Hlavní navigace

Huawei dostal další tři měsíce „života“. USA opět prodloužily obchodní výjimku (aktualizováno)

22. 11. 2019

Sdílet

Aktualizováno 22. listopadu 2019

Situace se pro Huawei vyvíjí pozitivním směrem. Kromě prodloužené výjimky z embarga totiž ministerstvo obchodu uděluje první licence, které dovolí americkým firmám s Huawei obchodovat. Podle Washington Postu úřadu přistálo na stůl přibližně 300 žádostí. Čtvrtině bylo vyhověno, čtvrtina byla zamítnuta a zbytek se ještě posuzuje, tvrdí nejmenovaný zdroj z ministerstva.

Huawei se k situaci zatím veřejně nevyjádřil a ministerstvo obchodu také mlčí. Šéf úřadu ale v interview pro Fox potvrdil, že eviduje přes 290 žádostí o udělení licence. Mluvčí ministerstva pak v reakci dodal, že povolení získají jen obchodní záležitosti, které neohrožují bezpečnost země, což se zpravidla netýká spotřebitelských zařízení. Reálně by tedy Huawei nemohl v USA stavět sítě nebo datacentra. Firmy se nicméně mohou proti zamítnutým licencím odvolat.

Seznam (ne)schválených firem není veřejný, ale je naděje, že licenci k obchodování mohl získat i Google, díky níž by Huawei mohl do svých nových telefonů opět dávat plnohodnotný Android.

Původní článek z 20. listopadu 2019

Americké ministerstvo obchodu již potřetí prodloužilo společnosti Huawei Technologies a jejím desítkám dceřinek výjimku, která čínské straně dovoluje obchodovat s americkými partnery. Ti mohou pro Huawei dodávat software, hardware nebo služby nezbytné pro podporu stávajících produktů nebo mobilních sítí.

Huawei nicméně nadále nemůže nakupovat komponenty ani získávat softwarové licence pro nové produkty. Reálně se to již dotklo nedávno představeného telefonu Mate 30 (Pro), který nemá licenci Googlu, a jeho Android nedisponuje Play Storem ani klíčovými aplikacemi, na které je západ zvyklý. Pokud vláda nevyškrtne Huawei ze seznamu zakázaných entit, čínské společnosti v budoucnu hrozí i nedostatek hardwarového vybavení. Zatím je však předzásobená či využívá dodávek neamerických výrobců.

Jak se vyvíjí kauza USA vs. Huawei

  1. NÚKIB varuje před Huawei a ZTE
  2. Huawei se brání tvrzení NÚKIBu a žádá předložení důkazů
  3. Zákaz je prý protiústavní. Huawei žaluje americkou vládu
  4. Rána pro Huawei, kvůli zákazu USA přijde o Android
  5. O uživatele se postaráme, říká Huawei k embargu na Android
  6. Pojistka proti kolapsu. USA částečně odložily embargo na Huawei
  7. Největší trest pro Huawei? Možná nebude moci vyrábět vlastní procesory
  8. Sankce na Huawei zřejmě měly efekt. Prodej smartphonů výrazně zpomalil
  9. Huawei má náhradu za Android a Windows. Jmenuje se HarmonyOS
  10. Huawei Mate 30 je první telefon bez Play Storu

Zdroj: US DoC

Byl pro vás článek přínosný?