Hlavní navigace

V roce 2014 přeneseme čtyřikrát více dat

Sdílet

Zdroj: Redakce

Celosvětová jednička v poskytování síťových služeb – Cisco – předpovídá, že za čtyři roky budeme na internetu přenášet čtyřnásobné množství dat než v současnosti. Měsíčně to dělá v průměru asi 64 exabajtů (64 milionů TB), ročně něco přes 750 EB. Abychom si procvičili jednotky, hodnota za 12 měsíců bude činit 0,75 ZB (zettabajtů). Takové množství si můžeme představit jako 12 miliard DVD nebo 21 bilionů průměrných MP3 skladeb.

Využití internetu v roce 2014, zdroj: Cisco

Největší nárůst přitom očekávají v poskytování IP televize a videa obecně. Se zvyšující se poptávkou po HD a 3D prý zájem poroste třináctkrát a tyto služby budou tvořit přes 40 procent veškeré komunikace na síti. Naproti tomu prý klesne zájem o P2P. V roce 2009 naměřili asi 36 % takových přenosů, za pět let očekávají pouze 17 %. V té době se také zvýší počet rychlých mobilních sítí, nároky se zvýší 39× na 3,5 EB měsíčně.

To znamená také zvyšené nároky na domácí hardware i infrastrukturu. Během 10 let se průměrná rychlost ve světě zvýšila ze 127 kb/s na 4,4 Mb/s, tedy 35×. Pokud se z počítačů opět stanou pouhé terminály, budeme stejně potřebovat mnohem rychlejší linky s bleskovými odezvami. Těch se ani za čtyři roky určitě nedočkáme (v masovém měřítku)

Zdroj: Tisková zpráva Cisco

Byl pro vás článek přínosný?