Hlavní navigace

Valve uvádí vlastní konzoli: Steam Deck je handheld herní PC s APU Van Gogh a SteamOS

16. 7. 2021

Sdílet

Zdroj: Valve
Mobilní herní konzole od Valve je tady. Steam Deck je trochu jako Nintendo Switch, ale má všechny výhody herního PC se Steamem. A také výkonnější hardware od AMD. Pohání ho jádra Zen 2 a GPU architektury RDNA 2.

Před měsícem a půl se objevily informace, že se Valve opět pustí do výroby vlastní herní konzole. Ta nyní opravdu byla odhalená. Steam Deck je handheld konzole ve stylu Nintenda Switch, ale se silnějším hardwarem (čip s CPU jádry Zen 2 a grafikou RDNA 2) a s možností spustit širokou škálu plnotučných her ze Steamu. Na přístroji běží linuxový SteamOS s technologií Proton umožňující hrát hry pro Windows a klasický klient Steamu.

Steam Deck

Valve před několika lety provedlo první pokus o vlastní konzoli: „Steam Box“ či „Steam Machines“. Tehdy byly namířené proti herním konzolím do obýváku od Sony a Microsoftu (a částečně asi také pro platformě Windows, aplikační obchod Microsoftu byl tehdy vnímán jako hrozba), proti nimž nabízely PC prostředí a standardní operační systém SteamOS, jenž je linuxovou distribucí.

Teď Valve přišlo s odlišným počinem. SteamOS zůstává a s ním i PC-kompatibilní procesor a hardware, takže lze hrát velké množství her z knihovny Steamu, který je na zařízení samozřejmě nainstalován. Svou koncepcí ale Steam Deck konkuruje mobilním handheld konzolím, jejichž trh nyní ovládá Nintendo Switch, aniž by mělo moc konkurence. Právě tu do této oblasti přináší Valve Steam Deck a díky rozsáhlé herní knihovně platformy PC by to mohla být konkurence velmi zajímavá.

Valve Steam Deck má podobné fyzické rysy – jde o zařízení tlustší, než jsou obvykle tablety, a opatřené sedmipalcovým LCD displejem (úhlopříčka je tedy jako u čerstvě odhaleného Switch OLED). Steam Deck má ale poměr stran obrazovky 16:10 místo 16:9 a rozlišení je 1280 × 800 bodů. Displej má jas 400 cd/m² (se senzorem pro automatickou úpravu), obnovovací frekvenci 60 Hz a je dotykový.

Tip: Přichází nové Nintendo Switch s OLED displejem. Nemá ale nový procesor/GPU ani DLSS

Po stranách hlavní části zařízení s displejem jsou madla s ovládacími prvky, které jsou však u Steam Deck bohatší a na druhou stranu tyto ruční ovladače nejsou oddělitelné. Ovládací prvky napodobují pokročilý gamepad – vepředu jsou dvě dotykové plošky (trackpady, plocha 32,5 × 32,5 mm), dva analogové joysticky (s kapacitním dotekem), D-pad na levé a skupina tlačítek XYAB na pravé straně. V místě prstů jsou zespodu a zeshora další tlačítka a spouště, a to na obou stranách.

Trackpady jsou podobné ovladači Steam Controller, tyto však mají latenci sníženou o 55 %. Lze na ně i klikat a citlivost na tlak je nastavitelná. A mají i haptickou zpětnou vazbu. Možnosti ovládání doplňuje ještě šestiosý gyroskop pro snímání pohybu zařízení. Po zařízení je rozeseto ještě několik dalších tlačítek pro menu, hlasitost a podobně.

Rozměr zařízení je 29,8 na šířku a 11,7 cm na výšku. Tloušťka je 4,9 cm, což je dáno držadly, samotné tělo s displejem je o dost tenčí.

CPU Zen 2, GPU RDNA 2

Procesor a grafika konzole jsou od AMD. Je použitý čip, který Valve označuje jako „custom APU“ a jde pravděpodobně o APU, které se už nějakou dobu objevovalo pod označením Van Gogh a je vyráběné 7nm procesem. Poskytuje 4 jádra/8 vláken Zen 2, které běží na frekvenci 2,4 až 3,5 GHz. Integrovaná grafika má 512 shaderů (8 CU) architektury RDNA 2 s taktem 1,0 až 1,6 GHz. Je pro ně uváděný výkon až 1,6 TFLOPS ve výpočtech FP32. Mimo jiné by také měla být přítomná podpora hardwarového dekódování videa ve formátu AV1.

APU Van Gogh v konzoli Valve Steam Deck APU Van Gogh v konzoli Valve Steam Deck (Zdroj: Valve)

Tip: Podrobnosti o mobilním Ryzenu „Van Gogh“: čtyřjádro, podpora AV1, 162mm² čip

Spotřeba má být 4–15 W (patrně údaj pro APU, ne pro celé zařízení). Baterie má kapacitu 40 Wh a má stačit na 2–8 hodin hraní. Dvě hodiny asi platí pro náročné hry, osm hodin lze dosáhnout při procházení internetu nebo lehkých 2D hrách – nebo pokud se hra streamuje, místo aby běžela lokálně. Podle Valve prý zařízení například vydrží čtyři hodiny ve hře Portal 2, což by se dalo prodloužit na 5–6 hodin při omezení na 30 snímků za sekundu.

Podobně jako Switch má jinak Steam Deck aktivní chlazení, výdech je v horní straně zařízení, takže teplo by mělo foukat směrem od vás.

16 GB LPDDR5, 64 až 512 GB úložiště

Jako paměť zařízení používá 16 GB LPDDR5-5500 – nevíme ale, s jakou šířkou sběrnice. Pokud by byla 64bitová, dávalo by to 44 GB/s, se 128bitovými pamětmi 88 GB/s. Kapacitu pamětí je třeba docela pochválit, protože Valve evidentně nešetřilo. Díky 16 GB by RAM neměla hry omezovat.

Aktualizováno: Valve potvrdilo, že čip má 128bitové paměti LPDDR5 (čtyři 32bitové kanály). Propustnost je tedy 88 GB/s a GPU by nemělo být propustností bržděno, přestože údajně nemá Infinity Cache.

Úložiště bude možné mít v různých kapacitách v závislosti na ceně. Výchozí verze obsahuje 64GB úložiště eMMC (je uvedeno rozhraní PCIe 2.0 ×1, což ale nedává moc smysl). Za příplatek lze mít 256GB NVMe SSD s rozhraním PCIe 3.0 ×4, nebo dokonce 512 GB NVMe SSD (které má dosahova vyšší výkon než předchozí možnost). NVMe SSD je typu BGA a není uživatelsky vyměnitelné a eMMC je také pájeno na desku, ale zařízení má pro rozšíření slot MicroSD/SDHC/SDXC „s vysokou rychlostí“, což znamená podporu UHS-I.

Aktualizováno (17. 7. 2021): SSD je upgradovatelné

Valve sice ve specifikacích píše, že nedoporučuje uživatelskou výměnu, ale SSD nakonec vyměnitelné (a tedy i upgradovatelné) je. NVMe SSD jsou osazená ve slotu M.2, který by měl být i v základní 64GB variantě. Jde nicméně o poměrně špatně dostupné 30mm NVMe moduly (typ M.2 2230). Ovšem možnost SSD nahradit tu je a z druhé ruky se někdy tato SSD dají sehnat i relativně levně. Až rozborky ale ukáží, jak obtížné a riskantní je se k SSD dostat.

SSD Micron 2450 s 30mm provedením SSD Micron 2450 s 30mm provedením (Zdroj: Micron, via ComputerBase)

Funguje i jako PC

Steam Deck je vybavený bezdrátovou síťovou konektivitou Wi-Fi 5 802.11a/b/g/n/ac s podporou dual-band (2,4 + 5 GHz) a 2×2 MIMO. Vedle toho je podporován i Bluetooth 5.0 pro připojení příslušenství nebo ovladačů a také sluchátek přes Bluetooth Audio. Na zařízení je také 3,5mm jack pro drátová sluchátka (mikrofony jsou integrované, a to dva) a zejména také port USB-C.

Ten je použitý jednak pro nabíjení nebo napájení (až 45W přes USB Power Delivery 3.0), ale také se s ním dá Switch připojit k monitoru nebo televizi (přes DisplayPort), USB rozbočovači nebo k dokovací stanici, která se bude prodávat zvlášť. Ještě k ní nemáme podrobnosti, ale zřejmě by měla poskytovat nabíjení, Ethernet, obrazové výstupy DisplayPort a HDMI a několik USB. Valve uvádí, že konzole Steam Deck se bude dát používat jako PC – protože je PC. Znamená to i podporu modů ve hrách nebo použití konkurenčních obchodů s hrami (Epic Games Store, například) Při připojení k externímu monitoru samozřejmě je možné použít vyšší rozlišení než 1280 × 800, ale hraní s takovým vyšším rozlišením samozřejmě narazí na omezený výkon GPU.

Jak už bylo řečeno, na Steam Decku je nainstalovaný SteamOS s vrstvou Proton pro kompatibilitu s hrami pro Windows. Má být možné používat i Windows, ale výchozí prostředí/systém bude nejspíš nejlepší. Na zařízení má fungovat Steam Chat, funkce Remote Play (kdy se hra vzdáleně streamuje z vašeho PC, třeba i přes internet), bude možné normálně navštěvovat obchod Steamu a také funguje ukládání pozic ve hře do cloudu. Systém by měl umět rychlé probouzení a uspávání, takže před hraním nebude třeba čekat, než zařízení naběhne a spustí se OS.

Na pultech před Vánoci, cena od 419 €

Zatím se ještě Steam Deck neprodává – od dnešního dne je možné si jeden zarezervovat, přičemž zařízení se začnou expedovat za zhruba pět měsíců – někdy počínaje prosincem 2021. To bude datum dostupnosti v USA, Evropské Unii a Británii. Další regiony dostanou zařízení v roce 2022. Valve uvádí, že objednávky se budou plnit „ve frontě“ podle času rezervace.

Hardware je o dost výkonnější a pokročilejší než u Nintenda Switch, takže se logicky je třeba připravit na vyšší ceny. Ovšem základní verze s 64GB úložištěm je překvapivě naceněná poměrně dobře, má stát 399 $ nebo v EU 419 € (což je snad s DPH a u nás by to znamenalo 10 700 Kč, ne o tolik víc, než stojí Switch OLED).

Verze s úložištěm NVMe vyjdou dráž, 256GB je za 529 $/549 € (14 000 Kč) a verze s rychlým 512GB NVMe SSD je za 649 $/679 € (17 350 Kč). Všechny verze mají ovšem 16GB paměť a stejný procesor a GPU, takže s přikoupením SD karty je výchozí verze docela zajímavá (a ani příplatek za 256GB možná není zas tak hrozný).

V ceně zařízení je napájecí adaptér a ochranný futrál pro nošení konzole, u dvou dražších verzí pak i exkluzivní bundle ve Steamu. Nejdražší 512GB verze má navíc ještě lepší anti-reflexní úpravu displeje, takže se nepři/přeplácí jen čistě za kapacitu úložiště, jak to často bývá.

Expanze herního PC do mobilního hraní spíš než konzole

Valve jinak uvádí, že Steam Deck nebere jako nějaké exkluzivní zařízení, ale jako jedno z možných fyzických provedení, které může mít standardní herní PC. Nezdá se tedy, že by se firma vyloženě bránila dalším konkurentům, kteří by podobné handheldy vyráběli (některá taková zařízení ostatně už vznikla před Steam Deckem). Pokud se záměr povede, mohl by vzniknout ekosystém většího množství podobných handheld herních PC, které by tvořily protiváhu jednoúčelovým mobilním konzolím jako je dnes Switch.

Galerie: Valve Steam Deck

Zdroje: Valve, IGN, The Verge

Byl pro vás článek přínosný?