Hlavní navigace

Unikla roadmapa notebookových procesorů AMD: Rembrandt a Barcelo; APU Van Gogh zrušeno

21. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: AMD
Na internet se dostal nový únik ukazující, jaké procesory plánuje AMD, konkrétně do notebooků. Ukazuje levnější APU Barcelo, které příští rok doplní 6nm Rembrandt. Vypadá to ale, že bylo zrušené ultramobilní APU Van Gogh.

Je vždycky příjemné, když jsou k hardwaru dopředu známé plány budoucích generací, takže člověk ví, kdy přijdou nová jádra, výrobní proces a tak podobně. U Intelu teď máme zdá se docela dobrou představu na pár generací dopředu (letos Alder Lake, pak Raptor Lake, Meteor Lake, pak Lunar Lake). U AMD to zas tak dobře dokomentované není, za poslední dobu unikla jediná a ještě hodně rozkouskovaná roadmapa. Teď ale přece jenom nějaké další informace o budoucích plánech máme, zejména pro oblast notebooků, pro níž unikl přímo údajný slajd s roadmapou.

Leak roadmapy notebookových procesorů AMD teď ukázal uživatel Twitteru s přezdívkou Vegeta, od nějž jsme tu už několik úniků měli, ale na druhou stranu zase nepatří mezi vyloženě „elitní“ leakery, takže následující bude třeba zatím brát s určitou opatrností. Vegeta například dříve ukazoval roadmapu ukazující 6nm procesory Warhol, které zdá se neexistují, takže nelze vyloučit, že spíše než leak reálného slajdu může jít o kompilát zvěstí a potenciálně spekulací a ne původní dokument od AMD.

Rembrandt

Je-li pravá, pak roadmapa potvrzuje, že příští rok nahradí dnešní Ryzeny 5000 „Cezanne“ procesor APU nazvaný Rembrandt. To má pořád mít jádra Zen 3 (nebo možná Zen 3+, ale existenci nějakých významných výkon zvyšujících zlepšení bych zatím nebral jako potvrzenou věc). Ale nově bude vyráběné na 6nm procesu místo 7nm a zejména toto APU bude mít úplně novou grafiku. Jednak bude konečně použitá architektura RDNA 2, ale také bude iGPU obsahovat až 12 CU, tedy 768 shaderů. Grafický výkon, který poslední generace APU trošku zanedbávaly, tak asi hodně naroste.

Procesory Rembrandt mají kromě toho přinášet také řadič PCI Express 4.0 (zdá se, že v noteboocích poskytne ×8 pro grafiku, ×4 pro SSD – v desktopu možná pro GPU už bude ×16). Také má být podporováno USB4, přítomen bude akcelerátor AI a zejména také řadič paměti LPDDR5 a DDR5. To bude důležité pro desktopovou verzi, která už bude tím pádem používat socket AM5. Notebookové verze mají opět mít TDP 15W (modely U) a 45W (modely H, pod čímž jsou ale asi schované i 35W verze HS).

Roadmapa AMD pro sektor notebooků Roadmapa AMD pro sektor notebooků, uniklá v květnu 2021 (Zdroj: Vegeta)

Barcelo: následník APU Lucienne, tentokrát přeznačené Cezanne

V generaci Ryzen 6000 ale nebude Rembrandt v roce 2022 sám. AMD současně má naplánované ještě APU nazvané Barcelo, které by se také prodávalo v 15W řadě U. Podle popisu má jádra Zen 3, 7nm proces a grafiku Vega, pravděpodobně tedy jde o refresh procesorů Cezanne (Ryzen 5000). Zřejmě tedy jde o stejný případ, jako je letos APU Lucienne, kdy novou generaci doplňují přeznačené (nebo refreshované) modely založené na loňském křemíku.

Tentokrát budou mít obě verze stejnou architekturu CPU, ale naopak u nich nastaně významný rozdíl ve výkonu a technologii integrovaného GPU. Barcelo také nebude umět LPDDR5/DDR5, PCIe 4.0 a USB4.

Tip: Ryzen 5000 „Lucienne“ s jádry Zen 2 nejsou pustě přeznačené, mají novinky z Cezanne

Van Gogh: prý zrušen

V roadmapě pak jsou pak pro rok 2021 ještě APU Van Gogh (už jsme o něm vícekrát slyšeli), které pak bude mít na rok 2022 následníka Dragon Crest (toto jméno moc nezapadá do systému značení, opět to asi musíme brát s trochou opatrnosti). Van Gogh mělo být 7nm APU, které by mělo pořád ještě jádra Zen 2 jako APU Renoir, zřejmě čtyři. Grafika naopak měla být již s architekturou RDNA 2, jako v Rembrandtu. Tento čip měl podporovat LPDDR5 a obsahovat akcelerátor AI. Zejména zřejmě měla být jeho cílem nízká spotřeba, TDP údajně bylo okolo 9 W, asi i s možností nějaké úpravy nahoru nebo dolu.

Tyto procesory zřejmě měly být konkurence k řadě Y od Intelu, roadmapa je zařazuje do kategorie „prémiových typů zařízení“, čímž se asi myslí konvertibilní notebooky, PC tablety a podobná nemainstreamová ultramobilní zařízení.

Tip: Podrobnosti o mobilním Ryzenu „Van Gogh“: čtyřjádro, podpora AV1, 162mm² čip

O Van Goghu mluvíme v minulém čase, protože mezitím byl podle Vegety zrušen. Zřejmě došlo na to, že AMD nenašlo zákazníky, kteří by se podepsali pod dostatečné množství objednávek, aby se tento čip vyplatilo pustit do výroby.

https://twitter.com/Broly_X1/status/1395442350583914501

Na rok 2022 mělo AMD naplánovanou další generaci téhož, ono APU Dragon Crest. Popis ukazuje stejné vlastnosti, jako měl Van Gogh, včetně jader Zen 2. Z tohoto důvodu si myslíme, že Dragon Crest byl nejspíš plánován jen jako refresh Van Gogha a šlo by o stejný čip, ne novou architekturu/design. Je tudíž pravděpodobné, že pokud byl zrušen Van Gogh, byla zaříznuta i tato refreshovaná verze. Zda AMD v budoucnu ještě někdy zkusí pro ultramobilní zařízení a tablety navrhnout nějaký jiný speciální čip, není jasné.

Pollock/Dali: pokračování 14nm dvoujádrových Zenů

Poslední řádek v tabulce není třeba moc komentovat – ukazuje stále stejné 14nm dvoujádrové čipy, které už AMD pár let prodává pod značkou Athlon. Jde o dvoujádro s architekturou Zen/Zen+, pořád na 14nm procesu a s integrovanou grafikou Vega a 192 shaderech. Pravděpodobně je používán pořád stejný křemík, maximálně s malými revizemi. Roadmapa bohužel neukazuje, že by se AMD do tohoto segmentu chystalo v letech 2021 a 2022 pustit něco modernějšího. V úplném lowendu to tedy nevypadá na 7nm čipy, ani na výkonnější jádra Zen 2 (natož Zen 3).

Embedded roadmapa z před pár let

Mimochodem, nejde o jediný únik roadmapy AMD v poslední době. Pro zajímavost přikládáme také roadmapu pro sektor Embedded, kterou nyní publikoval web VideoCardz. Ukazuje jednak serverové procesory Epyc, jednak Embedded APU řady R a V. Není v ní ale pro nás nic moc nového. Tedy až na to, že AMD chystá nebo chystalo 5nm Epycy 3004 s až 32 jádry Zen 4, coby nástupce 14nm generace Epyc 3001. Toto by byly mnohojádrové procesory podobné těm ze serverů, ale s provedením BGA pájeným přímo na desku, tedy něco ve stylu Xeonů D od Intelu. TDP bylo plánováno mezi 65 W a 120 W, zatímco velké Epycy 7004 měly mít TDP 120–280 W nebo i víc.

Roadmapa AMD pro sektor Embedded Stará roadmapa AMD pro sektor Embedded (Zdroj: VideoCardz)

Tato roadmapa je ale asi hodně stará, pravděpodobně z roku 2019, ne-li 2018. Ryzen R1000 je v ní ještě veden jako čip ve fázi koncepce, přitom byl oficiálně vydán v únoru 2020. Informace zde tedy mohou být už neplatné. O serverovém Zenu 4 Genoa ale tak jako tak už máme novější a detailnější úniky – vyplavalo například, že by měl mít 96 jader a také konečně podporu AVX-512.

Galerie: Úniky a roadmapy AMD o APU Cezanne, Van Gogh, Lucienne a Rembrandt a CPU Warhol, Raphael (Ryzen 5000/6000/7000)

Zdroje: Vegeta (1, 2), VideoCardz (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?