Hlavní navigace

V roce 2017 bude mít SSD 36 % počítačů. HDD se udrží, optika je na odtoku

11. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co se rychlosti týče, jsou úložiště SSD jasnou budoucností počítačů, neboť oproti klasickým pevným diskům patří jejich výkon do zcela jiné kategorie. Většina PC nicméně stále spoléhá na magnetické plotnové disky, jelikož SSD stále trpí vysokou cenou v poměru ke kapacitě. Zda či jak rychle se úložištím SSD podaří převahu pevných disků rozbít, může napovědět analýza IHS iSuppli, která předpovídá vývoj v oblasti úložišť pro PC v příštích pěti letech, tedy po rok 2017.

Mám-li to nějak dopředu shrnout: nůžky se sice budou mezi SSD a HDD zavírat, do roku 2017 se tento proces ale zdaleka nedokončí. Tou dobou bude dle IHS iSuppli z úložišť dodaných na trh s PC jen 36 % SSD, zbytek budou tvořit plotnové disky. Na kusy je předpověď takováto: pevných disků se roku 2017 prodá 410 milionů, zatímco SSD 227 milionů. Oproti loňsku je to dramatický růst pro SSD (roku 2012 se jich prodalo 31 milionů), plotnové disky na oplátku klesnou o 14 % (loni 475 milionů). Jak můžete vidět na grafu, rotačních disků nebude ubývat stejným tempem, jakým porostou SSD – celkový objem úložišť totiž půjde také nahoru.

Graf vývoje prodejů SSD a HDD (Zdroj: IHS iSuppli)

Na oněch 36 % se lze dívat různě. Budou mezi vámi asi i tací, kterým třetinové pokrytí za čtyři roky od letoška přijde jako docela bída. Takový vývoj by naznačoval, že i za čtyři léta budou SSD v podstatě nadstandardním komponentem za vyšší cenu, tedy stejně jako dnes (brzo uvidíte, že tomu nasvědčuje i odhad tržeb v roce 2017). Třetina ve všech PC navíc v desktopech reálně znamená menší podíl, neboť lze čekat, že penetrace notebooků bude vyšší, což průměr vytáhne nahoru.

V těchto počtech jsou ovšem dva háčky. Ve velkém množství stolních PC bude nainstalováno jak SSD, tak plotnový disk, takže vybavenost moderními úložišti by fakticky měla být o něco vyšší. Druhý háček je zapeklitější. IHS iSuppli totiž údajně mezi SSD počítá i hybridní disky (například Seagate je již nabízí i pro desktop) a počítače s technologiemi jako Intel Smart Response, tedy vybavené jen malým SSD v roli cache. Takové řešení je poměrně kompromisní, a pokud by hybridy tvořily velkou část oněch 36 %, tak by se zas o takové vítězství ducha nad hmotou nejednalo.

SSD (Mosaid)

Zajímavý je vývoj celkového obratu obou odvětví. Letos klesnou tržby (počítané jen z trhu PC) výrobců HDD na 26,4 miliardy USD, přitom v minulém roce si zásluhou thajských záplav tyto firmy přišly na rekordních 30,6 miliardy. Do roku 2017 toto číslo ještě klesne, celkový obrat prodeje pevných disků pro PC vidí IHS iSuppli tou dobou na 23,5 miliardy. SSD už přitom dosáhnou skoro stejný obrat: 22,6 miliardy. Jelikož víme, že objem prodaných kusů budou mít zhruba poloviční, znamená to, že průměrná cena SSD pro PC zůstane bohužel i za pět let ode dneška značně vyšší než u plotnových úložišť.

 

K růstu SSD uvádí analýza ještě jeden zajímavý bod. Prodeje disků SSD značně zrychlovaly i v průběhu uplynulého roku. Z celkových 31 milionů kusů se jich 12(!) milionů prodalo jen v posledních třech měsících roku. Rychlý růst se má potvrdit letos, kdy se těchto úložišť celkově prý prodá 69 milionů. HDD přitom klesnou o nějakých 8 % (roku 2013 se jich má prodat „jen 437 milionů“).

Optická mechanika

Zatímco pevné disky si své místo zachovají (i kdyby jen v datacentrech), hůř na tom údajně budou optické mechaniky, tedy čtečky disků CD/DVD a Blu-ray; ty totiž takové záložní odbytiště nemají a IHS iSuppli jim prorokuje úpadek. Tento rok jejich prodeje klesnou na 262,6 milionu kusů (z 287,4 milionu loni) a vzniklé tržby s tím klesnou na 7,4 mililardy USD (loni: 8,6 miliardy). Do roku 2017 klesnou dodávky optických mechanik oproti roku 2012 dokonce o nějakých 100 milionů (tedy na zhruba 187 milionů) a výrobci na nich utrží jen poloviční peníze (zhruba 3,7 miliardy).

Zdroj: X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?