Hlavní navigace

Uvedení Radeonu R9 Fury X2 prý bude jen papírové. V obchodech až v březnu?

2. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

O víkendu jsme zde referovali o různých nepřímých náznacích, že by AMD mohlo tento měsíc, pokud dokonce ne tento týden, představit svou zatím poslední dvojčipovou grafiku – duální Radeon s GPU Fiji a HBM, jehož finální jméno zatím není známo. Bohužel teď ale zase přicházejí konfliktní zprávy, podle kterých tato karta ještě není připravena k výrobě a reálně by tak mohla být uvedena až za překvapivě dlouhý čas.

Tvrdí to zpráva webu BenchLife.info, jež se objevila krátce po zmínkách o produktu (či něčem jiném?) nazvaném Polaris a tweetu o zatím nevydané vodní grafice. Podle ní ještě výroba této karty nezačala a co je důležitější, údajně už letos ani nezačne. Produkce prý odstartuje až v novém roce. Pokud tedy bude duální Fiji teď v prosinci předvedeno nebo odhaleno, bude to podle BenchLife jen formální akce či papírové uvedení. Reálná dostupnost v obchodech bude prý až záležitostí prvního čtvrtletí roku 2016, v nejhorším případě dokonce až měsíce března.

Pokud by se karta dostala na trh až v příštím roce, bylo by to v rozporu s původními vyhlášeními. AMD totiž v létě při odhalení čipu Fiji sdělilo, že duální verze vyjde letos na podzim, což bylo do jisté míry netypické, neboť obvykle takovéto termíny předem slibovány nejsou. Navíc PCB této připravované grafiky již bylo také v červnu předvedeno (nešlo-li o vyloženou atrapu, s čímž jsme se již v tomto století také setkali). Nechce se proto moc věřit, že by karta ještě nebyla připravena na produkci, neboť pouzdra s pamětí by také měla zůstat stejná.

Radeon s dvěma GPU Fiji (Zdroj: AnandTech)
PCB Radeonu s dvěma GPU Fiji (Zdroj: AnandTech, červen 2015)

 

Problémy s chladičem?

Možné vysvětlení by asi bylo, že se zadrhly přípravy vodního chladiče pro tyto grafiky (který pro R9 Fury X vyrobil Cooler Master). Ten je sice komponentou, u níž se nečeká na zvládnutí složitého výrobního postupu jako u GPU s pamětí HBM, ale při jeho výrobě či vývoji se i tak mohla vyskytnou nějaká nepředvídaná potíž. Právě chladič jsme na rozdíl od PCB z tohoto Radeonu ještě neviděli, a mohlo by to být proto, že ještě neexistoval či neexistuje.

V tomto kontextu by možná mohla být významná i ona netěsnost vzorku, který dostal Johan Andersson z DICE. Zde si ale myslím, že pokud by toto byla podstata problémů, AMD by zvěst o nich nenechalo prosáknout ven. Jakost těsnění a hadic by také asi neměla být po dlouhých letech, co jsou bezúdržbové vodníky na trhu, nějakým fatálním problémem.

Byl jsem tu - Radeon R9 Fury X2
Stopy chladící kapaliny, která dle Johanna Andersona vytekla ze zatím neuvedeného Radeonu

Pokud se tedy tyto zprávy potvrdí, pak se Radeon R9 Fury X2 (nebo jak se bude jmenovat) nebude moci zúčastnit boje o vánoční nákupy. Význam jeho odkladu – a eventuálně jeho uvedení – nicméně nemusí být příliš veliký. Jde o dvojčipovou kartu pro úzký okruh zákazníků a navíc zřejmě s vysokou cenou. Předchozí Radeon R9 295X2 totiž při premiéře stál 1500 USD (což by při dnešním kurzu s DPH bylo 46 000 CZK).

 

 

Mimochodem, zpráva od BenchLife se zmiňuje i o připravovaných nových GPU na 14/16nm procesu, Greenlandu, Ellesmere a Baffinu. Rok 2016 by díky nim měl u AMD být zajímavější než letošek, kdy vyšlo jen Fiji, i když míra jejich úspěchu se asi zatím moc předvídat nedá. Podle BenchLife by highendový Greenland měl určitě používat paměti HBM/HBM2. Ovšem u nižších GPU by údajně mohly místo toho být osazeny paměti GDDR5X (zcela nová technologie navazující na GDDR5), a to kvůli nižší ceně či kvůli kapacitě.

Zdroj: BenchLife.info

Byl pro vás článek přínosný?