Hlavní navigace

V Evropě vyrostl první eStrom. Má solární panely a nabije vám mobil

30. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Město Nevers ležící uprostřed Francie je prvním v Evropě, které nastálo zasadilo eTree. Jde o vynález izraelské společnosti Sologic, jež si dala za úkol vytvořit umělý víceúčelový strom.

Má připomínat exotickou akácii, ale nenajdete na něm žádné listy. Místo nich je na větvích sedm solárních panelů, které jednak poskytují stín a jednak napájí ostatní funkce. V kmeni je obrazovka s informačním kioskem. Strom umí nabíjet připojené mobily či tablety. Vysílá bezplatnou Wi-Fi. V noci svítí pomocí LED žárovek. A kromě toho obsahuje fontánku se studenou pitnou vodou pro lidi i žlábek, aby se mohli napít i psi nebo jiní mazlíčci.

eTree má na výšku 4,5 metru a váží 1250 kilogramů. Obsahuje totiž i dvě lavičky a betonové základy. Solární panely dokážou ve špičce produkovat až 1400 wattů, denně v průměru vygenerují 7 kilowattů energie.

Stromy Sologicu již najdeme ve zhruba deseti městech Izraele a USA. Nevers je první v Evropě, ale v roce 2015 to byla Paříž, ve které byl poprvé představen funkční eTree. Stalo se tak u příležitosti Klimatické konference OSN.

Byl pro vás článek přínosný?