Hlavní navigace

Urbee: první pojízdné auto, které vyrobila 3D tiskárna

1. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na západě letí hybridní auta se spalovacím motororem a elektromotorem. Urbee je také hybrid, navíc je karoserie včetně skel vyrobena pomocí 3D tiskárny. Futuristický, šílený a úsporný vůz z dílny firem Stratasys a Kor Ecologic má rozměry 107 × 254 × 165 cm a pojme dvě osoby. Spaluje benzín, nebo ethanol. Ale nejzajímavější jeho aerodynamický tvar a materiál.

UrbeeUž na první pohled jiné, zdroj: Urbee

3D tisk není žádnou novinkou, ale technologie stará přes dvě desítky let. Tiskárna se naplní materiálem (v tomto případě zřejmě polykarbonát), která tiskne několik vrstev tenké plastické hmoty a lepí je k sobě. Tímto způsobem jsou vyráběny třeba 3D modely budov, které architekt nejdříve vytvoří v CADu.

Výroba by měla být levnější než tradiční montáž, ale jen pokud se Urbee uchytí a stane se z nějmasová záležitost. Jenže do sériové výroby se zatím nechystá, na to musí objet ještě spoustu výstav, aby přesvědčil investory, že je jedná o dobrý nápad.

Okolo půl milionu korun se prodávají malé 3D tiskárny. Když vám na parkovišti někdo ukopne zrcátko, doma si vytvoříte nové. To by šlo, no ne? Na YouTube se můžete podívat, jak vypadá podvozek a kostra Urbee. Vytisknout karoserii už byla hračka.

Zdroj: Fast Company (via Gizmodo)

Byl pro vás článek přínosný?