Hlavní navigace

Unikátní Xperia Touch udělá dotykovou obrazovku z jídelního stolu i stěny

28. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sony v Barceloně uvedlo zajímavý domácí projektor Xperia Touch, který v sobě obsahuje počítač s Androidem 7 a zároveň snímače, které budou zaznamenávat váš pohyb a gesta. Xperia Touch udělá dotykovou obrazovku z každého plochého povrhu. Kam Japonci nové zařízení směřují? Tvrdí, že s ním bude legrace hrát deskové hry přímo na stole. Hodit se bude při vaření, recept uvidíte na stěně nebo lince. Poslouží pro videohovory. A využít samozřejmě půjde i pro promítání filmů.

Xperia Touch připomíná domácí NAS. Měří 143 × 134 × 69 mm a váží 932 gramů. Uvnitř je neznámý procesor s 3 GB operační a 32 GB úložné paměti, kterou lze rozšířit pomocí microSD karty. Předinstalován je zmiňovaný Android, který má přístup do běžného Play Storu. Uživatelé se mohou těšit i na PS4 Remote Play.

Touch s okolím komunikuje přes Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.2 a NFC. Má vlastní akumulátor, se kterým umí promítat až hodinu. Jinak ale bude spíš připojený k adaptéru přes USB-C. Nechybí ani vstup HDMI.

Projektor typu SXRD využívá k osvitu laserové diody. Životnost bude minimálně 5 let při použití čtyř hodin denně. Nativní rozlišení je 1366 × 768 px. Výrobce uvádí jas až 100 lumenů a kontrast 4000:1. Obraz může mít úhlopříčku od 23 do 80 palců. Jen při té nejmenší je dostupné i dotykové ovládání.

To funguje díky zvláštní infračervené projekci, která na povrchu zobrazí pro oko neviditelnou mřížku. Vidí je ale integrovaný IR senzor, jenž umí snímat obraz rychlostí 60 snímků za sekundu. Určitě jste už viděli laserové klávesnice s projekcí na stůl. Tohle je podobné, ale snad přesnější a dokonalejší. Systém rozpozná až deset prstů.

V těle se dále nachází stereo reproduktory, 13Mpx foťák, mikrofon, ale překvapivě i GPS, akcelerometr, kompas, gyroskop a barometr. Uvnitř je zvláštní pohybový snímač, který na stěně zobrazí užitečné informace (hodiny, příchozí e-maily apod.), pokud člověk projde kolem. Xperia Touch umí také měřit teplotu a vlhkost vzduchu.

Sony bude zařízení prodávat od jara. Cena je 1499 eur (40 000 Kč). Za to si můžete koupit kvalitní Full HD projektor na filmy, dobrý mobil a chytrou meteostanici. Japonci to budou mít hodně těžké.

Byl pro vás článek přínosný?