Hlavní navigace

Ryzen 7000 „Raphael“ opravdu bude mít iGPU. Uniklá roadmapa potvrdila i 5 nm a Zen 4

12. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: AMD
Dnes výkonnější procesory AMD postrádají integrovanou grafiku, ale na příští platformě AM5 už tomu tak nebude. Únik ukazuje, že také dostanou iGPU.

Před časem jsme tu měli poměrně spekulativní článek o tom, že až příští rok AMD zavede pro zase nový desktopový socket AM5 s pamětí DDR5, budou procesory Ryzeny 6000 (nebo možná už 7000) pro tuto platformu už mít integrované GPU – a to nejen ty, které jsou odvozené od notebooků, ale už i výkonné highendové čipletové modely jako je dnes Ryzen 9 5900X nebo 5950X.

Tip: 5nm ne-APU Ryzeny „Raphael“ prý možná mají integrovanou grafiku. Jak to AMD udělá?

Vypadá to, že toto se opravdu potvrzuje. Unikl totiž kus roadmapy AMD, který dokládá, že procesory s kódovým označením Raphael, které budou pokračovatelem dnešních výkonných CPU Ryzen bez integrované grafiky, už budou nějaké iGPU mít.

Na Twitteru byl publikován další kousek této roadmapy – ne ovšem od původního leakera MebiuW, ale odlišným uživatelem. Nicméně se zdá, že tento střípek do ní přesně zapadá, takže by snad mělo jít o autentický výřez. Nový kousek potvrzuje dosavadní odhady, že Raphael bude obsahovat jádra Zen 4 a bude vyráběný 5nm procesem (pravděpodobně TSMC, ale to není potvrzeno). To by zase mohlo dokládat, že budou použité stejné čiplety, jako v 5nm Epycích 7004 „Genoa“. Snad to znamená i podporu AVX-512.

Kus roadmapy AMD ukazující Ryzen 7000 Raphael Kus roadmapy AMD ukazující Ryzen 7000 Raphael (Zdroj: Vegeta/Twitter)

Zejména ale nový kus roadmapy obsahuje položku „Navi2“, což znamená, že součástí procesoru bude integrované GPU s architekturou RDNA 2 – takto je v dokumentu vyznačená přítomnost iGPU v různých APU. Není řečeno, jak výkonné GPU to bude, může jít klidně jen o hodně pomalé zobrazovadlo, ale funkcionalita integrované grafiky má být přítomná.

Zatím nevíme, jak bude tato grafika řešená. Mohla by být součástí IO čipletu s řadičem pamětí, pak by ji asi fyzicky obsahovaly všechny procesory Raphael (i když by AMD podobně jako Intel mohlo některé prodávat s deaktivovaným GPU). Ovšem také je tu asi možnost, že by toto GPU bylo tvořeno samostatným čipletem, který by se osazoval zvlášť a ne do všech CPU. V takovém případě by možná procesory s grafikou mohly být za větší příplatek, než kdyby grafika byla standardně v IO čipletu.

Všimněte si, že chlíveček s nápisem Navi2 je ohraničený přerušovanou čarou. Toto by mělo znamenat (nebo se to tak alespoň v roadmapách objevuje), že v době vytvoření této roadmapy a jejího komunikování partnerům pod NDA nebyla tato vlastnost chystaného produktu ještě definitivní. Možnost přidat GPU tedy v té době byla ve vývoji, ale ještě nebylo jasné, zda se dostane do finálního procesoru. Přerušovaně je označený také celý procesor Raphael, což indikuje totéž: v té době ještě nebyly všechny vlastnosti definitivně rozhodnuté.

Roadmapa procesorů AMD sestavená z postupně uniklých výřezů Roadmapa procesorů AMD sestavená z postupně uniklých výřezů. Ovšem mezitím se zdá se vydávání výkonných procesorů v horním řádku opozdilo proti tomu, jak je časově naznačené v plánu (Zdroj: MebiuW/Vegeta, kompilace: Cnews.cz)

Datum vydání je zatím nejasné, ale mělo by být v roce 2022

Tyto procesory a s nimi platforma AM5 by měly na trh přijít v příštím roce, ale není ještě jasné, kdy. Pokud by AMD dodržovalo roční odstupy, tak letos vyjde refresh Ryzenů 5000 s jádry Zen 3 na 7nm procesu označený Warhol, ale až v listopadu (jako Ryzeny 5000). A Ryzeny 7000(?) Raphael na AM5 by pak zase vyšly až takto na konci roku 2022. AMD by teoreticky mohlo generaci Warhol zkrátit a pak by mohly Raphaely se Zenem 4, DDR5 a grafikou vyjít dřív. Zatím nejsou informace o tom, co z těchto dvou variant má AMD v plánu.

Podle momentálně dostupných úniků (pamatujte na to, že jde o nepotvrzené informace, takže je nutno počítat s tím, že se věci mohou změnit) jsou CPU čiplety pro Epyc Genoa pořád osmijádrové. Pakliže budou v AM5 procesorech Raphael použité maximálně dva CPU čiplety, znamená to, že maximální počet jader bude stále 16. Pro víc by AMD muselo osazovat tři CPU čiplety – to je teoreticky možné, ale nevíme, zda se k tomu firma odhodlala. Jistější je asi počítat s jen dvěma čiplety.

Galerie: Úniky a roadmapy AMD o APU Cezanne, Van Gogh, Lucienne a Rembrandt a CPU Warhol, Raphael (Ryzen 5000/6000/7000)

Zdroje: Vegeta (Twitter), VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?