Hlavní navigace

Legendární Unreal slaví 20 let. Stáhněte si tuto hru zdarma

23. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera to bylo přesně 20 let od vydání slavné střílečky Unreal. Čtyři roky vyvíjená hra měla být odpovědí na iD Software a udělat tlustou čáru za „doomovkami“. Unreal měl propracovanější příběh, větší mapy, lepší grafiku i AI nepřátel a také výbornou hudbu. Konkurence do jednoho týmu svedla Romera a Carmacka, na Unrealu si udělaly jméno jiné legendy – designér Cliff Bleszinski a programátor Tim Sweeney.

Ale proč o tom teď píšeme? Na GOGu můžete Unreal Gold dočasně získat zdarma. Titul je bez ochrany DRM a dostupný pouze pro Windows. Edice Gold z roku 2000 kromě původní hry obsahuje ještě rozšíření Return to Na Pali. Oživeno: Unreal Gold je zdarma dostupný i na Steamu.

Ve hře se ujmete Vězně 849, který spolu s dalšími letí do trestanecké kolonie. Jenže loď havaruje na planetě Na Pali a většina posádky i vězňů zemře. Planeta má vlastní problémy, obydluje ji pacifistická rasa Nali, kterou zotročili nepřátelští Skaarjové. Vašim úkolem bude hledat přeživší, navzájem si pomáhat s Nali, kosit Skaarje a ještě hledat způsob, jak se z toho podivného světa dostat.

Ve hře si užijete 47 singleplayerových misí a 20 multiplayerových map. Hra pro více hráčů se ale Unrealu moc nepovedla, i proto Epic krátce nato vydal čistě multiplayerový Unreal Tournament, který byl naopak skoro bez chyb. Tournament ostatně svého singleplayerového sourozence přerostl. Dočkal se ještě tří pokračování, kdežto Unreal jen jednoho. V současnosti se připravuje další díl Tournamentu, který má i bezplatnou alfaverzi k vyzkoušení.

Byl pro vás článek přínosný?