Hlavní navigace

VDSL už brzy: rychlejší internet za stejnou cenu

30. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Stávají telefonní linky dostanou adrenalinovou dávku. Pokud máte štěstí a také se nacházíte v polovině „kompatibilních“ domácností ČR, můžete už brzy přejít na rychlejší připojení za stejnou nebo nižší cenu.

ADSL bylo u nás vždy terčem posměchu. Staré telefonní linky jsou téměř všude a spousta domácností ani nemá jinou možnost, jak se připojit k internetu. Možná právě proto (z důvodu nedostatečné konkurence) nebyla síť výrazně upravována a nástup broadbandu byl pomalý, ceny vysoké, FUP limitující… Viz střípky v článku o žalobě Volného podané na O2.

Technologie DSL je jako staré auto. Ještě pořád jezdí, občas se poladí motor a další části, aby se prodloužila životnost. Jenže na starém základu, i když upgradovaném, nikdy nebude tak rychlé jako nové. Novými auty je třeba optická síť nebo kabelovka. Pomalu už se dostáváme do fáze, kdy ten starý vrak už nebude možné dále vylepšovat. O2 jako hlavní automobilka, která v menším měřítku produkuje vozy i pro menší značky, tak možná vydává poslední náhradní díly.

Pokračování na Cnews.

Byl pro vás článek přínosný?