Hlavní navigace

Únik předoscarových screenerů – jediná jistota P2P světa

20. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Americká Akademie filmového umění a věd rozdá své ceny (Oscary) tento víkend, 24. února. Dávno před tím – ještě než se začátkem ledna vyhlásí nominace – mívá ovšem udílení Oscarů pravidelný vliv na obsah P2P sítí. Už v prosinci se totiž nominované kousky objevují na BitTorrentových serverech.

Koncem prosince hlasují vybrání porotci o tom, které snímky premiérované v uplynulém roce si zaslouží nominaci do boje o zlatou sošku. Není úplně praktické nutit všechny hlasující (je jich zhruba šest tisíc) dojíždět do kin, kde by měli pořadatelé filmy pořád pod kontrolou, a tak posílají členům akademie u většiny filmů jejich kopie. Ty bývají různě znehodnocené, především na nich běhá varovný nápis „FOR YOUR CONSIDERATION“. Občas může být těch rušivých prvků v obraze i více, celkově jde ale o velmi kvalitní kopie snímků, jež dalece převyšují třeba camripy.

Analýza pirátských ripů od Waxy
Počet dní, které uběhnou od americké kinopremiéry, než se objeví první pirátský rip

Únik těchto DVD screenerů je noční můrou studií, nicméně akademikům se ještě nikdy nepovedlo mu zcela zabránit. I letos se kolem prosince například objevily screenery všech devíti filmů nominovaných na Oscara za nejlepší film. Vzhledem k tomu, že filmy nominované v této kategorii často figurují také v dalších, je nakonec zázrak, když se některý z nominovaných snímků na P2P sítích neobjeví. V podstatě si akademici a studia můžou gratulovat, když se některý ze screenerů dostane na torrenty „až“ v lednu.

Válka s leaky

Proti screenerům bojuje nezisková Motion Picture Association of America (MPAA), která mimo jiné zastupuje šestici hlavních filmových studií (Warner, Paramount, Universal, Fox, Sony a Buena Vista). Podle loňské analýzy (s daty aktualizovanými i pro letošní rok) serveru Waxy.org je ve svém boji každý rok o něco úspěšnější, ve výsledku ale válku prohrává. Ještě v roce 2003 uniklo na internet všech 28 na Oscara nominovaných snímků, přičemž jen tři nebyly v kvalitě screeneru. Letos MPAA oproti minulým rokům v ostražitosti lehce polevila, z celkem 29 nominovaných jich ovšem piráti získali jen 25, z kterých navíc bylo screenerů pouhých 11.

 

Pokud by to záleželo jen na přednominačních verzích filmů, MPAA by si potenciální oscarové filmy ještě z většiny pohlídat dokázala. Vzhledem k tomu, že jsou ve hře také další zdroje (spousta filmů má premiéru v kině nebo dokonce v DVD/Blu-Ray distribuci dávno před vyhlášením nominací), daří se jí občas únik jen trochu pozdržet třeba tím, že „zvažovací“ kopie vybavuje pro každého osobním označením, aby si nějaké sdílení rozmyslel. Tak jako tak nabízejí měsíce před Oscary vždycky jistotu, že si uživatelé P2P sítí budou moci doplnit své filmové vzdělání a zhlédnout to, co v kinech nestihli, případně ještě stihnout nemohli.

Byl pro vás článek přínosný?