Hlavní navigace

Vědci potvrdili zásadní část teorie relativity Alberta Einsteina

12. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: Guillaume Voisin
Podařilo se jim potvrdit princip ekvivalence. Podle Einsteinovy Obecné teorie relativity platí, že objekty ve vakuu jsou ovlivněny gravitačním polem stejně bez ohledu na jejich hmotnost. Je jedno, zda jde o lehké pírko či o hvězdu, oba zrychlují stejně.

Použitím radioteleskopů měřili, jak pulsar (neutronová hvězda s kódovým jménem PSR J0337+1715) obíhá dvě trpasličí hvězdy. Pulsar obíhá jednoho bílého trpaslíka a oba pak obíhají druhého bílého trpaslíka. Podobně jako naše soustava Země - Měsíc - Slunce. Použili pro to teleskop ve francouzském Nançay a výsledek publikovali v časopise Astronomy and Astrophysics.

Porovnáním jejich rychlosti, pohybu a hmoty tak vlastně i napodobili test, který kdysi prováděl Galileo Galilei, když z vrcholu věže v Pise shodil dva různě těžké objekty, které dopadly na zem ve stejný okamžik. Orbitální pohyb je v jistém smyslu něco jako volný pád.

Podle výsledků jsou všechny tři hvězdy ovlivněny svými gravitačními poli stejně. Pulsar emituje rádiové vlny, jež jsou zachyceny teleskopem v Nançay a jak se pulsar pohybuje, vlnění na Zemi dorazí v jiný čas. Tyto signály vědci zachytili s přesností na nanosekundy, čímž přesně zjistili pohyb.

Tip: Vědci získali snímek další černé díry. Tahle střílí proudy plazmy směrem k Zemi

Vědci si nebyli jistí, že Teorie relativity je obecně platná kvůli nekonzistenci mezi obecnou relativitou a kvantovou mechanikou. Ale také kvůli převaze temné hmoty a temné energie ve vesmíru. Postupem doby se ale Einsteinovy teorie potvrzují.

zdroj: phys.org via: Engadget

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.