Hlavní navigace

Je tu USB4. Nová generace s rychlostí 40 Gb/s je založená na Thunderboltu 3 od Intelu

4. 3. 2019

Sdílet

Nedávno jsme tu psali o USB 3.2 a potom také o bezpečnostních rizicích s rozhraním Thunderbolt (respektive netěsností implementací, které ho měly zabezpečovat). A tento týden přichází novinka, v níž se obě linie spojují. Konsorcium USB Promoter Group, které za vývojem tohoto rozhraní stojí, totiž oznámila jeho úplně novou generaci, která by měla být největší aktualizací od vydání USB 3.0: nové USB4. A jak do toho zapadá Thunderbolt? Jak si asi vzpomínáte, Intel chtěl už před dvěma lety z této původně proprietární technologie udělat standard, který by mohly používat všechny počítače. To se zatím nestalo, ale nyní se tato budoucnost zřejmě konečně blíží: USB4 má totiž být založeno právě na technologii z Thunderboltu, kterou Intel konsorciu poskytl.

Intel dnes oznámil, že otevřel specifikaci protokolu Thunderboltu 3 a poskytl ji k dispozici skupině vyvíjející USB. Tím se otevírá konečně prostor pro to, aby řadiče s touto konektivitou mohli vyvinout další firmy. Ať už ASMedia, AMD, nebo třeba Apple pro své ARM procesory (které by se prý měly brzo dostat do jeho notebooků).

USB4: standardizovaný Thunderbolt 3

A současně s tím oznámila USB Promoter Group USB4, tedy novou generaci této technologie, jejíž specifikace by se měla objevit snad ještě letos. A USB4 by mělo vzniknout právě na základě Thunderboltu 3 a používat jeho protokol. Získá tím také jeho propustnost – bude schopné přenášet data rychlostí až 40 Gb/s, přičemž použité by k tomu zřejmě měly být stejné porty USB-C jako dnes, takže by s nimi měla být zachována kompatibilita.

Intel Thunderbolt3 3 Intel Thunderbolt 3 bude v budoucnu integrován do specifikace USB4, i dnešní zařízení by měla být kompatibilní

Dlužno říct, že Thunderbolt 3 funguje na 40 Gb/s jen s aktivními kabely (vybavenými čipy pro posílení signálu), které jsou celkem drahé. V oficiálním oznámení se uvádí, že pro tuto rychlost budou třeba speciálně certifikované kabely. Pokud by musely také být aktivní i pro USB4, pak to trošku vyšší rychlost pokazí, ale aspoň zde tato možnost bude pro ty, kdo ji potřebují. Například pro zájemce o externí grafickou kartu k notebooku. Jako levnější alternativa zde stále bude režim odpovídající USB 3.2 Gen2x2, který poskytne 20 Gb/s přes lacinější „blbé“ kabely.

  • Two-lane operation using existing USB Type-C cables and up to 40 Gbps operation over 40 Gbps-certified cables
  • Multiple data and display protocols to efficiently share the total available bandwidth over thebus
  • Backward compatibility with USB 3.2, USB 2.0 and Thunderbolt 3

Jak moc se bude USB4 od Thunderbolu 3 lišit, není jasné. Je pravděpodobné, že jeho komunikace, fungování a schopnosti založené na sběrnici PCI Express budou z velké části převzaté. Tisková zpráva USB Promoter Group dokonce uvádí, že s těmito novými řadiči budou fungovat i starší zařízení vyvinutá pro nestandardizovanou verzi, jinými slovy USB4 bude s Thunderboltem 3 kompatibilní. To by znamenalo, že z velké části půjde jen o přejmenování. A porty USB4 budou zpětně kompatibilní i se zařízeními pro USB 3.0–3.2 a 2.0. Jen bude třeba redukce nebo jiný kabel, pokud by taková periférie měla konektor typu A. USB4 by mělo být, jak už bylo řečeno, postaveno na oboustranných drobných portech USB typu C.

Thunderbolt 3 v sobě spojuje možnost rychlých přenosů dat, výstupu na obrazovku v rozlišení 4K a také napájení

USB4 bude jako Thunderbolt 3 také podporovat obrazový výstup (s protokolem DisplayPort), který bude sdílet přenosovou kapacitu rozhraní. A samozřejmě bude součástí také napájení připojeného zařízení nebo naopak počítače ze zařízení (třeba u notebooku u dokovací stanice/monitoru). Což ostatně funguje i jen na běžném USB 3.1/3.2 s portem typu C.

USB4 má být interní označení, standard dostane jiné PR jméno

Označení USB4 poněkud nezapadá do předchozího značení (USB 2.0, 3.0, 3.2). Kromě chybějící mezery také asi bude vypadat hloupě, pokud by se za něj přidalo nějaké číslo menší verze (USB4.1?). Ovšem USB4 může zatím být jen pracovní označení. Momentálně tato technologie míří jen na implementátory čipů, ještě ne na veřejnost. Pro tu by asi mělo být určeno nějaké „lidské označení“ podobné názvu SuperSpeed pro USB 3.0–3.2. Marketing by pak asi měl podle představ tvůrců používat spíše ono, ale jak toto jméno bude znít, zatím nebylo rozhodnuto nebo prozrazeno. V praxi nicméně asi i tak bude termín USB4 používán, protože i nomenklatura USB 2.0/3.0 je populárnější než High Speed a SuperSpeed.

Galerie: Intel Thunderbolt 3 a USB4

Byl pro vás článek přínosný?