Menu Zavřít

První česká nanodružice je na oběžné dráze. Je plně funkční a komunikuje

26. 6. 2017
Autor: Výzkumný a zkušební letecký ústav, a.s.

Česko má ve vesmíru svou první technologickou nanodružici. Satelit VZLUSAT-1, který v pátek na oběžnou dráhu kolem Země vynesla indická raketa PSLV-C38, funguje správně a vědci jsou s ním v kontaktu. Informoval o tom Výzkumný a zkušební letecký ústav (VZLU), který tento malý satelit vyvinul ve spolupráci s českými firmami a univerzitami.

„Potvrzuji za celý tým VZLUSAT-1, že družice je po stránce komunikace a systémů platformy plně funkční. Probíhá oboustranná datová komunikace. Výklopné systémy byly vyklopeny přesně podle požadavku. Optika zatím dle požadavku zůstává zaklopena,“ uvedl na svém webu VZLU.

Životnost družice je odhadována na dva roky, během nichž bude možné v kosmu provádět experimenty a ověřovat nové technologie. VZLUSAT-1 bude plnit tři experimenty, jejichž cílem je ověřit nové výrobky a technologie na oběžné dráze. Na palubě má miniaturizovaný rentgenový dalekohled, nový typ kompozitního materiálu pro stínění kosmické radiace a vědecký přístroj FIPEX pro měření koncentrace kyslíku v termosféře.

Start rakety, která vynesla VZLUSAT-1 do vesmíru

Raketa byla vypuštěna z indického kosmodromu na ostrově Šríharikota v Bengálském zálivu. Společně s českou družicí dopravila na orbitu 29 dalších nanosatelitů - družic, které váží méně než deset kilogramů - ze 14 zemí včetně Slovenska.

Propojení výzkumu s průmyslem

Projekt je výsledkem spolupráce českých výzkumných pracovišť s průmyslem. Na vývoji miniaturizovaného rentgenového dalekohledu se podílely firma Rigaku Innovative Technologies Europe, HVM Plasma a Ústav technické a experimentální fyziky ČVUT v Praze. Kompozitní materiál pro stínění radiace vyvinuly firmy 5M s TTS a čidla pro měření vlastností tohoto materiálu dodala firma Innovative Sensor Technology. Na řízení družice pomocí pozemní radiové stanice se podílí Katedra aplikované elektroniky a telekomunikací Západočeské univerzity v Plzni.

BRAND24

Svou první telekomunikační družici vyslalo někdejší Československo do vesmíru na podzim 1978. Jmenovala se Magion. Po ní následovaly do roku 1996 další čtyři satelity. V červnu 2003 byla vypuštěna družice Mimosa, což ale skončilo neúspěšně.

Přečtěte si také:

Budeme žít jako sardinky při cestě na Mars. Designéři Ikea už trénují na mikrobyty

Stratolaunch, letoun ze kterého budou rakety startovat do vesmíru

Vyhozený technik: SpaceX falšovala dokumentaci, aby urychlila vývoj raket


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).