Hlavní navigace

Univerzální nabíječka pro všechny telefony už příští rok?

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mluvčí Evropské komise Dennis Abbott na páteční konferenci připomněl, že příští rok Evropa očekává nástup jednotných univerzálních nabíječek pro mobilní přístroje. Výrobci se už před třemi lety shodli, že se bude používat konektor micro USB, loni to potvrdili i zástupcům Evropy. Dohodli se na tom největší hráči na trhu – Motorola, Apple, LG, NEC, Qualcomm, RIM, Samsung, Nokia, Texas Instruments, Sony Ericsson i HTC.

Tato dohoda se týká telefonů „data-enabled“, tedy takových, které podporují i přenos souborů mezi telefonem a dalším zařízením (počítač). Příští rok by takových mobilů mělo být přes 50 % ve všech 27 zemích unie. Jednak je to kvůli šetření elektroodpadu, levnější výrobě, ale také univerzalitě. Stačí jedna nabíječka pro všechno, což oceníte nejen na dovolené.

Se starými telefony se už nepočítá, u těch nových levných lze jen odhadnout, jestli je výrobce zařadí do „data-enabled“, nebo ne. Nokia se asi těžko bude vzdávat svých kolíků. Mezi smartphony už micro USB jasně vede. Vlastně až na Apple, který prosazuje svůj dokovací konektor. V seznamu podporovaných je také, ale design telefonů bude asi stěží rušit další dírou. Nejspíš tedy nabídne redukce. Takovou fešnou bílou redukci by klidně za 29 dolarů prodal. No ne?

Podobné sjednocení se očekává také u notebooků, byť tam je implementace z hlediska nároků přístrojů trochu složitější. Ale u mobilních přístrojů byl schválen standard Qi pro bezdrátové nabíjení za pomoci elektromagnetické indukce.

Zdroj: DW-World.de

Byl pro vás článek přínosný?