Hlavní navigace

USA chtějí uvalit sankce už i na SMIC. Mohou zaříznout soběstačnost Číny ve výrobě čipů

9. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: SMIC
USA ještě víc zatlačí na čínský technologický průmysl. Huawei nesmí vyrábět čipy u TSMC, ale teď dokonce má být zaražená i lokální výroba čipů v Číně vůbec.

Určitě vám neuniklo embargo, které USA uvalili na čínský koncern Huawei a v jehož rámci nemá firma přístup k západním technologiím, naposled například musela ukončit výrobu vlastních ARM procesorů Kirin, protože „ban“ respektuje tchajwanské TSMC. Toto by mohla Huawei a jiné čínské podniky výhledově řešit tím, že budou křemík vyrábět přímo v čínských továrnách. ale přesně na toto zdá se zacílí další americké sankční opatření.

Trumpova administrativa v USA totiž údajně uvažuje o tom, že by uvalila sankce také na foundry podnik SMIC, což je společnost, která provozuje zakázkovou výrobu čipů po vzoru TSMC přímo lokálně v rámci komunistické Číny. Kromě soběstačnosti by také eventuálně mohla dohnat západní (respektive východoasijské, ale ne čínským režimem ovládané) hráče a stát se dalším členem v elitním klubu firem majících nejpokročilejšími procesy. SMIC totiž sice má skluz za TSMC či Samsungem, ale chystá 7nm proces, který GlobalFoundries vzdalo. Sankce ale toto zase mohou zhatit.

Tip: Dohání Čína TSMC, Samsung a Intel? Její SMIC prý ještě letos spustí výrobu 7nm čipů

Agentura Reuters nyní přinesla zprávu, že Trumpova administrativa zvažuje přidání SMIC na sankční seznam subjektů, s nimiž americké společnosti nesmí obchodovat. Toto by mohlo SMIC téměř znemožnit fungování, protože mnoho vybavení a materiálu pro polovodičovou výrobu (například přístroje ASML) by tímto bylo čínské továrně znepřístupněno.

Mluvčí Pentagonu potvrdil, že uvalení sankcí je konzultováno s dalšími vládními orgány a teď se rozhoduje, zda k němu přistoupit, či ne. Podle Reuters Pentagon minulý týden skutečně vznesl návrh na zařazení na sankční seznam. Zda se k návrhu připojí ostatní příslušné úřady (například ministerstvo obchodu), nebo budou proti, se ale ještě neví.

Mluvčí SMIC uvedl, že firma je tímto krokem „naprosto šokována“ a je přichystána s americkými úřady jednat či vyjasnit případná nedorozumění.

Zákaz může znemožnit návrh nových čipů i samotnou výrobu

Takovýto zákaz by nepostihl jen čistě americké firmy. I mezinárodní společnosti mají často v USA část provozu (či třeba vývojové týmy), takže například ARM by zřejmě také s SMIC přerušil styky. Toto by znamenalo, že by pro proces SMIC nebyla připravená jádra Cortex a další IP, které výrobci čipů obvykle licencují a potřebují. Stejně tak by u SMIC mohly najednou chybět služby a nástroje dalších poskytovatelů klíčového IP (Synopsys, Cadence).

Toto by mohlo výrazně ochromit schopnost typického výrobce čipů navrhnout nový SoC pro výrobu na procesu SMIC. Továrna bude moci dál vyrábět starší čipy s již hotovým návrhem, ale nemusela by u ní být možná implementace novějších jader ARM. Závažnější by ale mohla být nemožnost sehnat klíčové fyzické nástroje, tam by teoreticky dokonce hrozilo zastavení výroby.

Zatím nicméně SMIC na seznamu není a je možné, že USA ještě chtějí jen hrozit a tlačit na Čínu v případných jednáních o obchodních dohodách, v nichž jsou tyto sankce zdá se nátlakovým prostředkem. Na reálné odstřižení a zablokování SMIC tedy nemusí opravdu dojít.

Nicméně i jen pouhá tato hrozba může firmě uškodit, protože zákazníky může odradit riziko. Případně jim SMIC bude muset dát nějaké slevy, takže bude poškozeno finančně. Na druhou stranu, jako strategický podnik by patrně firma dostala pomoc od čínské vlády, která polovodičový průmysl silně subvencuje.

Galerie: SMIC, čínská zakázková továrna na čipy

Zdroj: Reuters

Byl pro vás článek přínosný?