Hlavní navigace

Už je to tady, první operátoři vypínají 2G sítě. GSM teď zhasl americký gigant AT&T

18. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Druhý největší americký operátor prvního ledna vypnul síť GSM/EDGE. AT&T tento krok ohlásilo již před čtyřmi lety. Jeho 3G a 4G sítě pokrývají 99 % populace. Aby operátor přechod usnadnil, zákazníkům nabízí slevy na smartphony, případně některé daruje dokonce zdarma. Uvolněná pásma 850 a 1900 MHz firma využije pro LTE, v budoucnu pak pro 5G.

Už před několika lety 2G zrušili v nejpokročilejších státech světa – Japonsku a Jižní Koreji. Až teď je dobíhají ostatní. Australská Telstra zrušila GSM k 1. prosinci 2016. Tamní Optus a Vodafone se přidají v průběhu roku. 2G letos zruší i všichni operátoři v Singapuru. V Kanadě už 2G vysílá jen Rogers Wireless a ten chystá konec na rok 2018.

V Česku zatím nikdo konec GSM neohlásil. Přestože všichni operátoři podle ČTÚ pokrývají pomocí LTE přes 96 % populace, rozšíření moderních telefonů je nedostatečné. O2 tvrdí, že jen třetina telefonů, které se do jeho sítě připojuje, podporuje LTE. A jen maličký zlomek telefonů podporuje volání přes LTE.

Až příliš hodně zákazníků stále používá hloupé telefony. Malá část z nich sice zvládá i UMTS (3G), ale tyhle sítě u nás mají mizerné pokrytí. A proto to ony budou první, které skončí. T-Mobile už ohlásil, že s vypínáním počítá od roku 2018. Sám už spolu s Vodafonem polovinu pásma 2100 MHz využívaného UMTS vyhradil pro LTE. 2G u nás poběží ještě v době, kdy už bude naostro spuštěno 5G.

Doplněno: Jak v diskuzi podotkl Kamil Zmeškal, vypnutí 2G/GSM je problematické nejen s ohledem na staré telefony, ale především M2M zařízení. Alarmy, sledovací systémy v autech, vzdálená diagnostika strojů atd., to vše je dnes závislé na starých SIM kartách a GSM modemech. Vyměnit je za nové s podporou LTE nebo některou IoT sítí (NB-IoT u Vodafonu, Sigfox u T-Mobilu/SimpleCellu nebo LoRa od ČRa) bude nákladnější.

Byl pro vás článek přínosný?