Hlavní navigace

V Číně stojí průmysl, není dostatek elektřiny – další ohrožení světové ekonomiky

Zdroj: Pexels.com
Regulace cen ze strany komunistické vlády, drahé uhlí, sankce proti Austrálii kvůli vyšetřování koronaviru a v neposlední řadě sucho. To jsou faktory způsobující v Číně aktuální energetickou krizi. Jaké bude mít dopady na světovou ekonomiku?
Komerční sdělení
10. 7. 2021

Sdílet

Čína se potýká s nedostatkem elektrické energie, jaký za posledních deset let nepamatuje. Krize se týká především provincií na jihu země. Firmy zde mají elektřinu na příděl a města jim nařizují omezovat výrobu na několik dnů v týdnu.

Omezení se dotýkají mimo jiné provincie Kuang-tung, která je průmyslovým centrem vydělávajícím více než deset procent roční hospodářské produkce Číny. V provincii je soustředěna čtvrtina celkového čínského obchodu, včetně oblečení, hraček a elektroniky.

Čínská energetická krize se tak nejspíš odrazí i v oblíbených čínských e-shopech jako jsou Floryday nebo Shein nabízejících levné oblečení a zboží z Číny.

TIP: K nejoblíbenějším čínským internetovým obchodům patří Alibaba. Jak používat e-shop Alibaba česky napoví tento článek na portálu Slevove.cz. 

Příděly elektřiny nevyhnutelně ovlivní ekonomiku

Problémy s dodávkou energie v desítce čínských provincií se pravděpodobně potáhnou několik měsíců. Situace se dotkne všech odvětví čínské ekonomiky, i klíčového stavebnictví a zpracovatelského průmyslu.

prumysl cina Stavební a zpracovatelský průmysl loni podle čínského statistického úřadu spotřeboval téměř 70 procent čínské elektřiny. (Zdroj: Pexels.com)

Situace ohrožuje také výrobu materiálů. Jeden z největších výrobců nerezové oceli v zemi Chengde New Material koncem minulého měsíce oznámil klientům, že dokud bude elektřina na příděl, na dva dny v týdnu zastaví provoz.

Zpoždění dodávek se může projevit po celém světě. Omezení výroby a možné nedodržení termínů dodávek v celé Číně zřejmě ovlivní globální dodavatelský řetězec.

Situaci zhoršuje sucho a politika

Poptávka po elektřině je v horkých letních měsících vysoká kvůli puštěným klimatizacím i mrazákům. Dokud se počasí neochladí, hrozí, že některé provincie budou dále žít jen z elektřiny na příděl.

cina ekonomicka situace prumysl Jde o největší nedostatek energie v zemi od roku 2011, kdy sucha a prudký nárůst cen uhlí donutily 17 provincií omezit spotřebu elektřiny. (Zdroj: Pexels.com)

Vysoké teploty a sucho navíc omezují výrobu z vodních elektráren. Zároveň je problémem regulace cen uhlí komunistickou stranou. Elektrárny nechtějí vyrábět větší množství elektřiny, když je uhlí drahé.

Čína si na problémy s energií zadělala skrze spory s Austrálií, ze které dříve dovážela uhlí.  V roce 2019 pocházelo 60 procent uhlí pro čínské tepelné elektrárny právě z Austrálie.

Důvodem sporů bylo volání Austrálie po nezávislém vyšetření původu koronaviru.

Čína na Austrálii a její uhlí uvalila sankce a uhlí nyní dováží z Jižní Afriky a z Indonésie. Zdroje uhlí však nejsou dostačující a některé energetické provozy ho nemají dostatek. Navíc ceny dováženého uhlí podle analytiků za loňský rok vzrostly dvojnásobně.

Politická stabilita jako priorita

V Číně se aktuálně slaví 100 let od založení komunistické strany. Snahou vedení je udržet v zemi klid a stabilitu. Velkým tématem je zlepšení pracovních podmínek v čínských uhelných dolech, kde došlo v poslední době k několika smrtelným incidentům.

Také slib, že země bude k roku 2060 uhlíkově neutrální, do budoucna ovlivní těžbu a spotřebu uhlí. Čína je země s největší spotřebou uhlí na světě. Omezení těžby nutně povede k dalšímu zdražování této důležité suroviny.