Hlavní navigace

V Sandře zdá se unikly parametry 12nm Ryzenu 5 2600, má takty vyšší o 200 MHz

18. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Fritzchens Fritz, použito se souhlasem autora - public domain

Na CES 2018 AMD přislíbilo, že nové 12nm procesory, které se budou prodávat jako „Ryzen 2000“, přijdou na trh v dubnu. Ovšem zatím o nich nebyly prakticky žádné informace. Tu první konkrétnější máme nyní: v databázi benchmarku Sandra se totiž objevil vzorek procesoru, jenž je patrně prvním Ryzenem 2000, který se nám dostal obrazně řečeno do rukou. A tudíž si lze udělat první předběžnou představu o jejich povaze.

Jde o vzorek označený kódem ZD2600BBM68AF_38/34_Y, jenž je podle Sandry procesorem s šesti jádry a 12 vlákny, čili s aktivním SMT. Jelikož sémantika těchto kódů je do určité míry známá, lze z názvu zrekonstruovat některé parametry. Poslední čtyřčíslí by mělo znamenat základní frekvenci 3,4 GHz a maximální turbo (bez započítání XFR) 3,8 GHz. Dále víme, že toto CPU má 2×8 MB L3 Cache a L2 cache mají kapacitu 512 KB jako v první generaci Ryzenů – ostatně, architektura jádra se nemá měnit. Kód BB by pak měl označovat, že jde o CPU s 65W TDP.

Domnělý Ryzen 5 2600 v databázi benchmarku SiSoft Sandra Domnělý Ryzen 5 2600 v databázi benchmarku SiSoft Sandra

Pravděpodobně Ryzen 5 2600

Web VideoCardz usuzuje, že tento vzorek by mohl představovat procesor Ryzen 5 2600. Jinými slovy mainstreamový model, která nahradí dnes prodávaný čip Ryzen 5 1600 (což je jinak vůbec nejpopulárnější Ryzen co do prodejů). A takty 3,4/3,8 GHz by pro Ryzen 5 2600 mohly být i definitivní. Podle písmenka Z na začátku kódu se totiž nejedná o inženýrský vzorek („ES“), ale o kvalifikační („QS“). A kvalifikační vzorky již mají představovat kopii nějakého konkrétního modelu, který poté přijde na trh (Intel je dokonce často posílá do recenzí). To by znamenalo, že parametry zde předestřené jsou už definitivní. Tedy samozřejmě za předpokladu, že nejde o falzum, což je možnost, kterou je v těchto případech stále držet na vědomí.

Ryzen 5 1600 má turbo 3,6 GHz a základní frekvenci 3,2 GHz, což znamená, že by AMD u 12nm procesorů obě frekvence navýšilo přesně o 200 MHz. U základní frekvence to představuje nárůst 6,25 %. O zhruba tolik by tedy CPU mohlo být rychlejší, ovšem uvidíme, jak se do věci promítne ještě pružnější turbo (Precision Boost 2) a možná podpora vyšších frekvencí RAM. Zda lze stejných 200 MHz navíc čekat také u vyšších 95W modelů – jako hypotetického Ryzenu 7 2800X a Ryzenu 5 2600X – to už těžko říct. Stejně tak netušíme, zda čekat, že se o těch 200 MHz třeba navýší přetaktovací potenciál. Zde nezbývá, než čekat na další úniky a eventuálně na recenze.

Neoficiální legenda sémantiky označení ES procesorů od AMD (Zdroj: Reddit) Neoficiální legenda sémantiky označení ES procesorů od AMD (Zdroj: Reddit)

Z kódu lze ještě vyčíst, že procesor je (v souladu s očekáváním) desktopový a pasuje do socketu AM4. Je ovšem třeba říci, že kód tak úplně nesedí s tím, jak byly označeny ES/QS v první generaci Ryzenů. Například kód označující konfiguraci cache zdá se nesedí s neoficiálními vysvětlivkami, které můžete vidět na obrázku. Také ono 2600 na začátku je zvláštní, toto číslo se totiž dříve skládalo z třech cifer odvozených od základní frekvence (což by zde mělo být 340) a dále revize. Je ovšem možné, že AMD sémantiku změnilo a tyto číslice používá nyní pro indikaci modelového jména, ke kterému kvalifikační vzorek náleží. A 2600 by zrovna sedělo na onen tušený Ryzen 5 2600.

Deska Crosshair VII Hero

Únik Sandry mimochodem také ukazuje, že toto CPU bylo testováno už i v desce nové generace patrně s čipovou sadou X470. Má jít údajně o Asus ROG Crosshair VII Hero (Wi-Fi). O tomto modelu slyšíme poprvé, ale patrně by mělo jít o nadšenecký model, navazující na loňskou Crosshair VI Hero. Podobných refreshů by zřejmě nové čipsety B450 a X470 měly přinést vícero.

Byl pro vás článek přínosný?