Hlavní navigace

První fotka Radeonu RX 7900. Nová grafika AMD má napájení dvěma osmipiny, míň než 375 W?

31. 10. 2022

Sdílet

Zdroj: AMD
Tak takhle budou vypadat referenční grafiky Radeon RX 7900 XT / XTX. Budou trošku delší, ale pořád se napájí jen dvěma osmipiny. Že by highend s lepší spotřebou, než má GeForce RX 4090?

Nové grafiky AMD se už viditelně blíží. O víkendu jsme tu měli ještě jen únik kousku dokumentu potvrzujícího, že půjde o modely Radeon RX 7900 XT a Radeon RX 7900 XTX, ale dnes již prosákla první fotka docela zřetelně ukazující, jak bude zřejmě highendový model AMD vypadat. Dobrá zpráva je, že na rozdíl od nových grafik Nvidie patrně moc nenarostla spotřeba. GPU totiž stále budou k napájení stačit dva osmipinové konektory.

Na internet tyto fotky vypustil uživatel Twitteru s přezdívkou HXL (nebo také „handlem“ @9550pro), který je ale sám má z nějaké uzavřené chatové skupiny. Snímky jsou ale detailní a nezdá se pravděpodobné, že by kartu někdo zfalšoval. Stálo by to totiž asi opravdu dost úsilí.

Grafika na fotkách by mělo být referenční provedení přímo od AMD a pravděpodobně jde o highendový model s čipem Navi 31, protože AMD by mělo nejdřív vydat jen takové modely. Už ale nevíme, zda jde o úplně nejvyšší model Radeon RX 7900 XTX, který bude mít plně aktivní GPU s 12 288 shadery a 24GB pamětí, nebo o ořezanou verzi Radeon RX 7900 XT s 20GB pamětí a 10 752 shadery. Pokud je toto model XT, pak karta XTX by mohla teoreticky mít vyšší spotřebu a teoreticky třeba i jiný, větší chladič.

Ten na fotkách je totiž dost podobný tomu, který chladil grafiky Radeon RX 6950 XT, byť je podle srovnání, které leaker přímo provedl na snímcích, o nějaké centimetry delší a nejspíš i širší. Referenční RX 6950 XT by měla být dlouhá 26,7 cm, takže je možné, že toto se pořád vejde do 30 cm. Vypadá to, že ventilátory by mohly mít o pár milimetrů větší průměr. Naopak tloušťka karty se patrně nezměnila a zůstává na třech slotech.

Design vychází z toho použitého v generaci RX 6000, kryt chladiče má ale trošku víc prolamované tvary. Komplikovanější je dekorace ventilátorů, které mají také trošku zahnutější lopatky, ale podržely si okruží po obvodu pro zlepšení statického tlaku.

https://twitter.com/9550pro/status/1586977369860231168

I pasiv by mohl mít dost podobnou konstrukci, ale postranní výdech bude větší, což snad zlepší účinnost a zvukový projev. Zdá se, že žebra by mohla mít o něco zvětšenou plochu, ale pasiv je také delší, takže pokud se podaří teplo dobře rozvádět, mohl by chladič mít lepší chladicí kapacitu. Co naopak stále není použito, je okno pro prostup části vzduchu nahoru nad kartu. Stejně jako u Radeonu RX 6900 XT a 6950 XT má PCB plnou délku.

Dobrá zpráva jsou napájecí konektory. Karta má velmi zřetelně jen dva a s tímto designem chlazení to evidentně nemůže být víc. To by mohlo znamenat, že spotřeba je maximálně nějakých 375 W a potenciálně i trošku méně. Jeden osmipinový konektor/kabel oficiálně zvládá 150 W a nějakých 75 W (na 12 V větvi je to však méně, byť se to, zdá se, dost ignoruje) může dodat slot PCI Express ×16.

AMD již potvrdilo, že nebude používat 12pinový konektor „PCI Express 5.0“ 12VHPWR, který je méně robustní a náchylnější k přehříváním, což už u grafik Nvidia, zdá se, může působit závažné problémy. Podle těchto fotek by také pořád mohly být použité jenom dva konektory, což by znamenalo, že AMD nenásledovalo Nvidii ani ve výrazném navýšení spotřeby, kterou její GeForce RTX 3090 Ti a RTX 4090 nafoukly až na 450 W (a to je i součást onoho problému s napájecími konektory).

Tip: Pozor: 12pinové konektory u karet GeForce RTX 4090 mohou shořet. Jak zabránit problémům?

Nicméně, nereferenční modely mohou asi tři osmipiny mít a také je tu pořád možnost, že toto „rozumné“ chlazení a dvoukonektorové napájení bude mít jen karta RX 7900 XT, kdežto model XTX bude mít odlišné PCB a chladič a bude žravější.

Asi jste si všimli, že PCB karty je červené, což už u PC hardwaru vyšlo z módy před delším časem. Samotná deska karty totiž není finální, jde o prototyp nebo ES vzorek. Z druhé strany jsou například vidět piny pro připojení sond, zatímco finální karta zde bude pravděpodobně mít osazený backplate. Toto by ale nemělo nic měnit na napájecích konektorech – když něco, tak ES PCB mívají přípravu na více konektorů, než mají referenční konfigurace (pro potřeby testování). Chlazení ale evidentně počítá jen s dvěma.

Podoba karty sedí se začerněným částečným pohledem, který AMD ukázalo na demu na konci srpna. Proto máme za to, že zatímco PCB není finální, chladič pravděpodobně je. Nebo je blízký tomu finálnímu, je-li tato karta nějakým vzorem či demonstrátorem pro finální design. Jen snad budou precizněji zpracované rotory ventilátorů.

Zdroje: HXL, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?