Menu Zavřít

Německo je nakloněno účasti Huawei při budování sítí 5G, nehledě na varování USA

20. 2. 2019
Autor: čtk

Německá vláda je nakloněna možnosti dovolit čínské společnosti Huawei účast na budování mobilních sítí páté generace (5G), a to navzdory výstrahám Spojených států ohledně bezpečnostních rizik spojených s tímto podnikem. Informoval o tom web listu The Wall Street Journal (WSJ), který se odvolává na nejmenované německé představitele.

Podle listu The Wall Street Journal učinila předběžné rozhodnutí umožnit firmě Huawei účast v 5G sítích už před dvěma týdny skupina příslušných německých ministrů. Takovéto rozhodnutí by však i v případě následného potvrzení mohlo čelit opozici ve vládě i v parlamentu, tvrdí podle WSJ skupina státních pracovníků, diplomatů a zákonodárců, kteří by ze strategických a bezpečnostních důvodů upřednostňovali zákaz Huawei.

Předběžnému rozhodnutí podle zdrojů listu předcházelo vyšetřování, které neodhalilo žádné důkazy, že by společnost Huawei mohla využívat svá zařízení ke špehování komunikačních sítí. Vláda nyní nezávisle na obavách ohledně Huawei připravuje změny telekomunikačních zákonů, které by zpřísnily bezpečnostní požadavky na dodavatele telekomunikačních zařízení.

Ministr hospodářství Peter Altmaier v reakci na dotaz ohledně zprávy listu The Wall Street Journal uvedl, že vláda o svém postupu vůči firmě Huawei stále jedná. „Nemohu tuto zprávu explicitně potvrdit, protože se stále nacházíme v procesu jednání s dalšími ministerstvy,“ citovala Altmaiera agentura Reuters.


Přečtěte si rozhovor:

Zabezpečení státu je tragické, varuje expert na kyberbezpečnost Půlpán

 Expert na kyberbezpečnost Martin Půlpán


Mluvčí ministerstva vnitra podle serveru CNBC uvedl, že Německo není připraveno k vyloučení společnosti Huawei z vysokorychlostních sítí. „Přímé vyloučení konkrétního 5G dodavatele v současnosti není právně možné a neplánuje se,“ cituje CNBC z e-mailového prohlášení mluvčího. Ministerstvo se podle mluvčího soustředí na úpravu bezpečnostních požadavků, která by zaručila bezpečnost sítí i v případě nedůvěryhodného dodavatele.

Americký viceprezident Mike Pence o víkendu vyzval evropské spojence, aby při hledání dodavatelů pro mobilní sítě brali vážně hrozbu, kterou podle něj Huawei představuje. Dodal, že Huawei a další čínští výrobci telekomunikačních zařízení poskytují čínské vládě „přístup k jakýmkoliv datům, která se dostanou do kontaktu s jejich sítěmi či zařízeními“.

Před používáním softwaru a hardwaru Huawei v prosinci varoval i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Společnost Huawei však existenci bezpečnostních rizik odmítá.

BRAND24

Zdroje agentury Reuters v pondělí uvedly, že britští bezpečnostní činitelé nepodporují úplné vyloučení společnosti Huawei z britských telekomunikačních sítí. Britské Národní středisko kybernetické bezpečnosti (NCSC) se podle zdrojů domnívá, že nadále dokáže zvládat jakákoliv rizika spojená s Huawei pomocí testování výrobků ve speciálním zařízení, na které dohlíží zpravodajská služba.

Dále čtěte:

Kauza skvělého úspěchu. Huawei je bezpečnostní hrozba prvního kalibru

Zeman: Čína kvůli Huawei chystá odvetu, ohroženy jsou investice Škody Auto i PPF

Vyjádření ke schůzce s Babišem bylo nešťastné, řekl Petříček čínskému velvyslanci

Trump zvažuje, že americkým firmám zakáže používat vybavení od Huawei a ZTE

Komentář: Jak krteček přidusil pandu

USA nás nedokážou rozdrtit, prohlásil zakladatel Huawei

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).