Hlavní navigace

První úniky desktopové verze APU Cezanne: Ryzen 7 Pro 5750G s jádry Zen 3

10. 2. 2021

Sdílet

Zdroj: AMD
Čekáte, až AMD vydá procesory s architekturou Zen 3, kterým by nechyběla integrovaná grafika? Máme první pohled na desktopové APU Cezanne pro socket AM4.

V lednu byly oznámené mobilní Ryzeny 5000 založené na čipu „Cezanne“ s jádry Zen 3 a integrovanou grafikou. Jejich mobilní verze má pouzdro BGA pájené na desku, ale opět bude existovat také verze pro desktopový socket AM4. Vypadá to, že už k nim i máme nějaké úniky, i když pořád není jasné, zda je AMD pustí na volný trh, což u jejich předchůdců s architekturou Zen 2 (Ryzenů 4000G) neudělalo.

Na webu Chiphell se objevil leaker, který předložil asi první snímek CPU-Z pro desktopové Cezanne – teda za předpokladu, že nejde o fake. Procesor se hlásí jako Ryzen 7 Pro, nejspíš 5750G. Ale číslo je cenzurované, takže nevíme jistě. Pokud je tato detekce správná, šlo by už o kvalifikační vzorek nebo sériový procesor, což je zajímavé. Vydání by pak nemuselo být zas tak moc daleko (třeba jenom 3–4 měsíce).

Podle detekce by mělo jít to procesor Cezanne, který má bez překvapení osm jader a 16 vláken, jakož i 16MB L3 cache – mělo by tedy asi jít o plně odemčenou konfiguraci APU Cezanne. Vypadá to, že základní frekvence je nastavená 3,0 GHz, což je však dost málo na 65W procesor. Ryzen 7 4700G (nebo 4750G u verze Pro) z předchozí generace „Renoir“ měl základ 3,6 GHz, jeho 35W verze Ryzen 7 4700GE pak 3,1 GHz.

To, že CPU-Z ukazuje jen frekvenci 3000 MHz a neuvádí žádné vyšší násobiče pro boost, je divné, Je asi na místě otázka, zda s tímto únikem není něco v nepořádku, nebo to dokonce není falzum. Pokud by procesor neměl aktivní boost a nízkou frekvenci, čekali bychom, že to asi spíš bude ES vzorek a nebude se hlásit jako Ryzen 7 Pro 5750G, ale nějakým číselným kódem. Ale kdo ví, třeba jde o nějaké artefakty dané tím, že CPU-Z ještě pro tato APU nemá připravenou podporu, nebo také třeba není zralý firmware desky. Tato APU prý pro nabootování počítače potřebují desku s AGESA 1.2.0.0, ale tato verze asi ještě nemusí mít plnou podporu.

AMD Ryzen 7 Pro 5750G Chiphell AMD Ryzen 7 Pro 5750G (Zdrok: Chiphell)

Podle leakera totiž prý procesor turbo má: all-core boost prý dosahuje hodnot okolo 4050 MHz a v jednovláknové zátěži údajně jde až na 4,75 GHz. To by dodávalo procesoru hodně dobrý jednovláknový výkon, protože je to o 300 MHz výš, než bylo jednovláknové turbo Ryzenu 7 4700G/4750G (4,45 GHz). Frekvence by sama tedy byla o 7 % vyšší a k tomu by se ještě přidalo vyšší IPC architektury Zen 3. Pro OEM počítače by mělo jít o pěkný mezigenerační skok.

O integrované grafice zatím parametry nemáme, ale měla by na tom být stejně jako u notebookové verze: až 512 shaderů Vega, s takty někde mezi 2,0 až možná 2,3 GHz. Grafiku s architekturou RDNA/RDNA 2 bude mít až příští generace APU.

Rychlejší frekvence IF, ale bez PCI Expressu 4.0

Podle stejného leakera APU Ryzen 5000G pro desktop nebude stejně jako Ryzen 4000G „Renoir“ podporovat PCI Express 4.0, jeho řadič bude stále umět pouze PCI Express 3.0. Takto je tomu u notebookové verze a a desktopová také není výjimka.

Na druhou stranu by prý mohla mít vyšší frekvenci interní sběrnice Infinity Fabric, její frekvence je prý ve výchozích nastaveních 2300 MHz a při přetaktování se prý lze někdy dostat na 2500 MHz. Ale jenom s některými vzorky, takže asi nepůjde o obvykle dosažitelný OC.

Vzorek procesoru AMD Cezanne pro socket AM4 Zdroj Weixin QQ Vzorek procesoru AMD Cezanne pro socket AM4 (Zdroj: Weixin QQ)

Bude se dát normálně koupit?

Technické parametry jsou pěkné, ale hlavní otázka možná zase bude jiná (čímž nemyslíme, jestli to skoupí těžaři). Pořád nevíme, zda se tyto procesory budou prodávat na volném trhu, protože poslední generaci, zmíněné Ryzeny 4000G, AMD do volného prodeje nepustilo a jsou jen v OEM sestavách. Je otázka, zda to třeba není i proto, že prakticky všechen hardware je poslední měsíce špatně k dostání. AMD chybí výrobní kapacity a tedy chce hlavně uspokojit velké firmy, které potřebuje dlouhodobě na své straně, protože právě ty tvoří drtivou většinu trhu (ovládanou Intelem).

Leaker, který ukázal snímek CPU-Z tohoto desktopového (vzorku?) APU Cezanne, bohužel také uvádí, že neví nic o tom, jestli se tyto procesory budou běžně prodávat, a spekuluje, že by to s nimi nakonec mohlo být stejné jako s Ryzenem 4000G „Renoir“. Tedy, že by byly jen pro OEM trh.

Asi to ještě nemusí být definitivní, uvidíme. Je pravda, že když AMD v létě oznámilo, že Ryzeny 4000G nebudou pro volný trh a nás malé stavitele PC uvolněné, říkalo tehdy také, že v budoucnu firma nějakou novou generaci APU dostupnou také v retailu nabízet bude, jen to tehdy nebylo upřesněné.

Možná, že tehdy tímto vyjádřením byly míněné právě APU Cezanne/Ryzen 5000G, což by mohlo znamenat, že AMD nenabízelo volně Ryzeny 4000G třeba i s tím, že chtělo pro tento trh přeskočit rovnou na generaci 5000G už se Zenem 3 (teda pokud to nebude Lucienne). Je ale otázka zda tento plán, existoval-li skutečně, pořád platí. Koronavirové a další problémy s výrobou a dostupností procesorů možná hodně věcí změnily.

Galerie: Detaily architektury mobilních Ryzenů 5000: zlepšení spotřeby, výkonu, výdrž na baterie

Zdroje: VideoCardz, Chiphell

Byl pro vás článek přínosný?