Hlavní navigace

Únik procesoru Intel Alder Lake: ES má takt až 4,6 GHz, ale spotřeba v boostu až 228 W

6. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Intel
První 10nm desktopové procesory Intelu budou mít kromě vysokého IPC i velmi vysoké frekvence, ale nevyřeší spotřebu, která bude v boostu pořád mnohem vyšší než u AMD.

Jen nedávno vyšla nová generace desktopových procesorů Intel (Core 11. generace alias Rocket Lake), ale na obzoru už se chystá větší změna: procesory Alder Lake konečně s 10nm výrobním procesem, novou architekturou s vysokým IPC a také novou platformou LGA 1700 a pamětí DDR5. Tato novinka má přijít na trh už na konci letošního roku a vzorky už nějakou dobu existují, takže se pomalu budeme dozvídat větší podrobnosti.

Igor Wallosek z webu igor'sLAB (a předtím z německého Tom's Hardware) se dostal ke specifikacím ES vzorku procesoru Alder Lake-S (tedy desktopové verze) se steppingem B0. Už by to neměl být raný vzorek, takže leccos naznačuje o parametrech, ale současně také ještě nejde o finální konfiguraci. Jinými slovy: ačkoliv už jsou frekvence docela slibně vysoké, ale ve skutečnosti pak na konci roku mohou být ještě vyšší.

Core-1800

ES vzorek má označení Core-1800, což se liší proti dřívější praxi, kdy bývaly ES procesory „bezejmenné“. Asi ale nejde o jméno, které bude procesor opravdu nést po komerčním uvedení. Core-1800 je vzorek s plným počtem jader – osmi velkými jádry Golden Cove (což dává 16 vláken díky HT) a osmi malými jádry Gracemont (ty dávají jen 8 vláken, takže celek má 24 vláken).

10nm neukončí éru vysoké spotřeby v PL2/boostu

Core-1800 má 125W TDP, Intel tedy nechystá snížení, ani když desktopová CPU konečně přejdou na 10nm proces. A zdá se, že také zůstane poměrně žíznivý turbo boost. Podle Walloska totiž vzorek má nastavené PL2 (tedy limit spotřeby během boostu) na 228 W. Což je zlepšení proti až 251 W u 14nm Rocket Lake, ale jen malé. Bohužel zdá se neplatí, že by konec 14nm éry přinesl i konec vysokých spotřeb, které Intel u desktopových procesorů povoluje.

Pro srovnání: desktopové procesory AMD mají maximum 142 W. Tento Boost se spotřebou až do úrovně PL2 asi opět bude dle specifikací omezený na určitou časovou lhůtu, ale nejspíš to zase často nebude dodržováno. Vysoké PL2 by mohlo naznačovat, že Alder Lake nebude schopné konkurovat Ryzenům v mnohovláknovém výkonu při identickém příkonu, pročež bude výkon nahnán za cenu navýšené spotřeby.

Co je ale nejzajímavější informace: frekvence. Jak už bylo řečeno, jde jen o ES, ne finální procesor, takže frekvence jsou asi nižší, než čeho se koncem roku dočkáte. Základní takt je údajně jen 1,8 GHz, což by snad mělo být pro velká jádra (ačkoliv bych osobně čekal, že to bude spíš základ pro ta malá).

Data k ES vzorku procesoru Alder Lake S Data k ES vzorku procesoru Alder Lake-S (Zdroj: igor'sLAB)

Takty boostu

Ovšem boosty už ukazují mnohem optimističtější obrázek. Maximální turbo boost je údajně již teď 4,6 GHz, což budí naděje, že se u finálních prodejních kusů podaří dostat opět až k 5 GHz. Alder Lake by přitom mohlo mít výkon na 1 MHz třeba až o 20–25 % lepší než Rocket Lake a Tiger Lake, takže by výkon v jednom vlákně šel výrazně nahoru. Tento boost povoluje procesor Core-1800 jen pro maximálně dvě jádra.

Klastr osmi velkých jader má povolen u všech jader současně zatížených (tj. maximální all-core boost) takt 4,0 GHz. Mezihodnoty jsou 4,4 GHz pro 3–4 jádra a 4,2 GHz pro 5–6 jader. Jak tedy můžete vidět, zatím ES vzorek pořád používá řízení boostu s pevně danými limity pro konkrétní počty aktivních jader, ne flexibilnější volné řízení frekvence, jako je u Ryzenů (s výjimkou generace 1000). Intel něco podobného začal podporovat s Adaptive Boost Technology, která je ale zatím vyhrazená jen K-modelům Core i9, ostatní procesory ji nemají. Asi je teoreticky možné, že by tento režim boostu v generaci Alder Lake mohly dostat všechny procesory, ale tento ES vzorek nebo použitá platforma se tak zdá se ještě nechovají.

Gracemont zvládne minimálně 3,4 GHz

Malá jádra budou mít vlastní separátní pravidla pro boost a frekvence. Nevíme u nich základní frekvenci (možná je také 1,8 GHz, napadá mě vysvětlení, že nízká hodnota pro celé CPU je oficiálně specifikovaná právě proto, že takovýto základ budou mít malá jádra). Ale i tato jádra samozřejmě mají boost. Jeho frekvence bude pro stav, kdy jsou zatížená všechna (respektive kdy je zatížených 5–8 malých jader) 3,0 GHz. Pokud by bylo zatíženo jen jedno až čtyři malá jádra, může se jejich frekvence zvednout až na 3,4 GHz. Opět ale nemusí jít o finální frekvence, zde ještě může nastat zlepšení.

Igor Wallosek také uvádí, že na screenshotu z HWiNFO64, který dostal, procesor běžel na taktu 4,2 GHz (velká jádra) s napětím 1,3147 V. Není jasné, zda to je přímo režim automatického boostu, nebo třeba ruční přetaktování. A také platí, že finální procesor se od tohoto ES vzorku může v napětí lišit, takže toto zatím berte s rezervou.

Tyto informace nám tedy poodhalují, jak se bude Alder Lake chovat co do boostování – přesně dle očekávání bude frekvence malých jader nižší než těch velkých. Otázka je, zda se takty třeba v situaci, kdy se celé šestnáctijádro má vejít do 125 W, nesrovnají na podobnou hodnotu jak u malých, tak u velkých jader. Vysoké maximální turbo dává naději, že Alder Lake kvůli vysokému IPC, které jeho jádro Golden Cove má dosahovat, neobětovává frekvenční potenciál. Pokud by totiž ve frekvenci nastala regrese, zmenšilo to nakonec dosažený výkon. Kdežto pokud by se takty podařilo udržet stejně vysoké jako u Rocket Lake, tak se výkon v jednom vlákně zvedne o celou hodnotu skoku dosaženého v IPC.

Tip: Procesory Intel Alder Lake nejsou kompatibilní s dnešními chladiči, LGA 1700 změní uchycení

PCI Express 5.0, DDR5

Nedávno jinak také unikly informace o výbavě platformy Alder Lake. Podle těch nebude zajímavý jen procesor, ale i čipset. Čipsety řady 600 budou k procesoru (aspoň v případě těch dražších) připojené přes DMI 4.0 ×8. To je ekvivalent PCIe 4.0 ×8, čtyřikrát vyšší propustnost než dnes je u většiny desktopových desek (vyjma X570 a Z590) a stejná, jakou poskytuje AMD TRX40/TRX80.

Z čipsetu budou již vyvedené nejen linky PCIe 3.0, ale i PCI Express 4.0 (snad až 16 linek), takže platforma by měla opravdu hodně rychlé konektivity. Vedle toho bude totiž ještě z procesoru vyvedeno PCIe 4.0 ×4 pro přímo připojené SSD a PCIe 5.0 ×16 pro GPU.

Paměti DDR5 budou na LGA 1700 také používat Gear 1/Gear 2 (děličku)

Procesor pak bude podporovat paměti DDR5-4800 a DDR4-3200 (bude záviset na tom, jakou desku koupíte, ty s DDR4-3200 typicky asi budou levnější a zamýšlené pro upgrady starších sestav).

Pro vysoké frekvence, zejména s DDR5, bude patrně používaná dělička, neboli Gear mode, který se objevil už u procesorů Rocket Lake. V poznámkách k vydání nového HWiNFO v7.03-4460 Beta se objevila zmínka o opravené detekci Gear Mode na procesorech Alder Lake, což znamená, že tato vlastnost na nové platformě a procesorech podle všeho opět existuje.

Poznámky k vydání HWiNFO v7 03 4460 Beta 1 Poznámky k vydání HWiNFO v7 03-4460 Beta uvádějí, že Alder Lake bude mít paměťový řadič s režimy Gear 1/2 (Zdroj: HWiNFO)

Znamená to, že na dosažení vysokých taktů DDR4/5 se paměťový řadič přepne na poloviční frekvenci v poměru k frekvenci DDR, protože jinak by vysoké takty DDR4/5 stabilně nezvládl. Nadšenci do ladění výkonu RAM toto moc nepřivítali, protože paměťový řadič Rocket Lake není schopen v režimu 1:1 dosáhnout tak vysoké takty jako předtím Comet Lake. Ale použití tohoto nového řadiče s děličkou je asi vynuceno právě přípravou na paměti DDR5 s jejich vysokými takty.

Galerie: Úniky a informace k procesorům Intel Alder Lake

Zdroje: igor'sLAB, HXL

Byl pro vás článek přínosný?