Hlavní navigace

Už nebudeme závidět Americe levný hardware. Většinu komponent zdraží Trumpova cla

23. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když sledujete hardwarové zpravodajství, asi si dřív nebo později všimnete jedné věci: Američané mají všechno levnější. Není to tak docela pravda, protože v jejich cenách není započítána tzv. sales tax, zatímco v našich DPH ano (a také nemají dvouletou záruku ze zákona), ale patrně to všichni dobře znáte. Ovšem vypadá to, že tato lambáda za Atlantikem brzo skončí. Počítačový hardware zasáhnou cla, s kterými přišla současná americká administrativa v obchodní válce s Čínou. Kvůli nim by mohlo obyvatelům spojených států podražit prakticky všechno v PC ještě o víc, než kolik dělá evropská DPH.  

Desky i disky, grafiky, skříně, zdroje, chladiče i periférie: 25% clo

Počítače by měla zasáhnout cla, která uvalila poslední vlna, kterou prezident Donald Trump oznámil v pondělí. Do účinnosti by měla vstoupit 24. září a ze začátku budou pouze 10 %. Ovšem to má platit jen přechodně. Na začátku příštího roku se clo ještě zvýší a stoupne na 25 %, pokud se do té doby Trump s Číňany neusmíří. V rámci tohoto protekcionistického opatření by údajně měla být „zdaněna“ polovina čínského dovozu do USA, takže dopady na peněženky obyvatel se zdaleka nedotknou jen počítačů.

Ovšem v kontextu PC, o nichž tu píšeme, to vypadá, že by v některých případech mohlo zdražit prakticky všechno. USA uvalily clo na základní desky, grafické karty, SSD i magnetické pevné disky, počítačové zdroje i skříně. Zapomenuto nebylo ani na chladiče, ventilátory a LED ventilátory (ty jsou z nějakého důvodu zvlášť uvedeny). Mimo interní komponenty bude clo platit i na myši, klávesnice a bezdrátové routery.

HTS code# 8473.30.1180 PC Motherboards

HTS code# 8473.30.1180 Video Graphics Cards

HTS code# 8473.30.1180 Solid State Drives (Storage Drives)

HTS code# 8471.70.50 Hard Drive Drives

HTS code# 8471.60.9050 Mice and Keyboards

HTS code# 8504.40.6007, 8504.40.6012, 8504.40.6018 Power Supplies

HTS code# 8414.59.1500, 8414.59.6590, 8541.40.2000 CPU Coolers, fans, LED fans

HTS code# 8473.30.5100 Chassis

HTS code# 8517.69.00 Wireless Routers

(Zdroj: Legit Review)

Paradoxně se zdá, že kompletní hotová PC lze importovat bez cla, samotné komponenty jsou ale zatíženy. Pokud tedy výrobce PC kompletuje v USA, bude potrestán, ale pokud výrobu celého zařízení provádí až do konce v Číně, je z obliga. Řadě firem zaměstnávajících v USA tedy asi toto opatření ublíží, místo aby jim pomáhalo.

Na seznamu zdá se není RAM, což je docela úleva, protože ta je drahá jak blázen sama o sobě. Pokud tedy paměti nejsou pod položkou desek, clo totiž obecně zasahuje PCB vyráběná v Číně. Zdá se, že se mu vyhnuly procesory. Snad proto, že ačkoliv se často kompletují v Číně (byť samotné křemíkové továrny v ní neleží), prodávají je ve finále Americké společnosti. Toto je asi jediná úleva, ale majorita ceny typického PC složeného z komponent (tedy zejména herního) bude 25% přirážkou stižena.

intel-ssd-760p-foto-anandtech-1 Intel SSD 760P: Made in China, takže 25% clo? (Fotografie: AnandTech)

Firmy vyrábějící USA budou trpět, ty vyrábějící v Číně paradoxně ne

Clo se ovšem týká jen toho zboží, které je dováženo z Číny – tedy typicky by to měly být produkty, na kterých naleznete ono důvěrně známé „Made in China“. Neznamená to jen zboží vyráběné vyloženě čínským výrobcem (třeba grafické karty Colorful). Velké množství nejznámějších značek hardwaru a počítačů má sídlo na Tchaj-wanu, kterého se clo netýká. Jenže pro vyměření je rozhodující nikoliv sídlo výrobce, ale místo výroby. A vyrobeno v Číně bývá z produkce těchto Tchajwanských (ale i Amerických a dalších) firem skoro všechno. Stačí se podívat na krabice hardwaru, který máte zrovna doma, myslím, že budete mít problém nalézt výjimku.

Protože se cla týkají dovozů z Číny, bude možné se clu vyhnout tak, že koupíte nějaký výrobek, který není zkompletovaný v Číně, ale třeba v Malajsii (interní pevné disky). Asi tedy začne honba za značkami třeba SSD nebo grafických karet, které mají to štěstí, že jejich výrobce vyrábí i mimo Čínu. IT průmysl na toto ale asi není úplně připraven a zpočátku asi bude docela problém uspokojit takovými „čistými“ produkty poptávku, i pokud distributoři všechny tyto výrobky přesměrují do USA a ty z Číny na ostatní trhy. Firmy pravděpodobně začnou nebo asi již začaly přesouvat nějaké výrobní provozy mimo Čínu, aby si u části produkce pro USA zajistili „beztrestnost“. Ale to asi pro většinu nebude snadné, levné a rozhodně ani rychlé.

Základní desky jsou obvykle také Made in China Základní desky jsou obvykle také Made in China, byť výrobci sídlí na Tchaj-wanu. Clo se vztahuje na "tištěné spoje pro počítače"

Teď budeme mít počítače levnější my

Nás v Evropě se pochopitelně toto zdražování netýká – import stejného zboží k nám může nerušeně proudit dál. Problém by byl, pokud by se k nám něco dováželo nepřímo přes USA. Postiženy také mohou být dílčí součástky, pokud se do celkového výrobku budou dostávat přes USA. Celkově bychom ale měli být proti USA v závětří. Ale až budou Američané platit příští rok ono 25% clo, budou mít ceny v obchodech vyšší, než jsou ty naše s 21% DPH. A to se v Americe ještě separátně platí také „sales tax“, což je obdoba naší DPH, jen odlišená stát od státu (proto se v cenách neuvádí).

Můžeme si tedy vychutnat trochu škodolibosti, ale důvod k radosti obecně není. Ona „obchodní válka“ totiž pravděpodobně poškodí celou globální ekonomiku a její efekty asi pocítíme také. Výrobci mohou zkusit zvednout i globální ceny, aby nemuseli tolik zdražit Američanům a v průměru se to nějak vykompenzovalo. Ale zvyšovat ceny mohou i čistě proto, že se jim v tomto prostředí bude hůř dařit a nic jiného jim nezbude.

Byl pro vás článek přínosný?