Hlavní navigace

10nm proces Intelu je možná pořád v loji. V roce 2020–2021 další 14nm CPU Rocket Lake?

25. 4. 2019

Sdílet

Letos Intel na CES 2019 poodhalil a oznámil 10nm procesory Ice Lake pro notebooky, byla odhalena architektura jejich jádra Sunny Cove, ba dokonce máme zprávy, že by nějaké notebooky s nimi měly vyjít teď v létě. Už to tedy opravdu vypadalo, že se po třech letech podaří 10nm proces dostat do použitelného stavu (vzhledem k tomu, že celé odvětví jde dopředu, by to logicky nemělo zabrat zas tak dlouho). Ovšem teď nadějné vyhlídky naboural únik roadmapy, která – je-li skutečná – spíš vypadá na katastrofu, která překvapí i pesimisty.

Tento dokument se objevil na nizozemském webu Tweakers a má dvě části – roadmapu pro firemní, „komerční“ segment procesorů, která může být o něco opožděná. A vedle toho ještě roadmapu pro spotřebitelské notebooky, kde by snad 10nm CPU měla být nejdřív. Podle Tweakers tyto dokumenty pocházejí z anonymního zdroje, takže není vyloučeno, že jde třeba o něčí podstrčený fake (všechna naděje tedy ještě není ztracena). Uvidíme tedy, jak se postupně bude vybarvovat. Pokud však jde o legitimní slajdy, pocházejí údajně od firmy Dell. Také jinak neznáme stáří těchto dokumentů – teoreticky by mohly být staré a neaktuální. Každopádně je to ale tak zajímavé, že se tím holt musíme zabývat.

Zásadní překvapení je, že ještě v roce 2020 a možná dokonce 2021 vyjdou další 14nm procesory. Ne Comet Lake, které se objeví letos, ale Rocket Lake, což je myslím nově prosáklé kódové označení. Pokud toto vše není fake.

Prototyp CPU Ice Lake-U, prosinec 2018 (Zdroj: AnandTech)

2019: Comet Lake

Podle roadmap má letos vyjít pátá generace architektury Skylake (a šestá generace 14nm čipů) označená Comet Lake, což už bylo známo. Na začátku třetího kvartálu (července) zřejmě vyjde Comet Lake-U pro notebooky s 2–6 jádry (TDP by dle starších informací mělo být 15–25 W). Ve čtvrtém kvartále má vyjít Comet Lake-H pro notebooky (45W čipy) s 8–10 jádry. Ve stejnou dobu, tedy snad třeba v říjnu, by zřejmě také měla vyjít desktopová desetijádra Comet Lake-S, což je stejný křemík. Většina zamčených modelů by ale zase měla datum vydání posunuté až na Q2 2020, podobně jako to Intel udělal s posledními dvěma generacemi na desktopu.

Ice Lake prakticky zrušené?

Co ale 10nm čipy? V roadmapě je pořád 15W Ice Lake-U se čtyřmi a 5W Ice Lake-Y se dvěma jádry (přitom byly zprávy, že už také měla být čtyřjádrová). Ty by podle ní měly jít na trh v nynějším druhém kvartálu roku (Q2 2019). Vypadá to s nimi ale dost pochybně. U obou variant je totiž ve spotřebitelské roadmapě poznámka „limited“. To by mohlo znamenat, že vydání bude spíš pro formu a reálně budou čipy a notebooky s nimi vyrobeny ve velmi malém množství, jen aby se mohlo odčárknout splnění slibu.

Vzorek 10nm procesoru Ice Lake U pro notebooky, předvedený Intelem. Druhý čip v BGA pouzdru je integrovaný čipset

Vzbuzuje to podezření, že by to mohlo vypadat trochu jako s loňským prakticky papírovým vydáním také 10nm Cannon Lake, které sice nastalo, ale reálně jako by ho nebylo. Zatímco ve spotřebitelské roadmapě je zmínka o limitovaném Ice Lake, v té pro business notebooky tato rodina čipů úplně chybí. To by mohl být další doklad, že se do masové výroby a prodeje ve skutečnosti Ice Lake nedostane, což je technicky dost škoda. Ale pokud se alespoň nějaká zařízení prodají (byť v mizivém počtu), alespoň bude možné architekturu Sunny Cove otestovat.

roadmapy intel unik duben 2019 tweakers 01 Roadmapa Intelu pro spotřebitelské notebooky, uniklá v dubnu 2019 (Zdroj: Tweakers)

Rocket Lake: další 14nm čipy v roce 2020–2021

V tomto případě by tedy dávalo smysl, proč Intel vytvořil pro notebooky zároveň 14nm řadu Comet Lake-U. To ovšem není všechno. Podle roadmapy má o rok později po Cometu přijít na trh ještě další (už sedmá) 14nm generace procesorů: Rocket Lake. Rocket Lake-U se spotřebou 15–28 W má vyjít v druhé čtvrtině roku 2020 a ponese čtyři nebo šest jader. Podle business roadmapy má Rocket Lake mít i verzi Rocket Lake-S pro desktop s dvěma až deseti jádry a opět to budou 14nm CPU! Jejich vydání má nastat v Q2 2021 a v Q1 2021 budou uvedeny od nich odvozené Xeony E. Ovšem toto asi bude opět termín vydání celé sestavy zamčených CPU, kdežto odemčené modely pro nadšence by Intel mohl vypustit ještě v roce 2020 (v jeho druhé polovině).

Do třetice všeho 10nm: Tiger Lake také jen minoritní produkt?

V klientské roadmapě se už v roce 2020 nicméně objevují 10nm procesory Tiger Lake. Ty by asi opět mohly mít novou architekturu. Podle roadmapy má 15W Tiger Lake-U stále jen čtyři jádra a 5W Tiger Lake-Y také. Tedy méně než čipy Comet a Rocket Lake-U. Je tedy možné, že na trhu se to bude opět mixovat a ani v této době nepřejde Intel v noteboocích na 10nm čipy kompletně. V klientské roadmapě jsou Tiger Lake naplánována k uvedení v druhém kvartálu roku 2020. Jenže pozor, do business notebooků mají Tiger Lake-U/Y přijít až o dost později v Q2 2021.

roadmapy intel unik duben 2019 tweakers 02 Roadmapa Intelu pro business OEM segment, uniklá v dubnu 2019 (Zdroj: Tweakers). Data vydání jsou vzdálenější, protože firemní notebooky/PC s vPro někdy dostávají nové generace CPU později

V kombinaci s tím, že ještě až po vydání těchto čipů má vyjít to Rocket Lake-U, je to tedy také dost podezřelé (a současně s 5W Tiger Lake-Y má také být na trhu od Q2 2020 čtyřjádrové 14nm Comet Lake-Y, také pozoruhodná věc). Je možná třeba se připravit na to, že i Tiger Lake může být trohu„limited“. Zda se od něj už chystá dektopová verze, roadmapa vůbec neukazuje. Je možné, že vůbec není v plánu a místo ní bude jenom 14nm Rocket Lake-S. 10Nm čipy by do desktopu pak přišly až v dalším kole (nejdřív na konci roku 2021). Po Tiger Lake měly údajně následovat procesory s označením Alder Lake (ovšem mezitím se ukázalo, že nebudou 7nm, jak jsme prve hádali, 7nm proces měly snad mít čipy Meteor Lake).

Možná je tu ještě jedna optimistická interpretace. Teoreticky by Comet Lake a Rocket Lake mohly být cosi jako pojistky a tato roadmapa by byla cosi jako nejhorší možný scénář. Reálně by se třeba mohlo podařit 10nm proces zvládnout lépe a Tiger Lake/Ice Lake by pak třeba mohlo přijít na trh ve větších množstvích. A Comet Lake/Rocket Lake naopak v menších, jen jako doplnění.

Bude mít Rocket Lake nové jádro?

Tato roadmapa tedy vypadá hodně divoce a pokud je pravdivá, znamená to, že 10nm proces Intelu zdaleka není vyřešený problém. Na druhou stranu ale už signalizuje, že Intel konečně do těchto šestých a sedmých 14nm generací začal portovat nové technologie, které byly původně plánované na 10nm čipy a tím se zdržely. Roadmapa například prozrazuje, že Comet Lake-U má konečně podporovat paměti LPDDR4, což byla bolest mobilních refreshů Skylaku. Také by možná tím pádem mohlo umět výstup HDMI 2.0. Desktopové Rocket Lake-S (respektive jeho verze Xeon E) má zase už přinést podporu PCI Expressu 4.0. Při těchto změnách je možné, že Intel konečně sáhne i do architektury CPU a přinese nakonec na 14nm nové jádro s některými zlepšeními, které mělo přinést Cannon Lake a Ice Lake. Mohlo by to nastat třeba u Rocket Laku. Ale kdo ví, třeba překvapí už onen Comet Lake letos. Úplně bych s tím zatím však nepočítal.

Samostatná GPU: 2020–2021, 10nm?

V těchto slajdech se dají najít i další zajímavosti. Na druhou čtvrtinu roku 2020 chystá Intel zdá se 10nm samostatá GPU pro spotřebitelské notebooky, která by měla doprovázet 14nm procesory Rocket Lake-U. V roadmapě pro business notebooky jsou ovšem uvedená samostatná GPU až pro Q2 2021 – a ke všemu jako 14nm. Toto může být chyba, protože dosud se mělo za to, že první generace GPU od Intelu už bude 10nm. Nicméně uvedení GPU současně s generací CPU by možná ještě mohlo znamenat něco jiného: teoreticky by to nemusela být samostatná GPU, ale integrovaná GPU procesoru vyvedená do samostatného čipletu v pouzdře. Rocket Lake by tak mohlo používat technologii Foveros a 3D packaging s heterogenními čiplety. Uvidíme.

Prototyp heterogenního procesoru Intel s jádry Tremont a Sunny Cove/Ice Lake, prosinec 2018 (Zdroj: AnandTech)

A co Atomy? Na 10 nm zatím jenom Lakefield

Jednou světlou výjimkou z oněch 10nm problémů by možná mohl být hybridní čip Lakefield, s TDP 3–5 W. Ten má uvedení naplánováno na Q2 2019 (pro spotřebitelská zařízení) a není u něho ona poznámka „limited“. Naopak to ale vypadá, že běžné Atomy 10nm verzi moc brzo mít nebudou. Elkhart Lake s TDP 6–10 W má prý vyjít až v druhé polovině roku 2020. Do té doby bude v tomto segmentu Intel mít jen refresh Gemini Lake, který má vyjít teď v Q2 2019. Proč může jít Lakefield na trh a Elkhart Lake ne, je záhada. Lakefield má nicméně I/O bloky vyčleněné do samostatného 22nm čipu, kdežto Elkhart Lake je asi 10nm monolit. Že by Intel měl na 10 nm potíž právě s implementací analogových obvodů a PHY? Elkhart Lake jinak také Intel uvede jen pro IoT/Embedded sektor (řada E). Naopak pro řadu N, která je pro notebooky a PC, je na stejnou dobu naplánována novinka „Skyhawk Lake“. Zda to jsou také 10nm čipy, nevíme.

Deska mobilního zařízení s čipem Lakefield

Další stagnace x86 procesorů u Intelu?

Shrnuto a sečteno, pokud jsou tyto slajdy pravdivé a aktuální, tak to v mobilní i desktopové nabídce Intelu vypadá na nepříjemnou stagnaci. 10nm proces by se proti prvotním plánům počítajícím s rokem 2016 zdržel možná až o pět let. S tím, že teď v nadcházejících letech se možná nějaké 10nm čipy objeví, ale nebude to s nimi o moc lepší než s Cannon Lake a jako ono ani třeba nebudou konkurenceschopné (jako Cannon Lake nebylo konkurenceschopné proti 14nm Kaby Lake Refresh). Je-li toto pravda, tak se vývoj procesů v Intelu rozbil opravdu zásadně a je otázka, zda to vůbec může dopadnout lépe se 7nm technologií této firmy, když ta by zrovna v těch letech 2020 – 2021 už měla být na řadě.

Je tu samozřejmě také ta možnost, že je to celé fake. Intel bude teď zveřejňovat finanční výsledky, takže manipulace trhem by se určitě někomu hodila. Pro dobro osobních počítačů by to bylo lepší, protože výrobci mobilů si na ně trošku brousí zuby a další léta technologického zaostávání procesorů x86 by moc nepomohla. Snad alespoň AMD si povede lépe a 7nm a 5nm technologii se u něj podaří uvést úspěšně v život. A také s tím přijdou nějaké pokroky ve výkonu a efektivitě, které věčných 14nm u Intelu sabotuje.

Aktualizováno (29.4. 2019):

Intel na tyto úniky roadmap zareagoval. Přesněji řečeno je odmítl jakkoli komentovat.

Galerie: Roadmapy procesorů Intel, které unikly dříve:

Byl pro vás článek přínosný?