Hlavní navigace

V některých autobusech se objevily veřejné nabíječky pro zařízení s USB

21. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Interiér několika pražských příměstských linek byl obohacen zajímavými přístroji. Bez vynaložení velkého úsilí si je můžete splést se starými označovači jízdenek, avšak funkce je zcela jiná. Cestujícím zvládnou ulehčit dnešní energeticky náročný digitální životní styl.

V autobusových linkách číslo 381, 387 a 382 (jen o víkendech), které směřují z Prahy do Kutné Hory, Sázavy a Uhlířských Janovic, se objevily zřejmě první USB nabíječky svého druhu v Česku. Umístěny jsou na sloupcích podobně jako třeba signalizační tlačítka pro výstup, avšak cestujícím nabízejí dva porty USB, skrze které dnes nabijete téměř každé digitální zařízení.

 

Se zajímavou inovací přišla česká firma, jejíž pracovníci byli údajně inspirování při návštěvě Turecka. Tam podobná zařízení již delší dobu fungují. Češi ale přišli s vlastním technickým řešením nabíječky, která je tak kompatibilní s větším množstvím přístrojů. Novinka je zatím v testovacím provozu, v případě kladných ohlasů bude Ropid, organizátor pražské hromadné dopravy, jednat i s dalšími dopravci.

Zklamáni však mohou být domorodí obyvatelé Prahy – s nabíječkami se nepočítá přímo v pražské MHD, kde prý cestující stráví příliš krátký čas. Na druhou stranu figuruje v plánech výrobce i železniční doprava. Zatím se zdá, že nové „označovače jizdenek“ mají slušnou šanci na úspěch, a to i proto, že cena za instalaci je poměrně nízká.

USB nabíječky ve veřejné dopravě
Nabíječky ve veřejné dopravě

Zdroj: PID

Byl pro vás článek přínosný?