Hlavní navigace

Další marketingová prezentace Intelu proti AMD: Nerovné srovnání s Ryzenem 4900HS

25. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: Intel
Intel ve snaze ukázat nadřazenost svých CPU srovnával Core i7-10750H s 90W grafikou GeForce RTX 2060 s Ryzenem vybaveným pomalou 65W verzí RTX 2060 Max-Q. A vydává to za své vítězství.

Před nějakým časem jsme tu měli příležitost se pobavit (nebo rozlítit, to záleží) nad marketingovými prezentacemi, které začal Intel vyrábět pod tlakem poměrně značného úspěchu 7nm procesorů konkurence. Tyto materiály nejsou pro veřejnost, takže se s nimi většinou nemáme možnost setkat, ale nyní se stala výjimka – unikla další prezentace tohoto druhu.

Je z jara (dubna/apríla) ještě před vydáním procesorů Comet Lake, ale můžete se podívat, jak se v ní Intel vyrovnává s desktopovými Ryzeny 3000 a také 7nm mobilními Ryzeny 4000. Prezentace je pod embargem a neměla být veřejně publikována, ale youtuber AdoredTV ji získal a ukázal.

Intel u těchto prezentací explicitně uvádí, že nejsou určené pro běžné uživatele a k Jejich přímému marketingovému přesvědčování. Místo toho jsou cílem prodejci a výrobci počítačů, prodavači v obchodech – v podstatě jde o jakési pokyny či vodítka, jak mají ostatní podle Intelu prezentovat veřejnosti věci okolo výkonu jeho procesorů.

Celou sbírku slajdů můžete vidět v galerii. Nebudeme se jí zabývat úplně podrobně. Intel v ní zopakoval některé své argumenty z minula, například o tom, že většina uživatelů používá hlavně běžné kancelářské programy (většinou více nebo méně jednovláknové, v čemž Intel vede). A tím zpochybňuje význam benchmarků jako je třeba Cinebench, které zase většinou využívají veškerý mnohovláknový výkon CPU, v kterém vede AMD.

Galerie: Interní marketingová prezentace Intelu proti procesorům Ryzen (duben 2020)

Mnohovláknové úlohy neexistují

Intel ve slajdech poukazuje na vyšší herní výkon svých CPU, což je legitimní (zda třeba nejsou uváděné výsledky trošku přilepšené, jsme nezkoumali). Ovšem za hranou je dle mého názoru například následujíc slajd. Intel srovnává Core i7-9700K a snaží se navodit dojem, že je vlastně ve všem lepší než 16jádro Ryzen 9 3950X. Na slajdu je šest kategorií úloh, ve kterých Intel vede (kupodivu v browsení webem je to jenom plichta), a ani jedna pro vyváženost, v níž by byl horší.

Ani symbolicky není připomenuto, že jsou i nějaké úlohy, které závisí na mnohovláknovém výkonu, který má CPU od AMD o desítky procent lepší. Jako by takových programů ani nebylo. V kategorii „video editing“ Intel uvádí, že je jeho CPU 2,7× rychlejší, když se místo procesoru použije integrovaný enkodér videa Quick Sync. Je sice pravda, že toto evidentně někteří uživatelé preferují, ale jde o pusté srovnávání hrušek a jablek.

Proti Ryzenu 5 3400G

Poměrně na pozvednutí obočí jsou také slajdy, v kterých se Intel zaměřil proti Ryzenu 5 3400G (z jakého důvodu zrovna proti němu, není moc jasné, na rozdíl od 7nm čipů nepředstavuje na první pohled pro Intel takovou hrozbu). Intel ve slajdech radí, že toto APU je špatná volba, protože stojí 136 $ a procesor Intel Core i3-9100F za 88 $ má mnohem lepší herní výkon – když se k němu přidá GeForce GTX 1050 za 125 $, ale Ryzenu zůstane jen jeho integrované GPU.

Bodejť by samostatná karta stojící téměř stejně jak celé APU nebyla rychlejší. Vtipné na tom je, že Intel vlastně z určitého pohledu rezignoval a nechal za sebe bojovat de facto konkurenta (kterým Nvidia v grafikách brzo bude). Toto srovnání vzniklo před příchodem nejen Comet Lake, ale také 7nm Ryzenů 3 3100, které by zde trošku srovnávání zkomplikovaly.

Comet Lake-H je lepší než Renoir (když má silnější grafiku Nvidia)

Největší bota, za kterou už to Intel v médiích referujících o těchto slajdech schytal, je slajd, kde se Intel snaží ukázat, že jeho 14nm procesory (zde 45W Core i7-10750H) jsou lepší, než 7nm Ryzeny 4000 (konkrétně Ryzen 9 4900HS s nižším 35W TDP). 7nm mobilní Ryzeny v noteboocích udělaly dost dobrý dojem, ovšem Intel zde ukazuje, že údajně mají o 20–23 % horší herní výkon a ještě notebook stojí víc.

Jenže toto srovnání má zásadní chybu. Rozdíl v herním výkonu je kvůli tomu, že tu Intel srovnává svůj 45W procesor s grafickou GeForce RTX 2060 s 90W spotřebou a frekvencí boostu 1560 MHz, ale proti tomu stojí Ryzen s grafikou jen GeForce RTX 2060 Max-Q. A to je velký rozdíl, ta má totiž TDP snížené na 65 W a takt boostu jen 1185 MHz. Ač je označení podobné, jde o kartu o třídu nebo dvě horší. Intel tady vlastně použil výkonnější grafiku a zkouší vzbudit dojem, že rozdíl ve výkonu udělal jeho procesor.

Lze asi říct i něco na obranu Intelu: toto je výslovně uvedeno, takže napálí se jen neznalý/nepozorný čtenář (ovšem to z šalby nedělá etické jednání). Je celkem dobře možné, že v dubnu, kdy se Ryzeny 4000 teprv začínaly objevovat na trhu, se Intelu nepovedlo sehnat jiný notebook než Asus Zephyrus G14, který holt obsahuje tuto grafiku a ne plnou RTX 2060. A výběr notebooků s Ryzenem není nijak ohromující ani teď (na druhou stranu, to je něco, k čemu Intel svým marketingovým snažením a dominantní pozicí sám trošku přispívá, takže je otázka, jak fér je na to poukazovat).

Ale to není omluva pro to, že vyrobil účelově zmanipulované srovnání. Mimochodem, ono je to nerovné i ve velikosti a tloušťce notebooku a tedy schopnostech chlazení. Ryzen byl ve 14 palcích s tloušťkou 22,2 mm, Intel v 15,6" stroji s tloušťkou 27,5 mm.

Galerie: Interní marketingová prezentace Intelu proti procesorům Ryzen (duben 2020)

Neberte marketing moc vážně, až takový skandál to není

Podobná prezentace od AMD zatím neprosákla, ale raději bychom měli předpokládat, že také existují. Ostatně, AMD ve slajdech a oficiálních benchmarcích mívá také dost selektivní výsledky. Typicky, když chce ukázat, že má výkon ve hrách „dostatečně dobrý“. AMD také logicky moc nezdůrazňuje jednovláknový výkon.

Ostatně časté porovnání IPC a výkonu v Cinebench je také motivováno tím, že jde o typ úlohy, která jádrům Zen/Zen 2 téměř nejlépe sedí (na druhou stranu, předtím ho léta jako klacek používala druhá strana…).

AMD Ryzen 9 3950X prezentace k uvedeni 05 Oficiální benchmarky ve hrách, které AMD ukazovalo pro Ryzen 9 3950X. Pravděpodobně jsou vybrané tak, aby vypadaly co nejlépe v porovnání s Intelem (Zdroj: AMD)

Tímto článkem proto nechceme říkat, že je Intel nějaký padouch. Marketingové oddělení se prostě jenom snaží pomoct zbytku firmy, jak se dá. Neberte to tak, že by společnost Intel (nebo zaměstnanci stojící za těmito slajdy) byla morálně zpustlá proti ostatním. Vzal bych to jako materiál k pobavení.

Jak vnímáte tyto interní prezentace pro prodejce PC/partnery?

Zdroje: AdoredTV, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?