Hlavní navigace

V Plzni fungují bezkontaktní platby mobilem

20. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) spolupracují s O2 na zavádění technologie NFC, která může proměnit mobilní telefon v elektronickou peněženku nebo identifikační čipovou kartu pro přístup do budov. Na NFC (Near Field Communication) pracuje od dubna také T-Mobile, ale testy jsou spíš lokálního charakteru.

Nokia 6212 Classic s technologií NFC, zdroj: Nokia

Řešení O2 jde dál a stane se plnohodnotnou alternativou Plzeňské karty, což je takový fungující a levnější Opencard bez těch skandálů kolem. Výhodou je, že stav takové karty můžete kontrolovat pomocí Java aplikace a nemusíte hledat nejbližší terminál. Na druhé straně, telefonů s podporou NFC byste spočítali na prstech jedné ruky postavičky z animáku. Nejsem si jistý, jestli kromě Nokie 6212 a 6131 nějaký jiný model u nás seženete (kompletní seznam na Wikipedii).

Na technickém řešení spolupracovala také společnosti NXT Semiconductors s technologií MIFARE.

O Plzeňské kartě

Výhod Plzeňské karty představené už v roce 2004 nyní využívá více než 230 tisíc obyvatel města Plzně i přilehlých oblastí. V současné době Plzeňská karta slouží obyvatelům západočeské metropole nejen pro odbavení v místní i integrované veřejné dopravě prostřednictvím předplatného kupónu nebo elektronické peněženky, ale lze ji použít i jako platební nástroj za zboží či služby u smluvních partnerů, k zakoupení vstupenek na kulturní akce nebo jako průkaz do Knihovny města Plzně. Její držitelé s ní také čerpají slevy v síti partnerů, například v knihkupectví nebo pneuservisu.

Další možností Plzeňské karty je například odběr stravy v jídelnách základních a středních škol, v řadě firem se karta používá jako zaměstnanecký průkaz pro evidenci docházky a tisku. 

Zdroj: O2 Telefónica

Byl pro vás článek přínosný?