Hlavní navigace

Utilite: čtyřjádrový desktopek s procesorem ARM pro Android i Linux

16. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již několikrát se zde v komentářích rozbíhaly diskuse na téma, zda se procesory architektury ARM někdy prosadí v desktopu či i obecně počítačích PC. V tomto ohledu zdá se žádná revoluce nenastane, jelikož počítače s těmito CPU se vlastně již na trhu dávno rozmohly zcela potichoučku. Po ofenzivě mediálně známé desky Raspberry Pi totiž začaly různé kompaktní krabičky růst jako z vody a díky systému Android také disponují relativně populární softwarovou platformou. PC architektury ARM jsou tedy již s námi, jen v jiné formě, než se možná čekalo.

Zatímco mnohé z těchto strojů se tváří zejména jako přehrávače médií pro připojení k televizi, krabička Utilite je docela přesvědčivým stolním počítačem, byť měří jen 13,5 × 10 × 2,1 cm. Jedná se o výrobek firmy CompuLab, která má na svědomí kompaktní PC MintBox či fit-PC s procesory x86. Utilite nicméně již běží na procesoru ARM, a to na SoC Freecale (bývalá Motorola) i.MX6. Ten má v sobě jádra Cortex-A9, v Utilite budou v počtu jednoho až čtyř. Takty mají dosahovat k 1,2 GHz, nicméně jaké konkrétní konfigurace v nabídce budou, ještě CompuLab nezveřejnil.

Mini PC CompuLab Utilite s architekturou ARM
Mini PC CompuLab Utilite s architekturou ARM

Operační paměti má mít stroj „až“ 4 GB (DDR3 na 1066 MHz), levnější verze tedy asi budou poněkud ošizeny. Zřejmě bude pájená na desce, takže upgrade nebude možný. Úložiště je typu mSATA – v tomto formátu momentálně seženete SSD až o kapacitě 512 GB, pořádně si tím ale vyvětráte peněženku. Levnější variantou je použití karty MicroSD SDXC zasunuté do integrované čtečky, použít by se měly dát až 128GB modely. Provozovat budete moci jak Android, tak standardní operační systém Linux; respektive CompuLab slibuje podporu Ubuntu, další distribuce by ale s trochou snahy měly fungovat též.

Mini PC CompuLab Utilite s architekturou ARM Mini PC CompuLab Utilite s architekturou ARM Mini PC CompuLab Utilite s architekturou ARM

Jakou grafiku používá SoC i.MX6 se nikde neuvádí, mělo by se však jednat o obvod značky Vivante (čtyřjádrový čip by měl mít variantu GC2000) s podporou OpenGL ES 1.1 a 2.0. Zároveň jsou pochopitelně obsaženy hardwarové dekodéry pro formáty H.264, VC-1 (tím zřejmě také WMV9), DivX (alias MPEG 4 ASP) a v Číně stále populární Real Video 10 (alias RV40). Utilite má porty HDMI a DVI-D (fyzicky je však také vyveden jako HDMI), přičemž obojí zvládá rozlišení 1920 × 1200 bodů při 60 Hz.

Schéma zapojení
Schéma zapojení

Dále je Utilite vybaven dvěma gigabitovými rozhraními Ethernet (dle schématu by snad jedno z nich mělo být realizováno čipem Intel I211) a čtveřicí portů USB 2.0. K tomu je také vyveden port micro USB OTG a dvojice sériových rozhraní. Zvuk (z kodeku Wolfson WM8731) je vyveden dvojicí stereo jacků pro vstup a výstup. Jeden z nich podporuje i digitální režim S/PDIF, čímže lze z krabičky dostat i zvuk formátu 5.1 (jen to zřejmě bude v komprimované podobě). Bezdrátovou komunikaci zajišťuje Bluetooth 3.0 a Wi-Fi 802.11n, pro které má Utilite i konektor na anténku.

 

Vše se napájí externím adaptérem a spotřeba má být velmi nízká. Podle konfigurace a zátěže se díky použití v podstatě mobilních komponent má pohybovat mezi třemi až osmi watty. Přesné ceny CompuLab ještě nezveřejnil, jen víme, že nejlevnější kus (jen jednojádrový model, asi bez SSD) bude začínat na 99 USD. Na trh má toto alternativní PC jít v srpnu (auguste).

Zdroje: CompuLab, FanlessTech

Byl pro vás článek přínosný?