Hlavní navigace

Už víme, kdy AMD vydá levnější Ryzeny. Šestijádro R5 1600X má takty 3,6–4,0 GHz

23. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Teprve včera tu bylo (polo)uvedení prvních tří osmijader Ryzen, které AMD překvapivě podniklo v předstihu před startem jejich prodejů nastaveným na 2. března. Přesto už ale máme nějaké nové informace, takže toto téma budete muset strpět i dnes.

Častý dotaz ohledně Ryzenů je, kdy přijdou na trh nižší modely se šesti a čtyřmi jádry (ty osmijádrové začínají na 9800 Kč za Ryzen 7 1700). K tomu AMD nejdřív nic nesdělovalo, ovšem nyní už povolilo a novinářům harmonogram prozradilo. V březnu se podle promítnutých slajdů na trh dostanou jen osmijádra, zpoždění šestijader tedy bude minimálně v řádu týdnů. Objeví se až během následujícího kvartálu (Q2 2017), což znamená rozmezí duben až červen. Přesněji řečeno, nepůjde jen o šestijádra, ale celkově o Ryzen 5. Tedy jednak šestijádra s SMT (12 vlákny), jednak čtyřjádra s SMT (osmi vlákny). Tím pádem už bude slušná část nabídky pokrytá do konce června.

Pokud jste si ale mysleli na vyloženě nejlevnější varianty se čtyřmi jádry a jen čtyřmi vlákny (tj. bez SMT), budete muset počkat déle. Tyto modely, které se budou prodávat jako „Ryzen 3“ a měly by být cenovou konkurencí dvoujader Core i3 od Intelu, mají jít na trh až v druhé polovině roku. Kdy přesně, jasné není, mohlo by jít o červenec, ale i prosinec. AMD patrně bude čekat, až bude mít dostatečné množství zmetků z výroby osmijader, aby nemuselo do levných modelů plýtvat čipy, které by se uplatnily i v dražším procesoru. Je možné, že Ryzeny 3 už budou dílem vznikat i z vadných čtyřjádrových APU Raven Ridge, která mají také přijít na trh v druhé polovině roku.

Ryzeny 5 mají jít na trh v dubnu až červnu, Ryzeny 3 až v druhé polovině roku (Zdroj: techPowerUp) Ryzeny 5 mají jít na trh v dubnu až červnu, Ryzeny 3 až v druhé polovině roku (Zdroj: techPowerUp)

Pokud se tedy budeme řídit podle tohoto uniklého seznamu modelů, měly by relativně brzy po prvních třech osmijádrech být dostupné modely Ryzen 5 1300, 1400X, 1500 a 1600X. Naopak Ryzen 3 1200X a Ryzen 3 1100 budou k mání až v druhé polovině roku. Ryzen 5 1300 tedy bude v krátkodobém horizontu nejdostupnějším Zenem. Jeho cena by dle kolujících neoficiálních informací mohla být okolo 175 dolarů (pro nás 5400 Kč). Patrně ale asi nejde o definitivní částku, ale jen o odhad, takže bych s ní zatím úplně nepočítal.

Šestijádro Ryzen 5 1600X má stejné takty jako nejvyšší Ryzen 7

Stejná zpráva techPowerUpu jinak také ukazuje parametry Ryzenu 5 1600X, tedy nejrychlejšího šestijádra, přímo z prezentace AMD. Ty jsme již měli dříve (viz odkaz v předchozím odstavci), ale zdá se, že byly chybné. Ryzen 5 1600X totiž nebude mít TDP 65, ale 95 W, a bude podstatně rychlejší. Místo 3,3–3,7 GHz má stejné takty jako highend Ryzen 7 1800X: 3,6 GHz v základu a 4,0 GHz v turbu. Tím pádem by mohl být hodně atraktivní pro herní sestavy. AMD jej srovnává s Core i5-7600K, takže by mohl stát podobné peníze. Má však mít o 69 % lepší výkon ve vícevláknovém Cinebench R15 (dle testů, které pořídilo AMD, pochopitelně).

Parametry Ryzenu 5 1600X (Zdroj: techPowerUp) Parametry Ryzenu 5 1600X (Zdroj: techPowerUp)

Paměťový řadič bude lepší, než se čekalo

Ačkoliv v aplikačních benchmarcích (mnohovláknových přirozeně) vypadá Ryzen velmi dobře, zatím není úplně jisté, že bude také dobrým CPU pro herní počítač. Tomu by mohl zamezit například špatný řadič pamětí. Panovaly obavy, že by Ryzen mohl podporovat jen pomalejší paměti (například DDR4 do 2666 MHz), takže by paměťový výkon neškáloval tak vysoko jako s čipy Skylake a Kaby Lake. Realita ale začíná vypadat optimističtěji.

Podle MSI by paměťový řadič Ryzenu měl profitovat minimálně z pamětí DDR4 na taktu 3200 MHz Podle MSI by paměťový řadič Ryzenu měl profitovat minimálně z pamětí DDR4 na taktu 3200 MHz

Možná už jste zachytili zprávu, že by Ryzen údajně mohl podporovat až DDR4 na 3600 MHz. Tato informace vychází ze seznamu ověřených paměťových modulů pro desku Biostar X370 Racing GT7. Jenže to, že 3600MHz modul funguje, ještě neznamená, že ho deska a CPU umí provozovat na plné frekvenci. Naštěstí teď máme i reálnější doklad. Pro změnu MSI totiž u jiné základovky také inzeruje rychlosti pamětí DDR4. Připojilo ale i graf, který zde vidíte. Podle toho se Ryzenu s grafikou GTX 1080 skutečně zvyšuje herní výkon při upgradu pamětí z 2666 MHz na 3000 MHz a poté i na 3200 MHz. Minimálně na tuto frekvenci by tedy snad paměťový řadič Ryzenu měl být schopen dosáhnout. Ve specifikacích desky je jako podporovaná frekvence uvedeno „3200+ MHz“, ale s označením „OC“, tedy nad oficiální podporu procesorů.

Aktualizace (24.2. 2016):
Bohužel to vypadá, že výše uvedený graf není reálný, ale jen ilustrační. Tudíž nelze počítat s tím, že herní výkon procesoru Ryzen bude skutečně s rostoucí efektivní frekvencí pamětí DDR4 takto dobře škálovat. Na Twitteru bylo totiž poukázáno na to, že MSI zřejmě toliko vzalo čísla z jiného grafu, který ale měl být pro procesor Skylake a zcela jinou desku. Čísla přesně sedí, takže marketingové oddělení je evidentně nemohlo přímo naměřit na testovací sestavě se skutečným Ryzenem. Podpora pamětí na 3200 MHz asi v některých lepších deskách skutečně existovat bude, ale zda to bude opravdu pomáhat výkonu, na to si budeme počkat až do nějaké podrobné recenze, která to reálně ozkouší.

Přetaktovávací nástroj Ryzen Master (Zdroj: Imgur) Přetaktovávací nástroj Ryzen Master (Zdroj: Imgur)

Ryzen Master

Kromě tohoto střípku se objevila ještě jedna drobnost. AMD zdá se pro Ryzen chystá novou přetaktovávací utilitu. Její snímky se už několikrát objevily v různých únicích (foto výše pochází z uploadu na Imgur). Program připomíná nástroj Wattman pro grafiky Radeon, uvedený s Polarisem a zdá se, že má jméno Ryzen Master. Bude sloužit k monitorování (například teplot) a měl by umožňovat nastavení napětí, pamětí a frekvencí snad i pro jednotlivá jádra odděleně.

Byl pro vás článek přínosný?