Hlavní navigace

USA chtějí za 52 miliard dolarů zabránit polovodičovým firmám ve výrobě čipů v Číně

4. 8. 2022

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Aktuální napětí mezi pevninskou Čínou a Tchaj-wanem (Čínskou republikou) ohrožuje výrobu čipů. V případě útoku by svět (i včetně pevninské Číny) přišel o velkou část pokročilých čipů. USA proto chtějí, aby se nové továrny stavěly nejen mimo Čínu, ale raději i mimo Tchaj-wan. Schválili kvůli tomu „zákon o čipech a vědě“.

Americký kongres nedávno schválil Chips and Science Act (odkaz na originální verzi) a federální program v hodnotě 52 miliard dolarů na podporu zvýšení domácích kapacit, píše Wired. Pro hlasovali demokrati a asi polovina republikánských senátorů.

Jednoduše jde o to, aby významné polovodičové firmy (Intel, TSMC…) vyráběly čipy v USA. Pokud se tyto firmy rozhodnou pro stavbu nových fabů v USA, získají významnou finanční podporu. Má to ale podmínku.

Součástí pobídky je omezení, že nesmějí deset let stavět nebo rozšiřovat své faby v Číně. Týká se to produkce čipů pod 28 nm. Firmy tedy mohou v Číně vyrábět třeba čipy do praček nebo automobilů, ale ty výkonnější už ne. USA (ale ani Tchajwanci) nechtějí, aby se Číně dostalo do rukou něco pokročilejšího a limit 28 nm znamená proti dnešní špičce asi 10 let vývoje. Stejně dlouhá je i doba, po kterou dané omezení zatím platí. Čína si však zřejmě poradí, nebo již poradila po svém.

Tip: Čína už má vlastní 7nm proces. Podle analýzy čipu ho ale mohla okopírovat od TSMC

Kde se vyrábí a budou vyrábět čipy

Intel i TSMC mají ve svých domovských zemích mnoho továren, ale důležité jsou zejména ty na pokročilé čipy, řekněme od 12 nm níže. Intel vyrábí kromě USA třeba v Irsku, Izraeli a Kostarice. V Číně by měl mít fab jen na 65nm čipy.

Vizualizace plánované továrny v Intelu v Magdeburgu (zdroj: Intel)
Vizualizace plánované továrny v Intelu v Magdeburgu (zdroj: Intel)
Vizualizace plánované továrny v Intelu v Magdeburgu
Vizualizace plánované továrny v Intelu v Magdeburgu

Nové faby pak plánuje Intel stavět či rozšiřovat v Arizoně (zde investuje do továrny za 12 miliard dolarů), ale také v Německu v Magdeburgu, Itálii či v Polsku.

Více: Procesory Intel se budou vyrábět v Německu, firma investuje 33 miliard eur do technologií v EU

TSMC má kromě mnoha svých továren na Tchaj-wanu (což je nyní nejvíce kritické místo) i starý fab v USA, ale nový na 4- a 5nm technologii plánuje taktéž v Arizoně. V Číně má pak TSMC faby v Nanjingu či Šanghaji, ovšem také jen ty „neškodné“ na starší technologický proces.

TSMC: Válku mezi Tchaj-wanem a Čínou by prohráli všichni

Pokud by Čína napadla Tchaj-wan, největší a nejmodernější továrny na čipy pro celý svět (mimo Ruska) by přestaly fungovat. Pro CNN to uvedl Mark Liu, generální ředitel TSMC. TSMC by prý nemohlo fungovat ani pod případnou okupační správou kvůli závislosti na světových dodavatelských řetězcích. Nejen svět potřebuje TSMC, ale také TSMC by nemohlo fungovat bez pravidelných dodávek potřebných materiálů a chemikálií.

Samotné litografické stroje pak dodává zase nizozemská společnost ASML. TSMC by prý nebylo možné ovládat silou a ani převoz litografických strojů do pevninské Číny by nebyl tak jednoduchý. Liu vyzval politické představitele, aby se vyhnuli vojenskému řešení a nešli cestou jako na Ukrajině.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.