Hlavní navigace

USB-C bude bezpečnější. Kabely a nabíječky ale zdraží

Sdílet

Zdroj: Redakce

USB Implementers Forum (USB-IF), nezisková organizace spravující stejnojmenné rozhraní využívané v počítačích a další elektronice, spouští nový program USB Type-C Authentication. Jeho cílem je certifikovat zařízení, kabely a nabíječky a chránit uživatele před zákeřnými produkty se štěnicemi, které by vás mohly skrz USB odposlouchávat.

Pokud se tedy výrobce mobilu, tabletu či moderního notebooku rozhodně novou autentizaci nasadit, zařízení by mělo s necertifikovanou nabíječkou/kabelem odmítnout příjem energie a také odstavit datové linky. Podobnou ochranu již nasadil Apple u svého Lightningu. Veškeré příslušenství (nejen nabíječky a kabely), které nejsou ocejchované značkou MFi, systém iOS odmítne.

Apple již svá zařízení chrání certifikací MFi Apple již svá zařízení chrání certifikací MFi

Autentizace u USB-C bude probíhat skrz běžný datový kanál nebo nabíjecí rozhraní Power Delivery (k tomu USB-IF uvádí novou verzi 3.0). Ochrana je založena 128bitovém šifrování a o správu klíčů se postará nezávislá organizace DigiCert.

TIP: Konektorové peklo se jmenuje USB-C

V tuto chvíli je těžké předjímat, jak se zachovají výrobci hardwaru a vývojáři softwaru. U stávajících zařízení žádná podobná hardwarová DRM ochrana není, takže těch se novinka nedotkne. U budoucích se to ale může změnit. A pokud si Google s Microsoftem usmyslí, že certifikace je potřebná, budou se muset přizpůsobit všichni. U Applu je nasazení samozřejmé. Ostatně autentizaci mohl coby člen USB-IF sám navrhnout, když už USB-C využívá pro nabíjení MacBooků i nového iPadu Pro.

Certifikační program ochrání uživatele i jejich zařízení, na druhou stranu ale stoprocentně také prodraží příslušenství a přinese do nich další potenciální „kurvítko“. Program je ale v tuto chvíli dobrovolný a nevztahuje se na sluchátka, jako je to u MFi.

TIP: Co přinese USB 3.2?

Byl pro vás článek přínosný?