Hlavní navigace

V Bratislavě spustili sdílení elektrických koloběžek. Během týdne jich polovinu ukradli

1. 8. 2019

Sdílet

V Praze jsou známé sdílené koloběžky Lime, ale v Evropě podobných služeb existuje více. Koncem července začal v Bratislavě jako první tamní scooter-sharing fungovat Mint. Jenže zatímco v Praze občas nějakou koloběžku uvidíte hozenou na stromě či ve Vltavě, tak v Bratislavě jich už po pár dnech místní polovinu rovnou rozkradli.

Mint je slovenský startup zabývající se sdílením elektrických koloběžek a vznikl teprve letos. V ulicích města jich rozmístil 50, přičemž velmi brzy se jich v aplikaci zobrazovalo jen 25. Aplikace je dostupná pro Android i iOS, zahájení jízdy stojí jedno euro a v průběhu jízdy platíte 15 centů za minutu. Pokud stojíte tak jen 4 centy.

Mint koloběžky 4 Tento pán si koloběžku zřejmě jen půjčil (zdroj: Mint)

Za celodenní používání dáte maximálně 30 euro a pokud baterii vybijete pod 20 %, platíte pokutu 20 euro (ovšem pokud koloběžku dobijete, získáte navíc kredit). Stejně tak služba účtuje pokutu 30 euro za nevhodné parkování a za ztrátu rovnou 900 euro (přičemž cena nové kolobežky v obchodě je okolo 600 euro). Podle slovenského deníku Trend používá Mint koloběžky značky Segway Ninebot ES2.

Koloběžky se v jisté míře kradou ve všech městech, ale pokud je v nich aktivní GPS modul, dají se zase vystopovat. A přesně to udělali i v Bratislavě, kde ve spolupráci s policií zase všechny koloběžky díky lokalizaci vypátrali. A většinou i pachatele, kteří koloběžky brali i za dne před zraky kolemjdoucích. Zamknutou koloběžku si prostě hodili přes rameno, jak dokazuje několik snímků. Mint na svém facebookovém profilu uvedl, že již pět zlodějů z pětadvaceti sedí ve vazbě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.