Hlavní navigace

V USA už kvůli torrentům žalováno přes 200 000 lidí

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od počátku loňského roku bylo ve Spojených státech žalováno přes 200 000 údajných pirátů. To všem kvůli (díky) hromadným žalobám studií ohledně jednotlivých snímků. Hodně se mluvilo o The Expendables (nakonec hrozí postih jen 84 lidem) a The Hurt Locker (Smrt čeká všude), obojí se zhruba 25 000 žalobami.

Celkem 201 828 žalob, 1237 z nich se týkalo sítě eDonkey, zbytek mají na svědomí torrenty. Některé případy už byly vyřešeny, dohodnuty nebo smeteny ze stolu, 145 417 uživatelům ale stále hrozí soudní oplétačky. Co je zvláštní, žádný z případů se nedostal až k velkému soudu.

Pro majitele autorských práv i piráty je výhodnější mimosoudní dohoda. Oněch 200 000 lidí jsou jen anonymní neověřené IP adresy. Vlastník práv může říci soudu o příkaz k získání identifikačních údajů, které poskytnou internetoví operátoři. Až pak přicházejí na řadu peníze. Tedy pokud je člověk opravdu vinen. Protože žádný z případů se nedostal až k řádnému řízení, je otázkou, zda je vybírání poplatků natolik efektivní, nebo jen chybí lepší důkazy.

DT24

Každopádně se prý našlo spousta těch, kteří raději zaplatili poplatek ve výši 2500 USD, než aby riskovali soud a třeba stonásobnou pokutu. Kdyby z oněch 200 000 lidí zaplatila poplatek i jen polovina, stále se jedná o výhodný byznys. Běžné Američana 2500 dolarů nezruinuje a pro žalobce to znamená klidně čtvrt miliardy dolarů vydělaných na pirátech.

Zdroj: TorrentFreak

Byl pro vás článek přínosný?