Hlavní navigace

Ovladače potvrdily první 7nm procesory Intelu, Meteor Lake. Vyjít by mohly v roce 2022

5. 5. 2020

Sdílet

Zdroj: Intel

Před nedávnem unikly informace o procesorech Intel Alder Lake, které budou třetí generací 10nm procesorů následující po Tiger Lake – a v desktopu by jako nástupce 14nm Rocket Lake měly být vůbec první 10nm generací. Nyní se zdá, že máme konečně potvrzenou následující generaci, která má označení Meteor Lake a zřejmě by už měla být 7nm.

Označení Meteor Lake už byste mohli znát, pokud nás pravidelně sledujete. Uniklo už před více než dvěma roky (únor 2018). Tyto procesory by zřejmě měly být následníkem 10nm Alder Lake, ale protože uteklo tolik času, nebylo vůbec jisté, zda vůbec ještě pořád jsou v roadmapě (ostatně podobně jako donedávna Alder Lake), protože kvůli 10nm problémům Intel řadu čipů zrušil či nahradil a toto mohlo poznamenat i plán 7nm procesorů. Teď ale snad máme doklad, že Meteor Lake je pořád v plánu a tyto staré plány platí.

Textové řetězce uvádějící „Meteorlake“ se totiž zdá se objevily v ovladačích GPU Intel – zřejmě se tedy do nich dostala nějaká předběžná podpora či detekce integrované grafiky, která bude v procesorech Meteor Lake integrovaná. Toto není úplně neprůstřelné, protože teoreticky by se do ovladačů mohlo dostat i něco, co nakonec nebude určené k uvedení na trh. Ale lze říci, že s tímto dokladem v ruce už lze Meteor Lake očekávat. Pravděpodobnost, že skutečně vyjde, je asi vyšší než opak.

Procesory Meteor Lake zminka Komachi Ensaka Meteor Lake v ovladači GPU (Zdroj: Komachi Ensaka/Twitter)

Vydání zatím vypadá na rok 2022

Zdá se poměrně reálné, že Meteor Lake budou první 7nm procesory Intelu. Načasování zdá se docela sedí. Intel plánuje spustit 7nm výrobu v Q4 2021, přičemž produkty asi budou vycházet během roku 2022. Pokud budeme předpokládat, že nové procesory budou vycházet vždy po roce, tak 10nm Alder Lake pro notebooky by mělo asi vyjít v polovině nebo v Q3 roku 2021, ale jeho desktopová verze až v roce 2022 (v Q1 nebo Q2). Potom by 7nm čipy Meteor Lake mohly v polovině roku 2022 vyjít pro notebooky (v řadách Meteor Lake-U a Y). Desktopová verze by se pravděpodobně objevila až v roce následujícím (2023). Pokud se Intelu podaří rozběhnout 7nm proces dle plánu a bez zdržení, mělo by toto být dobře proveditelné.

Co Meteor Lake kromě nové výrobní technologie přinese, zatím nevíme. Mohlo by by být použito opět nové jádro CPU proti předchozímu Alder Lake (v němž má být architektura Goden Cove), ale kódové označení architektury zatím nevíme. GPU by pak mohlo mít už architekturu Gen14 (Alder Lake má mít Gen13).

Zdroj: Komachi Ensaka (Twitter)

Byl pro vás článek přínosný?