Hlavní navigace

Steam už ve Windows XP a Vista nespustíte. Valve ukončilo podporu

2. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce
Kdybyste náhodou hráli na starších počítačích se zastaralými verzemi Windows, čeká vás posledních pár měsíců oficiální podpory, ale bez nových funkcí.

Oživeno dne 2. 1. 2019

V úterý došlo k předem ohlášenému ukončení podpory Steamu na platformách Windows XP a Windows Vista, kde by tak už klient podle Valve vůbec neměl fungovat. Prosincová statistika pak tvrdí, že Steam pod Ikspéčky provozovalo jen 0,11 % uživatelů a uživatelek. Podíl Visty byl ta nízký, že ji statistika nezaznamenala.

Původní článek ze dne 19. 6. 2018

Statistika to říká jasně. Ti, kdo pro hraní na počítačích používají platformu Steam, téměř z 56 % hrají ve Windows 10. Dalších skoro 36 % lidí stále využívá starší, ale ověřený Windows 7. Jen přes čtyři procenta uživatelů a uživatelek Steamu se spoléhá na Windows 8.1.

Proto nejspíš nikoho příliš nepřekvapí, ale reálně ani nezasáhne, že Valve plánuje ukončit podporu Steamu ve starších systémech Windows XP a Windows Vista. Tyto systémy již nepodporuje ani Microsoft a nejsou pro hraní vhodné, což platí dvojnásob pro technologicky velice zastaralá Ikspéčka. Ta na Steamu z koláče používanosti operačních systémů ukrajují jen 0,22 %.

Vista pak ve statistice už ani vidět není. Podpora těchto platforem ze strany Valve tak vlastně byla a je nadstandardní. Podpora poběží ještě zhruba půl roku, k definitivnímu ukončení dojde až 1. ledna 2019. Steam pak na těchto systémech přestane pracovat. Do té doby můžete na starších sestavách hrát, jak jste byli doteď zvyklí.

Valve za pár měsíců ukončí podporu Steamu pro Windows Vista a Windows XP Valve za pár měsíců ukončí podporu Steamu pro Windows Vista a Windows XP

Podpora zatím ano, ale bez nových funkcí

Pro zbytek roku 2018 nicméně platí, že už pod Windows XP a Vista nepoběží předělaný chat. V těchto systémech mohou být nedostupné i případné jiné nové funkce. Valve poukazuje, že Steam se při vykreslování stránek opírá o Chromium, které už ovšem uvedené starší systémy nepodporuje.

K tématu: Steam Link přichází na Android TV. Streamuje hry ve 4K při 60 snímcích

Firma dále upozorňuje, že její herní platforma bude dále vyžadovat podporovaný systém s nainstalovanými aktualizacemi. Počítám, že nebude tak poctivě kontrolovat, jestli máte nainstalovány i ty nejnovější aktualizace, bez Sedmiček nebo novější verze Windows se ale neobejdete. (Nebo bez jiného typu podporovaného systému.)

Byl pro vás článek přínosný?