Hlavní navigace

Únik: Intel procesory Alder Lake už budou mít paměti DDR5, turbo spotřeby Rocket Lake

18. 5. 2020

Sdílet

Zdroj: Fritzchens Fritz, použito se souhlasem autora - public domain
Na tchajwanském webu unikly nové informace k budoucím procesorům Intelu: Rocket Lake pro LGA 1200 a 10nm Alder Lake pro LGA 1700. Právě Alder Lake bude ta platforma, na kterou musíte počkat, pokud chcete příští PC založit už na pamětech DDR5.

Závěr minulého týden byl vedle uvedení GPU Ampere výživný na úniky. Vytekly zřejmě finální parametry APU Renoir, ale aby to RGB posvícení bylo kompletní, máme i zajímavý únik o chystaných desktopových procesorech Intelu – Rocket Lake a také po něm následujícím 10nm Alder Lake.

Alder Lake-S/12. Generace Intel Core už bude používat paměti DDR5

Zdrojem tohoto úniku je tchajwanské fórum PTTweb.cc, kde se opět ozval už docela osvědčený leaker Sharkbay, jenž měl dosud mnohé kvalitní informace. První novinka se týká procesorů Alder Lake-S, což bude desktopová 12. generace pro socket LGA 1700 (tedy až po platformě LGA 1200, možná až v H1 2022, nejdříve v koncem roku 2021). Zajímavé bude tím, že přinese 10nm proces, ale také big.LITTLE architekturu.

Sharkbay potvrdil, že tyto procesory už poběží s novým standardem pamětí DDR5 místo dnešní DDR4. Uvádí to údajně manuál pro design desek pro tato CPU. Momentálně je údajně v plánu, aby tato CPU podporovala DDR5-4800, tedy paměti s efektivní frekvencí 4800 MHz. To by teoreticky dávalo o 50 % lepší datovou propustnost než dnešní DDR4-3200.

Toto nicméně má být dostupné jen při provozu dvou modulů, tedy s jedním modulem na kanál paměťového řadiče. S dvěma moduly na kanál (celkem čtyřmi), tedy „2DPC“ budou procesory údajně oficiálně podporovat DDR5-4000 (4000 MHz efektivně).

Podpora DDR v procesorech Intel Alder Lake Zdroj Sharkbay Podpora DDR v procesorech Intel Alder Lake (Zdroj: PTTweb.cc/Sharkbay)

Zatím to berete trošku s rezervou – zdroj je sice důvěryhodný, ale do uvedení těchto CPU asi zbývá nejméně rok a půl až dva roky, tudíž se věci mohou měnit v závislosti na tom jak se podaří validace. Nicméně tyto frekvence by měly být oficiálně udávané, takže bude asi možné jít ještě o dost výš s moduly přetaktovnými přes profily XMP.

Desky se čtyřmi sloty DIMM budou muset mít dražší PCB

Sharkbay také uvádí detail, že podpora DDR5 bude vyžadovat šestivrstvé desky, mají-li být dostupné čtyři sloty pro paměti. Toto prodraží desky. Nicméně již třeba všechny nyní uváděné Z490 desky jsou šestivrstvé, takže proti těm už to změna nebude.

Podpora DDR v procesorech Intel Alder Lake 2 Zdroj Sharkbay Podpora DDR v procesorech Intel Alder Lake. Čtyři sloty DDR5 budou vyžadovat dražší PCB (Zdroj: PTTweb.cc/Sharkbay)

Pokud bude deska mít jen dva sloty (tedy jako H310/H410 modely), bude stále možné ji vyrobit s levnějším čtyřvrstvým PCB. Pro lacinější PC by tedy DDR5 nemusela znamenat nějaké plošné zdražení.

Intel Alder Lake S big LITTLE Sharkbay Procesory Intel Alder Lake-S pro desktop budou podle leakera Sharkbaye mít architekturu big.LITTLE s malými jádry Atom (Zdroj: PTT.cc)

Každopádně se zdá, že Alder Lake bude ta platforma, na kterou musíte počkat, pokud chcete příští PC založit už na pamětech DDR5, kvůli delší perspektivě upgradů. Kdy plánuje procesory (a desky) používající DDR5 vydat AMD, se zatím neví, žádné informace k tomu ještě neprosákly.

Článek pokračuje na další stran informacemi o maximální spotřebě procesorů Rocket Lake v boostu.

Modul a cipy DDR5 od Hynixu Modul a cipy DDR5 od Hynixu
Galerie: Detaily technologie operačních pamětí DDR5

Limity spotřeby turbo boostu jsou u Rocket Lake podobně velké jako u Comet Lake

Druhá část úniku se týká platformy LGA 1200 a procesorů Rocket Lake, které na tuto nyní uváděnou platformu přijdou nejspíš v první půlce roku 2021 (příchod ještě letos koncem roku je asi méně pravděpodobný) jako Intel Core 11. generace pro desktop. Jde v něm o limity spotřeby pro turbo, tzv. PL2 limity.

PL2 je maximální spotřeba během turbo boostu, která má být držena jen omezenou dobu (označenou Tau), pak má CPU podle Intelu snížit spotřebu na nižší limit PL1. Ten je tradičně shodný s TDP. Ovšem v posledních letech desky čas Tau zhusta nastavují na nekonečno a CPU pak permanentně běží na vysoké turbo spotřebě. Někdy desky i PL2 zvýší proti výchozímu „Specifikace“ Intelu je totiž oficiálně jen doporučení a nedodržování Intel nijak nebrání (pokud mu dokonce nevyhovuje).

Ačkoliv bude mít Rocket Lake maximálně osm jader, vypadá to, že by mohlo mít podobné nebo blížící se příkony za turbo boostu jako Comet Lake s deseti jádry. Sharkbay uvádí PL2 limity pro 65W (zamčené), 80W (asi Xeon W) a 95W (odemčené?) modely desktopového Rocket Lake. Nejsou zmíněné 125W modely, třebaže podle dřívějších úniků měly být zamčené modely zřejmě 125W a ne 95W. Možná, že jde ale o chybu.

Limity příkonu PL2 pro turbo pro Rocket Lake

Procesory Rocket Lake-S s 65W TDP mají údajně v případě čtyřjader mít nastavený PL2 limit pro boost 128 W. Šestijádra rovnou 177 W a osmijádra 251 W. 80W verze toto zvedají na 146, 191 a 251 W. Toto PL2 může procesor konzumovat 28 sekund. A odemčené/95W procesory mají mít u šestijader limit 173W a pro osmijádra pořád 251 W. Doba držení tohoto boostu je ale 56 sekund.

PL2 limity spotreby procesoru Intel Rocket Lake Zdroj Sharkbay PL2 limity spotřeby procesorů Intel Rocket Lake (Zdroj: Sharkbay)

Pro srovnání, nyní v generaci Comet Lake má 125W šestijádro Core i5-10600K oficiálně PL2 182 W a držet ho má 56 sekund. Osmijádro i7-10700K má PL2 229 W a desetijádro Core i9-10900K pak 250 W. Ovšem uvidíme v recenzích, jestli bude doba Tau dodržována a desky místo toho nebudou nechávat CPU boostovat neomezeně.

Vypadá to tedy, že Intel možná nemíní se snížením počtu jader u procesoru Rocket Lake spotřebu snížit, teoreitcky by ji mohl ponechat stejnou a jdára prostě provozovat na tak vysokých taktech, že příkony osmi jader Rocket Lake budou podobné příkonům deseti jader Comet Lake.

Detaily procesoru a platformy Intel Rocket Lake S Zdroj VideoCardz Detaily procesorů a platformy Intel Rocket Lake-S (Zdroj: VideoCardz, březen 2020)

Na druhou stranu je třeba pamatovat, že limity PL2 jsou horní hranice spotřeby, nikoliv typická spotřeba. Procesory mohou tento potenciál vyčerpat skoro celý, ale také nemusí. Bude záležet na tom, čím budou Rocket Lake omezená – zda frekvenčním stropem (nastaveným maximálním all-core boostem), nebo zda dříve narazí na limit spotřeby.

Galerie: Uniklé informace k platformě Intel LGA 1200 a procesorům Rocket Lake

Zdroj: PTTweb.cc

Byl pro vás článek přínosný?