaného pro tyto karty.

 

Navi poprvé zachyceno

Tento úlovek se povedl na čínském Baidu a jde o ne úplně povedené, ale přece jenom relativně detailní obrázky nerozřezaného PCB pro grafickou kartu, které je viditelně označené „AMD“. Toto PCB má pozice pro osm paměťových čipů typu GDDR (nikoliv HBM), což by znamenalo 256bitovou sběrnici. A zároveň by podle stopy na PCB mělo jít o kontakty pro čipy GDDR6. Máme zde tedy desku pro Radeon s paměťovou konfigurací, kterou mají momentálně jen karty GeForce, evidentně tedy musí jít o nové Navi, není-li fotka falzum.

Možnost fotomontáže se přirozeně nabízí, protože ono AMD by se dalo relativně snadno připhotoshopovat k obrázku třeba nereferenčního PCB GeForce RTX 2070. Pro tu se mi nepodařilo najít fotku PCB bez čipu, aby se daly porovnat kontaktní plošky, ale můžeme říct, že nejde o desku pro RTX 2080. TU104 má jiné kontakty, viz zde. A pozor, čip TU106 má zase odlišnou stopu na rubové straně PCB. Prozatím to tedy vypadá celkem nadějně, opravdu by mohlo jít o Radeon.

AMD Navi PCB 2 Baidu PCB pro Radeon Navi uniklé na Baidu, přední strana (zdroj: Baidu)

Jde-li opravdu o Radeon, pak by tato karta Navi měla používat 8 GB (spíš) nebo 16 GB paměti GDDR6. Ta u Nvidie běží na 12,0 nebo 14,0 GHz efektivně, což by dávalo tomuto Navi propustnost 384 GB/s (12,0 GHz) nebo 448 GB/s (14,0 GHz). Čistě teoreticky by možná mohlo nastat i 16,0 GHz (512 GB/s), protože karta asi vyjde cca rok po Turingu. Ale s tím bych asi úplně nepočítal, přece jenom i za rok pořád budeme v počátcích éry GDDR6.

AMD Navi PCB 1 Baidu PCB pro Radeon Navi uniklé na Baidu, zadní strana (zdroj: Baidu)

TDP až okolo 250W?

Hrubý výpočetní výkon nebo počty stream procesorů se z desky vykoukat nedá, ale jasně je patrný půdorys napájecí kaskády. V pruhu napravo je patrně místo pro osm napájecích fází, v rozích „účka“ pamětí pak jsou další tři, asi pro paměti. Napájení používá dva osmipinové konektory (nebo je na ně připravené), takže GPU na kartě může teoreticky mít TDP třeba až 250–300 W. To samozřejmě nemusí indikovat výkon, ale asi se bavíme o poměrně výkonném GPU. Je třeba dát pozor na to, že PCB může mít připraven konektor navíc, který pak nebude využitý, takže není vyloučeno, aby nakonec šla na trh třeba jen s osmipinem nebo osmipinem a šestipinem.

AMD Navi PCB 2 Baidu napajeni Červeně: 8+3 napájecí fáze PowIRstage; žlutozeleně: 2× osmipinový napájecí konektor

Klasický hlučný referenční chladič?

Na internetu už se objevilo video s analýzou obrázků od Buildzoida, který si kromě kaskády (která by údajně měla používat moduly PowIRstage) všiml také trojúhelníku děr napravo od ní. To je patrně příprava na umístění radiálního ventilátoru. Referenční chladič, s kterým se na tuto kartu počítá, bude tedy asi klasika s jedním centrifugálním ventilátorem profukujícím podélně krytý pasiv a tlačícím vzduch ven ze skříně záslepkou.

AMD Navi PCB 2 Baidu radialni ventilator Tyto tři montážní díry jsou patrně pro radiální ventilátor referenčního chlazení

Takové chlazení bude hlučnější než nynější referenční chlazení Nvidie (ještě Pascaly a Volty ale měly také tyto chladiče). Na druhou stranu axiální chlazení u Radeonu VII také nedopadlo moc dobře, takže se s tím asi bude třeba smířit a čekat na nereferenční karty jako obvykle.

AMD Navi PCB 1 Baidu GPU tachometr LED Možná příprava pro GPU tachometr z LED na rubové straně PCB

GPU Tachometr se vrací?

Je možné, že karta také bude mít GPU tachometr z LED, tedy řadu DIOD rozsvěcujících se podle zátěže, což měly Radeony Fury X a Vegy. Což nemělo význam pro výkon, ale byl to docela zajímavý nápad. Když už dnes karty musí zbytečně svítit, tak proč tomu nedat nějaký praktický význam.

AMD GPU tachometr LED GPU tachometr z LED na kartě Radeon R9 Fury X

Možná přijde USB-C nebo VirtualLink

Pokud se dobře dívám, tak po stránce výstupů by možná Navi mohlo obsahovat VirtualLink neboli USB-C jako karty Turing. Na PCB to tak trochu vypadá, i když úplně zřetelné to není. Jestli se nepletu, tak by deska měla umožňovat osazení třemi DisplayPorty a jedním HDMI, nebo dvěma DP, jedním HDMI a USB-C.

AMD Navi PCB 2 Baidu vystupy Žlutozeleně: příprava pro výstup DisplayPort; modře: příprava pro HDMI; červeně: patrně příprava pro DisplayPort, nebo volitelně USB-C/VirtualLink

Výkon zatím těžko tipovat

První dobrý záchytný bod pro spekulace a vytváření představ o podobě Radeonů Navi tedy máme, i když pravda nevíme, zda je toto top model, nebo třeba jenom mainstream a objeví se třeba ještě větší Navi s 384bitovou sběrnicí. Pokud bychom počítali s tím, že top model bude takový konzervativnější jako u Polarisu, pak by toto PCB mohlo patřit „Radeonu RX 680“, který by přinejmenším na čas byl nejrychlejším Navi (jaké bude značení, se v tuto chvíli ale neví). Jaký ale bude výkon, to zatím těžko říct. Bude záviset na velikosti GPU, počtu shaderů i ROP a tom, zda AMD nějak razantně vylepší architekturu. Zároveň na tom, zda se povede zlepšit efektivitu využití paměťové propustnosti.

Vzhledem k tomu, že karta má stejný paměťový subsystém jako RTX 2080 by se asi konzervativně dalo očekávat, že to bude naprosté maximum toho, čemu by dotyčné Navi mohlo konkurovat. Reálně ale asi bude mít horší poměr výkonu k propustnosti, takže výkon asi bude nižší. Pak by mohlo jít spíš o soupeře GeForce RTX 2070, pokud všechno půjde dobře. Ale každopádně teprve uvidíme, jak toto vše dopadne. Zřejmě až za delší dobu. Objevují se totiž sice optimističtější spekulace, ale zatím bych byl střízlivý a počítal s tím, že Navi vyjde v poslední čtvrtině roku (nejspíš teda asi říjnu či listopadu).

Galerie: Únik PCB grafiky Radeon s GPU Navi

Byl pro vás článek přínosný?