Hlavní navigace

USB 3.0 již i na skříni díky ASRocku

28. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnosti AsusTeK představila dvě základní desky, tentokrát pod taktovkou své druhé značky ASRock, jenž nabízí ještě více USB 3.0 portů, než jsme dosud viděli. Nemá totiž jen dva porty na zadním I/O panelu, ale i pinové konektory ze kterých lze rychlejší sběrnici vyvést např. přímo na skříň. Desky jsou osazeny čipovými sadami AMD 890FX a 890GX a nesou označení Deluxe 4 (trojka naposledy znamenala USB 3.0, nyní čtyřka poukazuje na fakt, že mají desky hned čtyři tyto konektory). Verze 890FX (tedy bez integrovaného grafického jádra) má navíc díky řadiči Marvell hned osm SATA-600 portů, 890GX se spokojí s pěti (jeden vyveden jako eSATA).

Základní deska ASRock Deluxe 4

Na obou nových modelech je pak shodně k nalezení kodek pro osmikanálový zvuk (Realtek ALC 892), gigabitová síťová karta či dva FireWire konektory. Jelikož se jedná o produkty nejvyšší kategorie, nemůže samozřejmě chybět možnost odemykat další procesorová jádra; mikroprocesory nakrmí VRM s deseti fázemi. Snad jen ASRock nepodlehne pokušení použít horší tranzistory, které je následně třeba chladit malým ventilátorem jako u 890FX Deluxe 3. Grafické karty půjde vsadit do tří PCIe 2.0 ×16 slotů, další karty do dvou PCIe ×1 a dvou PCI.

Na zadním I/O panelu je ale vidět, že to ASRock nepřehání jako někteří jiní výrobci, kteří jej u svých nejvyšších modelů nabuší tak, že se tam vejde již jen jeden starý dobrý PS/2. Přitom málokdo je schopen tolik portů vůbec využít. U těchto dvou modelů se stále najde i kousek místa pro UATA-133 a konektor na připojení disketové mechaniky.

Zdroj: OCWorkbench

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku