Hlavní navigace

Uniklé BIOSy prý dovolí taktovat Pentium G3258 na deskách MSI s čipsetem H97

17. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na letošním Computexu oznámil Intel nová odemčená Core i5-4690K a Core i7-4790K, taktovačům ale přinesl i levné dvoujádrové Pentium G3258. U prvních dvou čipů se strhla jakási hra o to, zda čipy budou podporovány na starších deskách, či jen na těch s novými čipsety Z97 a H97, jak chtěl Intel. A zdá se, že zmatky na straně základních desek vyvolává i odemčené Pentium. To se totiž prý dá přetaktovat na některých základovkách, které nejsou postaveny na taktování otevřeném čipsetu Z87 nebo Z97.

Přetočit Pentium G3258 má být možné na základních deskách firmy MSI: H97M-G43 (což je pěkný model s DisplayPortem a M.2), H97 Guard-Pro a H97 PC-Mate. Nikoliv ale bez úprav. Možnost změnit čipu násobič (údajně až na 45,0×, což znamená takt 4,5 GHz) údajně zprovozňují neoficiální BIOSy, které z firmy MSI neznámým způsobem unikly na web. S jejich aplikací lze tedy Pentium na zmíněných deskách s čipovou sadou H97 přetaktovat, což by snad mohly dosvědčovat i snímky z programu CPU-Z, které vidíte v galerii. Jsou-li ovšem nezmanipulované.

Taktování Pentia G3258 na deskách s čipsetem H97 pomocí uniklých BIOSů (Zdroj: techPowerUp)
Taktování Pentia G3258 na deskách s čipsetem H97 pomocí uniklých BIOSů (Zdroj: techPowerUp)

Předpokládejme, že nejde o podvrh a vše skutečně funguje, ani tak to ovšem nebude nějaká velká výhra. Mezi těmito třemi modely a nejlevnějšími alternativami se sadou Z87 a Z97 totiž není prakticky žádný rozdíl v ceně, a uživatel tak neušetří žádné peníze (všechny tři u nás stojí něco přes 2000 CZK). Možnost taktovat by byla mnohem zajímavější na deskách z vyloženě levného ranku, tedy těch s čipovou sadou B85 nebo H81. Situace ale opět ukazuje, jak umělá jsou omezení, která Intel v přetaktování klade.

 

Pokud se nebojíte (riskantně) zaexperimentovat, nebo chcete upravené BIOSy jen zanalyzovat, můžete je stáhnout na webu techPowerUp, který o celé události informoval (jestli ale přímo sám pořídil snímky CPU-Z, jasné není). Zda BIOSy fungují a zda jsou bezpečné, ale nevíme a neměli jsme možnost je ověřit, takže musíme přidat varování: instalaci těchto firmwarů nedoporučujeme a vše byste dělali jen na vlastní nebezpečí. Zda tyto BIOSy pro taktování odemykají i jiné procesory než G3258, známo také není, zřejmě ale nikoliv.

Jedna z postižených: deska MSI H97M-G43
Jedna z postižených: deska MSI H97M-G43

S tím, že byste si jednu z „postižených“ desek za účelem taktování jubilejního Pentia G3258 pořídili, raději moc nepočítejte. Zřejmě byste totiž zůstali odkázáni jen na tyto neoficiální BIOSy, a ani v případě problémů byste nemohli UEFI aktualizovat. Je asi vcelku jisté, že v oficiálně vydaných verzích bude totiž chyba zalátána. Intel totiž vidí obcházení svých omezení okolo čipsetů velmi nerad, jak se ukázalo před rokem, kdy zmařil snahy široké aliance výrobců desek umožnit taktování Haswellu i na levných deskách.

Zdroj: techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?