Hlavní navigace

Uvedení nových Opteronů s jádrem Shanghai

14. 11. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvodní prezentace (video)

Ještě než začalo samotné slavnostní uvedení, museli jsme tomuto milému konferenciérovi (Ian McNaughton – AMD Senior Manager, Product and Platform Marketing EMEA) svatosvatě odpřísáhnout, že o Shanghai nenapíšeme do čtvrtečního rána ani čárku. Kupodivu se z řad rachitických novinářů nenašel nikdo, kdo by nesouhlasil.

 

Pak již následovalo oficiální představení nového procesoru a jeho hlavních vlastností. Slovo si pak vzal Senior Vice Prezident a generální manažer – Emilio Ghilardi. Ten sice působí v AMD teprve tři měsíce, ale dělal dojem, jak kdyby tam byl od nepaměti. Do AMD přešel před třemi měsíci z HP.

Ve své prezentaci se zaměřil na krátké představení nového procesoru. Ty jsou oproti předešlé verzi Opteronu s jádrem Barcelona hlavně v nové 45nm výrobní technologii, větší vyrovnávací paměti L3 (6 MB, sdílená pro všechna jádra) a vyšším výkonu při zachování stejné spotřeby, chcete-li nižší spotřeby při stejném výkonu. A o spotřebu jde v dnešních serverech především.

Jak je vidět i z jeho prezentace, v provozních nákladech datacenter dnes figuruje nákup hardwaru pouze přibližně 30% podílem a zbývající část prostředků (70 %) musí být investována do plateb za elektrickou energii, s níž úzce souvisí i klimatizace místností, v nichž jsou servery umístěny. Z toho je jasné, že každý, kdo přijde s novým procesorem, který bude mít hlavně bez zátěže nižší spotřebu (co si budeme nalhávat, většinu dne se procesory i v serverech flákají), tak se může těšit na větší přízeň partnerů. V prezentaci se uvádí, že Shanghai má oproti Barceloně o 35 % nižší spotřebu, což už rozhodně není zanedbatelné číslo.

Jako další velká výhoda Shanghaie byla prezentována její zpětná kompatibilita s Barcelonou. Výrobci tak nemusí navrhovat nové servery, pouze do těch stávajících osadí nové procesory. S chlazením mít také problém nebudou, protože to bude spíše předimenzované.

Možná ale bude nejlépší, když si Emilia Ghilardiho poslechnete sami v následujícím videu:

Po úvodní prezentaci předvedla své řečnické umění Leslie Sobon, víceprezidentka pro světový marketing. Ta se ve své prezentaci zaměřila hlavně na výhody virtualizace a nízké spotřeby, v níž by měly nové Opterony s jádrem Shanghai dominovat. Samozřejmě nemohlo opět chybět zmínění zpětné kompatibility.

 

Také prezentaci Leslie Sobon si můžete prohlédnout v originálním znění (bez titulků):

Na závěr úvodních prezentací přispěchal i německý ministr infrastruktury, pan Tiefensee (na fotce uprostřed), který přednesl i svůj projev. Pak již následovalo nezbytné fotografování s waferem plných Shanghaie.

 

Nové Opterony v datech a 45nm výrobní proces

Aby mohla Shanghai vůbec vniknout, muselo AMD přejít na nový 45nm výrobní proces. Ten už konkurenční Intel nějaký ten pátek používá a slavil s ním i patřičné úspěchy. Nové 45nm procesory nyní vyjíždějí z továrny v Drážďanech, kde se postupně ze staré FAB 30 přebudovává nová FAB 38. Aktuální kousky ale vyjíždějí z novější FAB 36, která tak zažívá současně 65nm i 45nm proces.

Na nové 45nm výrobní technologii je mimo jiné velmi zajímavé, že se již nepotýká s takovým výskytem vadných kusů, jako tomu bylo 90nm a 65nm výrobní technologie. To také ilustruje jeden z následujících grafů. Co se týče samotných tranzistorů, tak ty jsou v porovnání s těmi 65nm menší a hlavně přesnější. Kde došlo k úsporám na místě ukazuje následující snímek a s ním spojená prezentace. Bohužel tato část proběhla velmi rychle a nebyl ani žádný čas na případné dotazy

 

Samotné procesory obsahují čtyři jádra, z nichž má každé k dispozici 512 kB vyrovnávací paměti L2. Kromě ní je v procesoru i 6 MB paměti L3, která je však již pro všechna jádra sdílená. Nové Opterony pracují na frekvencích 2,3–2,7 GHz a oproti Intelu, který se stále drží v serverech pamětí FB-DIMM, si vystačí s pamětmi DDR2. Ve srovnání s Barcelonou se podpora DDR2 rozšířila z DDR2-667 i na rychlejší DDR2-800. Paměťový řadič zůstal integrovaný v procesoru.

Čtyřjádrové Opterony s ACP 75 W a frekvencemi 2,3–2,7 GHz jsou dostupné okamžitě, Opteron HE (55 wattů) a SE (105 wattů) budou k dispozici začátkem příštího roku. Co pro vás bude ale asi zajímavější, tak uvedení desktopové odnože s označením Deneb by mělo být naplánováno na veletrh CES, který se bude konat v lednu příštího roku.

Na závěr proběhla i prezentace IDC, z níž byly nejzajímavější dva grafy, které reprezentovaly nárůst počty jader a procesorů v serverech, jak se pohnuly ceny procesorů a jader a kolik se spotřebuje v datacentrech energie.

Návštěva datacentra Strato AG

Po prezentacích se dostal ke slovu Damian Schmidt, CEO společnosti Strato AG, která vlastní druhé největší datacentrum v Evropě. Do jejího vlastnictví spadá těžko uvěřitelných více než 26 000 serverů, které má umístěny na dvou místech v Německu. Jedno z nich se nacházelo přímo v Berlíně.

 

Ve Strato AG už čekaly nachystané dva identické racky naplněné servery, které se lišily pouze použitým procesorem. Na snímcích vidíte na levé straně rack osazený Barcelonami, vpravo pak Opterony s jádrem Shanghai. Po zmáčknutí červeného tlačítka ožily nové Opterony a my jsme měli možnost pozorovat rozdíly ve výkonu a spotřebě. Vzhledem k osazení nejvýkonnějších verzí Opteronů byla spotřeba přibližně stejná, výkon však byl o přibližně 30 % vyšší.

Pro majitele datacenter je pak nejzajímavějším údajem watt/request, neboli kolik energie je zapotřebí na provedení dané operace. Zde se totiž dají ušetřit nehorázně vysoké sumy za energii, kterou potřebujete nejen k napájení procesorů a serverů, ale hlavně k jejich chlazení, zvláště když si uvědomíte, že tyto náklady tvoří až 70 % provozu takového datacentra.

Byl pro vás článek přínosný?