Hlavní navigace

Uniklo PCB Radeonu RX 6800 XT: 256bitová sběrnice potvrzená, VRM pro vysoké TDP

23. 10. 2020

Sdílet

Zdroj: VideoCardz
Unikla fotka PCB zřejmě určeného pro nereferenční Radeon RX 6800 XT. Ukazuje 256bitové paměti GDDR6 a také 16fázové VRM, možná ukazující na TDP přes 300 W.

Tento týden utekly na internet už poměrně detailní specifikace nových Radeonů s architekturou RDNA 2 – modelů Radeon RX 6900 XT, Radeon RX 6800 XT a Radeon RX 6800. Ty budou oficiálně potvrzené až příští týden, takže ještě existují určité drobné pochybnosti a také neznáme spotřeby.

Ven na internetovou veřejnost se ale teď dostala fotka PCB s GPU Big Navi, která patrně dokládá asi nejkontroverznější část, totiž že karty mají jen 256bitovou paměťovou sběrnici.

Snímek se objevil na Twitteru a byl zase obratem smazán, ale web VideoCardz ho stihl zkopírovat, takže se můžeme podívat na kartu, PCB, které zřejmě patří nereferenčnímu Radeonu RX 6800 XT (Radeon RX 6900 XT bude mít jen referenční verze – tedy zatím, toto prý možná není trvalé a nereferenčky se později také objeví). Toto PCB asi nemusí být finální, může jít o prototyp či ES verzi. Chladiče napájecí kaskády jsou asi provizorní, ovšem deska samotná už dost možná je blízká finálnímu provedení.

256bitová paměťová sběrnice

Samotné GPU Navi 21 (asi) XT je zakryté, ale okolo jsou jasně vidět pozice pro paměti GDDR6. Je jich osm, což odpovídá 256bitové sběrnici. Teoreticky by mohlo na druhé straně být dalších osm čipů pro 512bitovou sběrnici, ale ta je asi hodně nepravděpodobná a 384bitovou tato fotka asi prakticky vyloučila. Opravdu to tedy vypadá, že na 256bitových pamětech GDDR6 už se nic nezmění – HBM2e tato karta nemá.

PCB grafiky AMD Radeon RX 6800 XT PCB grafiky AMD Radeon RX 6800 XT (Zdroj: VideoCardz)

Jak lze vidět, přídavné napájení je zřejmě dvěma osmipiny (teoreticky by ořez mohl skrývat i třetí), což dříve znamenávalo TDP do 300 W, ale dnes dvou-osmipinové karty „jí“ i ze slotu, takže teoretické maximum je až cca 375 W (viz 320W GeForce RTX 3080350W GeForce RTX 3090). Referenční karty také budou mít dva osmipiny, takže to by měla být norma.

Náznak očekávané spotřeby může dávat napájecí kaskáda, která vypadá na celkem 16 fází – pokud mi tedy něco neuniklo (ještě by ale mohlo číhat překvapení pod rozšířeným kusem levého pasivu). Posazení fází do dvou sloupců z obou stran GPU vypadá na první pohled hrozivě, bývali jsme zvyklí, že kaskáda je jen z pravé strany. Nicméně toto mají i RTX 3080 a RTX 3090.

Napájení na 300 W a víc?

GeForce RTX 3080 má v referenční podobě napájení s 16 fázemi, ale mnohé karty používají fází víc. Podle tohoto by RX 6800 XT mohl mít cca stejnou spotřebu nebo mírně nižší, ale není to spolehlivé vodítko, jeden design může počítat s vyšším zatížením na jednu fázi než druhý, plus toto asi není referenční karta a může počítat s OC. RTX 3090 má jinak 18 a víc fází.

Prototyp AMD Radeon RX 6000 Zdroj Bilibili Prototyp AMD Radeonu RX 6000, jehož fotografie unikla začátkem září (Zdroj: Bilibili)

TDP se snad dozvíme příští týden, kdy firma grafiky odhalí. Asi se nicméně lze rozloučit s perspektivou karet výrazně úspornějších než Ampere, kterým by stačilo něco hluboko pod 300 W. I když je asi pořád možné, že referenční modely alespoň nepřelezou tuto hranici (uvidíme…).

Jaké celkové TDP (spotřebu) bude podle vás mít Radeon RX 6800 XT (tj. druhý nejrychlejší model generace RDNA 2 s GPU Navi 21 XT)?

Mimochodem, na okraji fotky jsou vidět obrazové výstupy, podle nichž i tento snad nereferenční model používá dvojici DisplayPortů a jedno HDMI, přičemž čtvrtý výstup je USB-C. Nvidia u Ampere USB-C zrušila kvůli tomu, že standard VirtualLink je zdá se mrtvý. Ale tento port může být zamýšlený spíše pro připojení běžných monitorů, které dnes občas už vstup USB-C používají. Elektricky by snad měl používat režim DisplayPortu, takže k němu doufejme bude přes redukci nebo zvláštní kabel možné normálně připojit DisplayPortové LCD.

Galerie: Referenční grafické karty Radeon RX 6000: fotografie, úniky

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?