Hlavní navigace

USB 3.1 by teď mohlo být dostupnější, Intel a ASMedia zlevňují řadiče

16. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když jsme zde na jaře psali o prvních deskách s podporou nového USB 3.1, postěžoval jsem si vícekrát, že výrobci tuto novinku vyhrazují jen pro dražší část svého sortimentu, prakticky výhradně na desky platforem Z97 a X99. Ono to ale asi má dobrý důvod, a tím nemyslím snahu dotlačit lidi ke koupi „prémiových“ (česky: drahých) modelů. Řadiče totiž zdá se byly docela drahé. Dobrá zpráva ale je, že se to začíná měnit, výrobci zlevnili a USB 3.1 by se díky tomu eventuálně mohlo rozšířit i na nižší příčky cenového žebříčku.

Za tímto zlevněním má být stará dobrá konkurence. Ze začátku měli totiž výrobci desek k dispozici jen jednoho dodavatele – ASMesia s řadičem ASM1142. Intel však už nyní nabízí svůj řadič Alpine Ridge, který je trochu komplikovanější tím, že zároveň implementuje Thunderbolt 3 i s multiplexováním napájení a obrazového výstupu. Podle webu DigiTimes měla být původní cena tohoto řadiče zhruba 10 USD, ovšem ve snaze dosáhnout větší „penetrace“ trhu teď prý Intel chce jen nějakých 6 USD, čímž zlákal některé výrobce desek, kteří předtím preferovali jen ASM1142. Podle DigiTimes na to nyní ASMedia také zareagovala snížením ceny, které má zvýšit prodeje. Po této úpravě ceny mohou nyní výrobci desek ASM1142 údajně pořídit levněji než za 3 USD (74 CZK bez DPH při současném kurzu).

Řadič USB 3.1 ASMedia ASM1142 (Zdroj: Techbang)
Řadič USB 3.1 ASMedia ASM1142 (Zdroj: Techbang)

Zlevnění Alpine Ridge z původních deseti dolarů (což by byla nezanedbatelná část konečné ceny i u nijak levné desky) se Intelu zjevně vyplatilo. Podle DigiTimes měla původně o tento řadič zájem jen firma Gigabyte, která jako jediná předvedla desku s Thunderboltem 3 na Computexu. Slevami se ale údajně podařilo přesvědčit také Asus a MSI, aby na highendových deskách Alpine Ridge osadily místo čipů ASMedia. Jedním z výsledků je zřejmě ipřídavná karta s řadičem Thunderboltu 3 od Asusu, kterou jsme tento týden viděli na uniklých fotografiích.

 

Trošku na okraj musím říct, že cenové relace řadičů, o nichž je zde řeč, jsou pro mě zajímavou informací. Naivně bych čekal, že částky to budou poněkud nižší. Ale koneckonců, kdy jindy mají výrobci takovou příležitost zaplatit prostředky na vývoj, než když je technologie mladá a konkurence málo.

Jak jsem již nadhodil v úvodu, zlevnění potřebných čipů otevírá dveře k rozšíření USB 3.1 i na o něco levnější desky. K tomu, aby se z této technologie stala všudypřítomná věc jako je dnes USB 3.0, ale podle mého názoru cena pod třemi dolary nestačí. Je sice možné, že by se takovýto řadič osadil na vyloženě prostou desku dejme tomu za 47 USD a tato se pak prodávala za 50 USD plus nějaká marže. V praxi se to ale stěží stane, neboť výrobci neradi tvoří konfigurace, kde nějaká část výbavy takto vyčnívá. Když už jdou cenou komponent výš, obyčejně je upgrade naráz na více místech, takže příplatkové funkce se obvykle objevují ve skupinách. Levnější ASM1142 tedy eventuálně přinese levnější desky s USB 3.1, ale dejme tomu jen o jednu dvě příčky na pomyslné stupnici. Do oblasti vyloženě lowendových desek se tato vymoženost asi dostane, až když ji AMD a Intel zahrnou přímo do svých čipových sad.

Asus Rampage C Extreme/U3.1 s rozšiřujícím řadičem USB 3.1
Asus Rampage C Extreme/U3.1 s rozšiřujícím řadičem USB 3.1

Zdroje: DigiTimes, KitGuru

Byl pro vás článek přínosný?