Hlavní navigace

V betaverzi Firefoxu 33 již můžete videotelefonovat i bez zásuvných modulů

24. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tento článek původně vyšel na serveru Mozilla.cz pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0. Pod stejnou licencí jej tudíž zveřejňujeme my.

Ačkoliv to v poznámkách k vydání betaverze Firefoxu 33 není uvedeno, můžete pomocí ní provozovat videohovory bez nutnosti instalace zásuvného modulu či jiného software. Je v ní už totiž k dispozici služba Loop. Zatím je zakázána, takže pokud chcete, musíte na stránce about:config povolit předvolbu loop.enabled.

Za zmínku možná ještě stojí, že služba bude brzy přejmenována na Firefox Hello. Po spuštění Firefoxu se objeví na hlavní liště tlačítko s ikonou telefonu. Když na něj klepnete, dostanete k dispozici unikátní adresu, kterou můžete poslat osobě, s níž chcete volat. Zatím se tento přístup zdá trochu krkolomný, ale je funkční.

 

V dalších verzích prohlížeče se objeví provázání s účtem Firefox, které umožní i správu kontaktů. To již bude o dost příjemnější. Zvlášť, když stejná funkce bude k dispozici i ve Firefoxu pro Android a Firefox OS. Bude zajímavé sledovat, jak si vývojáři poradí s provázáním do jiných prohlížečů. Funkce je založena na WebRTC, takže tomu teoreticky nic nebrání.

Volání ve Firefoxu bez zásuvného modulu se stává realitou
Volání ve Firefoxu bez zásuvného modulu se stává realitou | Foto: Mozilla.cz

Byl pro vás článek přínosný?