Hlavní navigace

USB chystá nový univerzální konektor, který už zapojíte napoprvé

4. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Skupina výrobců spravující standard USB dnes ohlásila, že příští rok uvede nový konektor typu C, který vyléčí bolístky stávajících formátů. Dostane úplně nový tvar, ale zůstane s těmi současnými kompatibilní, pro vzájemnou komunikaci budou stačit pasivní redukce.

Konektor by vyvíjen s ohledem na aktuální potřeby a trendy – tedy tenké mobilní zařízení. Používat se však budou i na desktopech a noteboocích. Specifikace bude hotová v polovině příštího roku, do konce 2014 bychom se mohli dočkat nasazení v koncových produktech.

Stávající konektory USB typu A, B a formátů standard, mini a micro
Stávající konektory USB typu A, B a formátů standard, mini a micro (foto: Wikipedia)

Konkrétní podobu zatím neznáme, ale typ C bude přibližně stejně velký jako stávající microUSB. Jeho hlavní novinkou je možnost obousměrného zapojení, uživatelé konečně nebudou muset řešit orientaci konektoru. Nová koncovka počítá s rozhraními USB 2.0 a USB 3.1, stejně tak s budoucími standardy. Mluví se také o škálovatelném výkonu pro nabíjení.

Intel je z nového tenkého konektoru typu C hodně nadšený, pomůže vytvořit zcela novou třídu smartphonů, tabletů, zařízení 2v1, notebooků, desktopů a dalších specifických zařízení,“ říká Alex Peleg, viceprezident Platform Engineering Group v Intelu. „Data, video i napájení v jednom – je to jediný konektor, který budeme na všech zařízeních potřebovat“.

 

Zdroj: USB.org

Byl pro vás článek přínosný?